UTESTENGT: Her jubler høydehopperne Maria Kutsjina og Anna Tsjitsjerova for medaljer under VM i Beijing i 2015 – det siste verdensmesterskapet i friidrett utøvere fra Russland har fått lov til å konkurrere under egen flagg i.
UTESTENGT: Her jubler høydehopperne Maria Kutsjina og Anna Tsjitsjerova for medaljer under VM i Beijing i 2015 – det siste verdensmesterskapet i friidrett utøvere fra Russland har fått lov til å konkurrere under egen flagg i. Foto: Mark Schiefelbein

Russland forblir utestengt fra friidretts-VM

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) opprettholder utestengelsen av Russland. Det betyr at Russland ikke får stille i friidretts-VM i Qatar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Russiske utøvere som har fått klarsignal til å være med VM i Doha må stille under nøytralt flagg slik praksis har vært de siste årene. Det er kun utøvere uten dopinghistorikk som får lov til å stille under nøytralt flagg.

Totalt 29 russere skal konkurrere under nøytralt flagg i Doha-VM. Den mest kjente av disse er kanskje høydehopperen Maria Lasitskene.

Russlands friidrettsforbund (RUSAF) har vært suspendert av IAAF siden november 2015. Det skjedde etter at WADA kom med en rapport som fastslo at det hadde forekommet systematisk doping blant russiske friidrettsutøvere.

IAAF-styret opprettholdt den strenge linjen overfor Russland.

– Styret i IAAF har mottatt den sterkeste oppmodningen vi kanskje har fått noen gang fra innssatstyrken mot doping. Derfor forblir Russland suspendert, sier IAAF-president Sebastian Coe.

Nordmannen Rune Andersen har ledet IAAFs inspeksjonsgruppe. Han sier at Russland ikke har oppfylt kravene til å bli tatt inn i varmen igjen.

Beslutningen om å fastholde utestengelsen av Russland kommer samme dag som verdens Antidopingbyrå (WADA) har innledet undersøkelser av «uoverenstemmelser» i utlevert dopingdata fra Russland.

WADA har advart om strengest mulig straff om det viser seg at utlevert data er blitt manipulert. Det kan få innvirkning på eventuell russisk deltakelse i OL i Tokyo neste år.

Russland fikk heller ikke delta under VM i friidrett i London for to år siden.

(©NTB)