Sønnene fnyser av Gjerts insinuasjoner

Men Gjert Ingebrigtsen får støtte av TV 2s ekspert Johan Kaggestad.

Se intervjuet med Gjert i videovinduet øverst.

Gjert Ingebrigtsen virket svært forundret over at pallplassen glapp for sønnen Jakob på søndagens 1500 meter.

Storfavoritt Timothy Cheruiyot var det ingenting å gjøre med, men Gjert virket både overrasket og regelrett irritert over at sønnen ble slått av utøvere som algerieren Taoufik Makhloufi og polske Marcin Lewandowski.

– Det er noen der som helt åpenbart ... Jeg vil helst ikke si for mye om forskjellige ting der. Alle kan jo se at dette er spinnhakkande gale. Spinnhakkande gale. Men sånn er det. Jeg tror vi skal være stolt over det vi har gjort her.

Jakob Ingebrigtsen var også langt nede og regelrett slaktet sin egen prestasjon etter løpet, til tross for å ha løpt på imponerende 3.31.70.

– Jeg er ekstremt skuffet. Jeg blir slått av folk jeg springer i ring rundt på trening, sa 19-åringen til NRK.

Men han var ikke villig til å støtte farens kritikk.

– Jeg har ingen støtte til Gjert når det gjelder noen ting.

Heller ikke storebror Filip Ingebrigtsen tilla farens kommentarer noen som helst vekt – verken dagens kommentarer eller tidligere.

Etter semifinalene meldte nemlig Gjert at det kan ha vært isbadene som gjorde at Filip stivnet på oppløpet og ikke kom seg til finale. Men 26-åringen mener faren kun farer med tøv.

– Det er det dummeste jeg har hørt.

– Det Gjert sier?

– Ja. Alt han har sagt egentlig. Dere må slutte å filme ham når han tror han er alene i et rom. Nitti prosent av det han sier er bare tull og da blir det dårlige artikler også. Du må aldri ta det Gjert sier for vår mening. Han står for det han selv mener.

Kaggestad gir Gjert støtte

Men Gjert Ingebrigtsen får støtte av Johan Kaggestad.

TV 2s friidrettsekspert forstår godt at treneren er mistenksom overfor en utøver som Makhloufi. 31-åringen har OL-medalje på distansen fra både 2012 og 2016, men konkurrerer svært sjeldent.

Algerieren har hatt pause fra løpingen siden 2016, men gjorde comeback så sent som i august i år. Det får Kaggestads varsellamper til å blinke.

– Han løper sjeldent fort. Det er klart man mistenker folk som ikke gjør det. Det er merkelig at han ikke konkurrerer mer.

– Gjert er følelsestyrt. Han må få lov til å blåse ut litt. Han er ikke den første som mistenker Makhloufi. Det er jo mye rykter i miljøet.

– Det er et stort problem for friidretten at man ikke kan føle seg trygg på noe som helst. For det kan man ikke. Det går så mye rykter at det er umulig å føle seg sikker på at ingen finner på noe de ikke skal. Det er mye grums i friidretten, dessverre.

Bronsemedaljør Lewandowski satte personlig rekord med 3.31.46. Men Kaggestad mener det er urettferdig å mistenkeliggjøre ham.

– Lewandowski var ikke en overraskelse. Han gjør slike ting. Det er bare å se på alle medaljene hans. Han er en gammel 800 meter-løper og har en skikkelig spurt.

Polakken var selv krystallklar i sin tale med NRK, da han ble forelagt Team Ingebrigtsens frustrasjon.

– Det er helt forskjellig å være en mester i Diamond League og i et mesterskap. De burde vite at jeg er en mesterskapsløper. Diamond League og VM er to vidt forskjellige ting. Jeg har lang erfaring, og det er mitt våpen. Han er fortsatt veldig ung, og må fortsett vente.

Jakob Ingebrigtsen var sin egen største kritiker etter løpet og kalte prestasjonen for «bånntragisk». Kaggestad forstår godt at tenåringen er langt nede etter å ha havnet på den sure 4. plassen.

– Han har all grunn til det. Hvis man ser på Diamond League, så er han topp 3 i nesten alle løpene han har deltatt i. Det skulle bare mangle at han ikke er skuffet. Samtidig er det en helt utrolig prestasjon av en 19-åring. Han er bare så utrolig god i forhold til alderen sin, og stiller derfor høye krav til seg selv.

– Han kommer til å komme sterkere tilbake, det er jeg sikker på.

Filip tviler på dobling i OL

Kaggestad tror det var det faktum at Jakob var den eneste i finalen som også hadde løpt 5000 meter, som felte Lura-gutten.

– Gjert ble nok overrasket da han så hvem som kom foran Jakob, og at Jakob ikke hadde mer punch på slutten. Det er ingenting tvil om at det har kostet å løpe 5000 meter også. Mange av de løpene gikk veldig fort også. Det merker man på kroppen og beina. Det så man veldig klart på Filip i hans semifinale på 1500 meter.

– Burde de ha droppet 5000 meter?

– Jeg synes det var jævla tøft gjort. De må få lov til å prøve. De har et stort potensial også her, men for eksempel Jakob er ikke utlært på 5000 meter. De kommer nok til å ta en nøye evaluering før de gjør noe lignende i OL i Tokyo neste sommer. Der er det også ekstremt høy luftfuktighet, noe som gjør det enda tøffere å løpe flere distanser.

– Det kan hende at Jakob er sterk nok. Men hvis jeg var Filip ville jeg ha satset alt på 1500 meter. Det er der han har sitt høyeste potensial. Han er først og fremst en 1500 meter-løper, og burde satse alt på det i mine øyne.

Filip selv tror ikke han kommer til å doble i neste års OL. Rett og slett fordi det ikke er tid til det.

– Jeg har gjerne lyst til å springe så mange løp jeg kan, men jeg tror tidsskjemaet i OL gjør at det blir vanskelig å doble ting. Men i fremtiden blir det mye dobling, sier 26-åringen til TV 2.