– Før jeg ble syk, tok jeg dem på den verste økta

Johannes Thingnes Bø har våknet tidligere enn vanlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I fjor høst tydet ingenting på at Johannes Thingnes Bø ville få en stor sesong. Ryggen kranglet og helsa skrantet et godt stykke ut i oktober.

Landslagstrener Egil Kristiansen gikk langt i å avskrive 26-åringens muligheter for å vinne verdenscupen sammenlagt.

Thingnes Bø svarte med med en uvirkelig vinter der han innkasserte flere enkeltseire på én og samme sesong enn noen skiskytter har greid tidligere. Hele 16 ganger i verdenscupen sto han øverst på pallen. Til slutt vant han verdenscupen med 408 poeng ned til russiske Aleksander Loginov.

Rhinovirus
Og denne høsten har oppkjøringen gått bedre enn i 2018 - han har bare vært sjuk i ei uke...

– Jeg ble syk den siste dagen av samlingen i Meråker (siste halvdel av september). Kroppen spilte ikke på lag, jeg kom hjem og tok prøver, og sleit med rhinovirus i ei uke. Men i fjor var jeg ute i to uker med samme virus. Så nå har jeg så smått begynt å komme tilbake i trening. Det blir viktig å holde igjen, så jeg ikke blir syk på ny fordi jeg starter for hardt, sier Thingnes Bø når TV 2 møter ham på Sognsvann under en halvannen times løpeøkt.

Det er nærmest blitt en tradisjon at Thingnes Bø tar foten helt av gasspedalen etter endt sesong.

Han har ferie lenger enn de andre og kommer gjerne tilbake i nokså rufsete forfatning. Gjennom sommeren og tidlig høst blir han ofte knust av lagkamerater som han ellers leker med om vinteren.

Men når den kalde høstlufta melder seg, og de første snøfnuggene kommer, skjer det gjerne noe med Thingnes Bø. I år kanskje enda tidligere enn vanlig.

– Du må se snøen før du våkner ordentlig?

– Det er veldig godt sagt, det er akkurat sånn det er. På trening i går begynte det å snø da jeg var oppe på Tryvann på rulleski. Det kommer en sånn syk motivasjon av bare noen snøfnugg i lufta. Det er gull verdt å få tidlig i oktober i stedet for seint i oktober, sier han og gliser.

Allerede har han fått noen gode svar.

– Før jeg ble syk, tok jeg dem (lagkameratene) på den verste økta. Da er jeg tilbake der jeg skal være. Man får litt ro over seg, selv om sesongen kommer veldig fort nå.

– Så du er foran skjema?

– Du kan egentlig si det, men så lenge jeg er på skjema er det viktigst.

– Har du pleid å ta de andre såpass tidlig?

– På enkeltøkter har jeg kunnet gjøre det. Men totalt sett er det egentlig fra nå og utover at jeg henger med både på rolige og harde økter. Bedre seint enn aldri, sier Thingnes Bø.

Håper den ekte Fourcade returnerer
Likevel demper han forventningene til dem som håper han skal være like suveren til vinteren som han var sist sesong.

I januar blir han også pappa for første gang, noe som kan bety at verdenscuprennene både i Oberhof og Ruhpolding ryker. Fødsel går foran alt av konkurranser for Thingnes Bø.

– Jeg må levere før jul, så det går an å stå av litt etter nyttår, sier han.

– Forhåpentligvis kommer ungen rundt termin, og da ender jeg med å stå over Oberhof og Ruhpolding. Jeg vil være hjemme når det skjer. Å bli far blir et ekstremt kick som jeg vil dra nytte av når jeg kommer til VM i februar, uavhengig av om jeg får gått verdenscup i januar eller ikke, sier han.

– Hva er realistisk å forvente av deg denne sesongen?

– Det blir vanskelig å få en sesong som kan måle seg med fjoråret, tror jeg. Jeg er alltid usikker på hvilken form jeg er i på denne tida av året. På samme tid i fjor slo ryggen seg vrang, og det så ikke ut til at det skulle bli noen god sesong. I år har ting fungert minst like bra som i fjor, så jeg håper at det fortsetter sånn

– Forventer du tøffere konkurranse fra Martin Fourcade?

– Jeg synes han har sett sprek ut, både i Blinkfestivalen og på sin egen skiskytterfestival. Både kroppslig og i ansiktet ser han veldig våken og skarp ut. Jeg tror han har veldig lyst til å slå tilbake. Han hadde ingen god sesong i fjor, selv om han fikk med seg litt. Det var langt under pari for ham. Men jeg tror han er mer opptatt av å få tilbake den gode følelsen for egen del, enn å vise andre at han kan slå meg igjen, sier Thingnes Bø.

Han tror også skiskyttersporten har godt av en skikkelig superduell.

– En sånn duell er utrolig viktig for TV-seerne. Det er mer vanskelig for oss utøvere som duellerer mot hverandre, vi elsker å vinne og hater å tape. Men nå som det gikk så bra for meg i fjor, så blir jeg litt mer gavmild inn i en ny sesong. Så jeg håper vi får den duellen igjen, der jeg går seirende ut av de fleste konkurransene, sier forrige sesongs store skiskytterkonge.