Legenden følte seg presset til å dele sin store hemmelighet - nå hylles han av prins William

Gareth Thomas står frem som hiv-positiv.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den walisiske rugby-legenden Gareth Thomas (45) står frem som hiv-positiv. I en emosjonell video på han har delt på Twitter, forteller han at han føler seg tvunget til å fortelle det.

– Jeg vil dele hemmeligheten min med deg. Hvorfor? Fordi det er min hemmelighet å fortelle. Ikke de onde som truer med å gjøre livet mitt til et helvete, og fortelle det før jeg gjør det. Og fordi jeg tror på dere og stoler på dere, sier Thomas.

– Jeg lever med HIV. Nå har du den informasjonen. Det gjør meg ekstremt sårbar, men det gjør meg ikke svak. Selv om jeg blir tvunget til å forteller dere dette, velger jeg å kjempe, opplyse og bryte stigmatiseringen omkring dette temaet, fortsetter han.

Foreldrene fikk journalister på døra

Thomas er den første britiske idrettsutøveren til å stå frem med en hiv-diagnose. Han brøt også barrièrer da han i 2009 sto frem som homofil, som den første profesjonelle rugby-spilleren.

I en BBC-dokumentar som kommer neste uke, kommer det frem at Thomas måtte oppsøke advokater etter at en tabloid-avis fant ut av hans status som HIV-positiv. Det førte til at journalister dro hjem til foreldrene hans.

– Jeg måtte ta kontroll over livet mitt. Når du har en hemmelighet som andre mennesker vet om, så gjør det deg veldig sårbar overfor dem, sier 45-åringen.

Hylles av prins William

Nå hylles han for nok en gang velge åpenhet som sin vei.

– Modig som alltid - en legende på banen og en legende utenfor. Du har vår støtte, Gareth, skriver prins William i en melding som Kensington Palace har lagt ut på Twitter.

Labour-leder Jeremy Corbyn slutter seg også til hyllesten.

– Gareth Thomas har igjen vist enorm styrke ved å stå frem som HIV-positiv. En rollemodell, som utfordrer stigma og fordommer, skriver han.

– Trodde jeg skulle dø

Men veien mot åpenhet har så definitivt ikke vært lett.

– Jeg har levd med denne hemmeligheten i årevis. Jeg har følt skam, og det har vært tungt å holde på en så stor hemmelighet, sier Thomas til Sunday Mirror.

Diagnosen kom som et sjokk på den tidligere rugby-spilleren.

– Jeg dro for en rutinemessig test på en privat klinikk i Cardiff. Jeg følte meg ikke syk, og trodde alt kom til å være ok. Da doktoren sa de ordene... jeg trodde jeg skulle dø. Det føltes som et ekspresstog kjørte på meg i 480 kilometer i timen, forteller han.

Det meldte seg tanker av det aller mørkeste slaget.

Fakta om hiv

Hiv er et virus som medfører svekkelse av immunforsvaret slik at kroppen er mer mottakelig for infeksjoner og sykdom. Aids er diagnosen som brukes ved langtkommet hivinfeksjon med komplikasjoner.

Det finnes ingen kurerende behandling for hivinfeksjon. Viruset kan føre til alvorlig sykdom og død, men med dagens behandling er leveutsiktene svært gode sammenlignet med tidligere. Med effektiv behandling, kan de fleste med hivinfeksjon (humant immunsviktvirus) leve et langt liv med redusert risiko for alvorlige sykdomskomplikasjoner.

Hiv finnes i kroppsvæsker hos den som er smittet. De kroppsvæskene som inneholder nok virus til å overføre smitte er blod, sæd, skjedesekret og morsmelk. Andre kroppsvæsker (svette, tårer, spytt, urin) kan også inneholde virus, men spiller liten rolle i smitteoverføring.

Kilde: helsenorge.no

– Jeg var på et mørkt sted, og følte meg suicidal. Jeg tenkte på å kjøre utenfor et stup. For meg var ønsket om å dø naturlig, og det føltes som den enkleste veien ut av det, men man er nødt til å konfrontere ting, sier 45-åringen.

Støttes av ektemannen

Med støtte fra sin kjære Stephen (56), som han giftet seg med i 2016, står Thomas nå rakrygget mens han deler sin store hemmelighet med offentligheten. Ektemannen er ikke smittet av den samme sykdommen.

– Jeg tror det vil lære så mange mennesker hva hiv er. For å være ærlig, så var jeg som så mange andre blant de ignorante, sier Stephen i en BBC-dokumentar som skal sendes neste uke.

– Jeg mener det han gjør er fantastisk. Han viser at du kan ha HIV, men at du fortsatt kan drive med sport og Ironman, fortsetter han.

Tomas ble møtt med massiv jubel og støtte under Ironman Wales søndag, kort tid etter å ha stått frem. Men for 45-åringen er den aller viktigste grunnen til å stå frem alle andre enn seg selv.

– Jeg forsøker å ta kontroll over livet mitt, men jeg forsøker ikke å bryte stigmatiseringen og å opplyse folk for min egen del. Det er veldig egoistisk. Jeg forsøker å drive med opplysning og bryte stigmatiseringen for alle sammen.