SVAK FORM: Manchester Uniteds form den siste tiden har vært svak. Men inntil videre har han en bedre start enn Jürgen Klopp og Mauricio Pochettino, mye takket være de gode resultatene i starten.
SVAK FORM: Manchester Uniteds form den siste tiden har vært svak. Men inntil videre har han en bedre start enn Jürgen Klopp og Mauricio Pochettino, mye takket være de gode resultatene i starten. Foto: Paul Ellis

Solskjær har startet bedre enn både Klopp og Pochettino

Ole Gunnar Solskjær har startet bedre enn stjernemanagere i en lignende situasjon. Men det er «et men» ...

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag fra kl. 20.15: Se Manchester United-Arsenal på TV 2 Sport Premium eller Sumo!

Kristiansunderen har ledet Manchester United i 27 Premier League-kamper.

14 seirer, seks uavgjort og sju tap er fasiten. Det gir 48 poeng.

Tall TV 2 har fått av statistikktjenesten Opta, viser at poengfangsten er bedre enn hva Jürgen Klopp og Mauricio Pochettino kunne vise til etter 27 kamper med henholdsvis Liverpool og Tottenham.

Klopp plukket 43 poeng, og Pochettino 47.

Duoens situasjon var ikke ulik Solskjærs. De tok over to staller der flere spillere enten var overflødig, eller så passet de ikke til spillestilen. Og den første målsettingen var klar: Få klubben tilbake i Champions League.

– Det blir for enkelt

TV 2s fotballekspert Petter Myhre er imidlertid ikke helt solgt, og påpeker at statistikken har klare svakheter. Han legger blant annet til grunn at Klopp prioriterte Europaligaen foran Premier League, noe som ga et utslag på tyskerens poengfangst.

– En kan ikke bare lese tall, sammenligne og si at «det er bra, og det er dårlig.» Det blir for enkelt, slår Myhre fast.

– Det som er greien med Solskjær, er at han hadde en fantastisk start der de overpresterte resultatmessig. Da blir standarden satt. Han fløt på en ekstrem medgang i en lang periode. Så ble det bråstopp av ulike årsaker, og da ble resultatene svakere enn man hadde trodd. Utfordringen hans nå er å snu en lang, negativ trend, påpeker TV 2s fotballekspert.

Opptur like rundt hjørnet

For Klopp og Pochettino var oppturen like rundt hjørnet etter 27 ligakamper.

Klopp hadde bare noen få kamper igjen av sesongen. Han forsterket stallen med blant andre Sadio Mané, Georginio Wijnaldum og Joël Matip, og kvittet seg med daukjøtt som Christian Benteke og Joe Allen.

Ved halvspilt sesong hadde Liverpool fortsatt heng på Chelsea i tittelkampen. Det endte til slutt med fjerdeplass, men målet om Champions League-kvalifisering var nådd.

Pochettino tok over Tottenham før sesongstart, og hadde elleve kamper igjen. Sesongavslutningen var midt på treet, og de liljehvite endte på femteplass. I likhet med Klopp kvittet han seg med daukjøtt i overgangsvinduet, og forsterket med Toby Alderweireld, Heung-min Son og Kieran Trippier.

Neste sesong startet ikke gnistrende, men så fikk Pochettino fart på sakene. Tottenham var lenge Leicesters nærmeste utfordrer i tittelkampen. Så kom kollapsen, men målet om Champions League ble nådd med tredjeplass.

– En frynsete stall

Så er spørsmålet: Er resultatene like rundt hjørnet også for Solskjær?

– Ingen forventer at Solskjær skal være med å kjempe om å vinne ligaen. Men folk forventer bedre resultater enn han har vist så langt, og ikke minst bedre prestasjoner, understreker Myhre, som påpeker at målsettingen om topp fire langt fra kan skrinlegges etter bare seks serierunder.

Han mener at skadene United har hatt i sesonginnledningen – blant andre på Paul Pogba, Anthony Martial og nå Marcus Rashford – har hemmet Solskjærs sjanser til å overbevise kritikerne.

– De har en frynsete stall, og har ikke råd til sånne ting. Solskjær har en enorm oppgave foran seg til å snu det her, men jeg er av oppfatningen at han i liket med Klopp og Pochettino må få tid. Solskjær har i fellesskap med Manchester United bestemt seg for en annen retning og en annen filosofi enn de seneste årene, påpeker han.

Større satsing på talenter og en annen spillestil er blant endringene Myhre trekker frem.

– Det er en ganske radikal endring. Solskjær arvet en stall, har gjort omveltninger, og jeg tenker at han må få et par overgangsvinduer til før vi kan kalle det hans stall, sier Myhre, før han slår fast:

– Prosjekt Solskjær trenger lengre tid. Det er jeg rimelig overbevist om at ledelsen vil gi ham, også.

Mandag fra kl. 20.15: Se Manchester United-Arsenal på TV 2 Sport Premium eller Sumo!