ILLUSTRASJONSBILDE:: Her protesterer to iranske kvinner mot kvinneforbudet på fotballarenaer i Iran. Det under privatlandskampen mot Sverige i Stockholm i 2015.
ILLUSTRASJONSBILDE:: Her protesterer to iranske kvinner mot kvinneforbudet på fotballarenaer i Iran. Det under privatlandskampen mot Sverige i Stockholm i 2015. Foto: Jonathan Nackstrand

Kvinne ble nektet adgang på fotballstadion – døde av skader etter protest

En iransk kvinne risikerte seks måneders fengselsstraff for å ha å prøvd å komme seg inn på en fotballkamp i Iran. Hun er nå død etter å ha tent på seg selv i protest.

I mars i år dro 30 år gamle Sahar Khodayari på fotballkamp i Iran.

Hun hadde, etter rapportene, kledd seg som en mann med blå parykk og lang jakke, ifølge The Guardian.

Dette fordi kvinner ikke har adgang til fotballarenaer i Iran.

Khodayari ble så oppdaget og pågrepet av politiet, og måtte tilbringe tre netter i fengsel.

Deretter fikk hun vite at hun risikerte en seks måneder lang fengselsstraff. Khodayari reagerte ved å sette fyr på seg selv foran tinghuset.

Én uke senere døde hun på sykehuset som følge av skadene, noe som har skapt ramaskrik i Iran etter at saken ble kjent.

Forbud mot kvinner

Siden 1979 har det vært forbudt for kvinner å gå på fotballkamp i Iran, det eneste landet i verden som har kvinneforbud på fotballkamper. Det hindrer dem likevel ikke i å ta sjansen. En av dem som ofte gjorde det var Khodayari, som snek seg inn på favorittlaget Estghlals kamper i den iranske toppserien.

Nå har flere fotballprofiler uttalt seg om hendelsen. Blant dem er tidligere Bayern München-spiller Ali Karimi, som har spilt 127 kamper for Iran og har vært en forkjemper for å avslutte forbudet mot kvinner.

Karimi oppfordret iranere i en Twitter-melding om å boikotte fotballstadioner i protest etter Khodayaris død.

Også den svenske landslagsspilleren Kosovare Asllani har reagert.

– Jeg har en plattform og jeg har aldri vært redd for å heve min stemme når jeg vil. Dette er en tragedie, og det kan ikke fortsette lenger. FIFA – det er på tide å reagere og ikke være stille. Vi må hjelpe de iranske kvinnene i kampen mot kjønnsapartheid. Det handler om menneskerettigheter, skriver hun på Twitter.

– Det er hjerteskjærende

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty fordømmer hendelsen og krever at det tas grep.

– Det som skjedde med Sahar Khodayari er hjerteskjærende. Hennes eneste forbrytelse var å være kvinne i et land hvor kvinner møter diskriminering som er forskjøvet i loven, og spiller ut på de mest forferdelige måter som kan tenkes på alle områder i livet, også i idrett, heter det i Amnestys pressemelding.

– FIFA og Det asiatiske fotballforbundet må iverksette presserende tiltak for å avslutte forbudet, og sikre at kvinner får tilgang til alle idrettsarenaer uten diskriminering eller risiko for påtale eller straff, slår organisasjonen fast.