Gjert om sønnenes løp: – Hva faen var hensikten med det?

Jakob og Filip Ingebrigtsen sprakk da de kjempet om VM-medalje på 5000-meteren. Gjert Ingebrigtsen reagerer på taktikken.

Se intervjuet med Gjert i vinduet øverst!

Første halvdel av løpet gikk det svært fort.

Da slapp alle Ingebrigtsen-brødrene, før Jakob og Filip Ingebrigtsen kjempet seg sakte, men sikkert opp igjen.

Henrik ble liggende langt bak.

Den siste kilometeren la Jakob og Filip seg langt fremme i feltet, og var med å ta føringen.

Inn på sisterunden var Filip helt ferdig og brøt løpet. Jakob rykket på sin side ifra teten, men sprakk inn mot oppløpet.

Når Gjert møter pressen like etter løpet, er han overrasket over sønnenes taktikk.

– Jeg kan konstatere at Filip stoppet, det synes jeg var litt rart. Så synes jeg Jakob – jeg må snakke med ham – jeg undrer meg litt over hvorfor han er såpass hissig på grøten der, sier Gjert.

– Er du skuffet, eller?

– Jeg er litt skuffet over at de ikke er mer «relaxed», når han først tar dem igjen. De har en jævla god plan, ser det ut som – at de holder litt igjen på farten. Men istedenfor å legge seg bak i køen når de tar dem igjen, begynner de å «trøkke» på. Hva faen er hensikten med det, liksom? Det går fort nok i massevis. Så jeg er litt overrasket over at de er så hissige på å «trøkke» på, svarer han.

Jakob: – Jeg gikk for gull

Når TV 2 konfronterer Jakob med Gjerts uttalelser, svarer Sandnes-gutten slik:

– Jeg har ikke fått sett så mye av løpet som jeg kanskje ville at jeg skulle, men jeg har gitt alt jeg kan. Så jeg må tilbake og se litt. Jeg tror jeg gjorde alt jeg skulle rett. Jeg var ikke god nok, så derfor må jeg hjem å trene litt og komme tilbake om litt mindre enn et år.

– Er du litt skuffet likevel over at det ikke ble medalje?

– Nei, jeg kan ikke trylle. Jeg vet at jeg ga alt. Jeg gutset, og jeg løp for gull. Når løpsopplegget blir som det her, gjør jeg det jeg kan. Jeg kunne ha «safet» for å få en litt bedre plassering til slutt, men jeg er ikke her for å ta noe dårligere enn gull, sier 19-åringen til TV 2.

En svært skuffet Filip opplyser at han brøt på grunn av sting og magekrampe. Han sier at han «ikke akkurat vet helt hvorfor» han var med å ta teten, men prøver likevel å forklare.

– Jeg følte meg veldig bra. Så jeg ville bare ikke stoppe opp. Jeg gikk egentlig mest frem for å bremse farten litt, og for å vise meg frem litt sånn at de ikke trodde at de hadde løpt ifra oss. Det er litt mentalt spill underveis, forklarer Filip.

Hylles av ekspert

Johan Kaggestad, som tidligere har vært landslagstrener for de norske langdistanseløperne, godkjenner Sandnes-guttens taktikk.

– Burde han ventet litt med rykket?

– Han kunne sikkert ha ventet til siste sving, men jeg tror ikke det hadde spilt en stor rolle. Jeg tror etiopierne hadde satt en jævla fart de siste 300 meterne, og da ville han vært stiv som en pinne da han kom til 150 meter. Jeg synes det var helt greit det han gjorde, svarer TV 2s ekspert.

Henrik Ingebrigtsen, som endte nest sist i finalen, mener at lillebrødrene gjorde mye rett.

– Jeg vet ikke helt hvilken bakgrunn Gjert har for å uttale seg om de tingene der. I utgangspunktet tror jeg Jakob og Filip har gjort mye lurt, sier Henrik til TV 2.

Han påpeker at dersom etiopierne ønsket lavere fart for å lade opp til den siste runden, var det kanskje ikke så dumt ikke å la dem få en pause.

– Men selvfølgelig: Det koster jo. Jakob gjør veldig mye rett, så det er bare marginer som skal til for at det ikke blir medalje, mener Henrik.

Hylles av Kaggestad

Til tross for sprekken, ble Jakobs tid 13.02,93. Det er like bak hans norske rekord på 13.02,03. Kaggestad er mektig imponert over det 19-åringen fikk til i varmen i Doha.

– Jeg synes det var et fantastisk bra løp. Det gikk hardt fra start, og de hadde planlagt å slite ham ut. Det er tungt å løpe i den varmen og med den høye luftfuktigheten. Når man først får det, og tipper langt utenfor rød sone, kan man få det litt i pannen. Det skjedde for Jakob, og akkurat det samme skjedde for Filip, konstaterer Kaggestad.

– Men de to første løper på under 13. Dette var et kjempeløp av Jakob, poengterer han.

Han gir Jakob terningkast seks – og trekker frem én ting som særlig imponerende: At det tross alt ikke er hans beste distanse.

– I etterpåklokskapens navn kan man si at han kunne stått over 5000 for å være helt topp trimmet til 1500. Men det er ikke sånn den familien er. De er offensive til 1000, og er med i en finale på 5000 helt inn til sisterunden. Det er bare til å ta av seg hatten. Jeg er stum, sier Kaggestad.