- HELT UTMATTET: Ronny Deila var langt nede etter 0-1-tapet mot Sarpsborg mandag. Dagen derpå sier VIF-treneren at han føler seg helt utmattet av motgangen klubben opplever om dagen.
- HELT UTMATTET: Ronny Deila var langt nede etter 0-1-tapet mot Sarpsborg mandag. Dagen derpå sier VIF-treneren at han føler seg helt utmattet av motgangen klubben opplever om dagen. Foto: Hommedal, Marit

færre tilskuere enn på ullevaal og langt unna medaljedrømmen til tross:

Deila: – Klubben er på et helt annet nivå enn da vi tok over

Trener Ronny Deila går ikke med på at alt er negativt i Vålerenga.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Optimismen var stor da Ronny Deila sommeren 2016 tok over Vålerenga.

Plassen i Eliteserien ble etter hvert berget, klubben skulle endelig få sin nye stadion – og Ronny Deila gikk langt i å love VIF-supporterne at klubben med ham skulle kjempe i toppen av norsk fotball.

Status tre år senere er imidlertid dyster lesning for Vålerenga.

– Det er tungt å tape fotballkamper, spesielt når rekken er så lang. Du blir helt utmatta etterpå. Du blir sliten av det. Samtidig er det bare å brette opp ermene, sier Ronny Deila til TV 2.

For selv om det er lett å finne tak i de negative sidene, går ikke Ronny Deila med på at alt er negativt i klubben om dagen. Tvert imot mener Vålerenga-sjefen at det skjer mye positivt i klubben – og at det derfor er grunn til optimisme.

– Jeg er ikke i tvil om at vi har tatt klubben i riktig retning. Uansett hva som skjer videre, så er klubben på et helt annet nivå enn da vi tok over. Og så har vi fortsatt et mål om å gjøre klubben til et topp tre-lag, sier Deila.

Han får støtte av Erik Espeseth, Vålerengas daglige leder som kom til klubben sammen med Deila i 2016.

– Jeg mener vi er på rett vei. Det er veldig mange piler som peker i riktig retning. Men så føler jeg at de siste sju kampene ødelegger helhetsinntrykket for året i år, sier han.

Svakere poengsnitt i år

Ser man bort i fra de siste sju kampene har Deila og Espeseth tallenes tale på sin side når de mener klubben er i utvikling:

I 2016 unngikk Vålerenga nedrykk da Deila overtok på sommeren. I 2017 sørget 39 poeng for 8.-plass. I fjor holdt 42 poeng til 6.-plass.

Samtidig har VIF-patrioter aldri vært fornøyd med å ta små steg. Åttendeplasser og sjetteplasser har aldri vært nok.

Stadig bedre plasseringer førte til at Deila var offensiv før årets sesong: Dette skulle bli Vålerengas år. Målet var minimum fjerdeplass.

Lenge så det bra ut. 17. mai ble for eksempel feiret på tredjeplass i Eliteserien.

Så snudde det totalt.

– Jeg synes det gikk bra helt fram til sommeren. Etter det har det vært dårlig. Vi har ikke taklet overgangsvinduet godt nok, og det som har skjedd i etterkant. Vi har ikke hatt rytme offensivt og vi har skapt for lite. Defensivt har det vært greit, men vi blir ikke farlig nok og skaper derfor ikke nok. Vi er inne i en tøff periode, men slik er det med alle lag, klubber og prosjekter. Vi må takle motgang og det skal vi gjøre, sier Deila.

Mens snittet var på 1,3 poeng i 2017, var snittet 1,4 i fjor. I år snitter Deilas menn på 1,28 poeng i snitt.

Med andre ord er snittet dårligere i år hakket dårligere enn tidligere sesonger under Deila.

– Jeg synes det går framover hele tida. Hele klubben er bygd opp på en helt annen måte enn for tre år siden. Vi har en veldig bra juniorgruppe, vi har god styring økonomisk og på klubbsiden. Treningskulturen og spillestilen er på riktig vei, men vi er inne i en blindgate nå. Den må vi fort ut av, sier VIF-treneren.

Færre solgte billetter enn på Ullevaal

Ikke bare er det resultatene i det siste gitt grunn til bekymring. Det er ingen tvil om at publikumsinteressen ikke har vært slik klubben håpet på før åpningen av Intility stadion september 2017.

Den siste hele sesongen på Ullevaal hadde Vålerenga et snitt på 9074 tilskuere på Ullevaal. Hittil i år er status 8735 solgte billetter i snitt per kamp.

– Jeg tenker at publikum har rett til å si fra. De hadde en forventning om at dette skulle bli et fort, og at vi skulle slåss om medalje hver eneste år. Men utviklingsprosjekter tar tid. Jeg mener vi fortsatt har god progresjon og er overbevist om at vi skal lykkes, sier Erik Espeseth.

Overfor supporternettstedet VPN har Vålerenga tidligere forklart at antallet på faktisk oppmøtte på stadion har økt i år fra i fjor.

– Vi har faktisk hatt vekst, men samtidig er vi ikke fornøyd likevel. Vi må erkjenne at vi må ha bedre sportslige resultater om vi skal fylle stadion. Vi er ikke dumme. Vi skjønner at det må til, sier Espeseth.

Dessuten er han klar på at Vålerenga er i ferd med å få bedre kontroll på økonomien.

– Vi har bedre kontroll på økonomien, vi har snart doblet markedsinntektene. Det er mange piler som peker i riktig retning, sier VIF-lederen.

I det hele tatt virker det som om folk rundt Vålerenga har tillit til prosjektet Ronny Deila jobber med i Vålerenga.

– Vi vinner og taper kamper sammen. Vi har ingen andre planer om å gjøre noe som helt annet enn å jobbe oss i fellesskap ut av dette, sier Erik Espeseth.