Nå våger han å drømme om å vinne Tour de France

Men først skal Tobias Foss til sykkel-VM for å kjempe om medaljer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Den her skal rammes inn og opp på veggen, sier 22-åringen, og holder opp den gule trøya han fikk til odel og eie etter at han vant prestisjerittet Tour de l`Avenir – ungdommens Tour de France – i slutten av august.

Vi møter ham hjemme i Vingrom, en liten sykkeltur fra Lillehammer.

Nå er fokuset skiftet fra triumfen i Frankrike til VM i Yorkshire, der han skal sykle for medalje på tempo og fellesstart for Norges U23-landslag.

Men han blir stadig påminnet det som skjedde i l`Avenir. Blant annet har naboene malt «Foss the boss», «Foss for President» og «Turbo-Foss» i asfalten på vei fra bygdas sentrum og opp til barndomshjemmet, som ligger på en liten høyde.

– Det er fortsatt uvirkelig å tenke på det som skjedde. Da jeg kom hjem klokken ett om natten dagen etter seieren, hadde mange naboer og venner samlet seg utenfor huset vårt for å feire meg. Det var utrolig kult og noe jeg satte stor pris på, forteller Foss.

Vil kopiere Bernal

Det er bare to år siden at Egan Bernal, mannen som sto på toppen av Tour de France-podiet i Paris i juli, vant samme ritt.

– Jeg har begynt å få troen på at jeg skal klare det samme som ham, men ikke på to år. Jeg må ha litt flere år på meg enn det.

HYLLES: «Foss for president» er noe av det Tobias Foss blir møtt av på landeveien i hjemkommunen.
HYLLES: «Foss for president» er noe av det Tobias Foss blir møtt av på landeveien i hjemkommunen. Foto: TV 2

– Du snakker om å vinne Tour de France sammenlagt?

– Ja, det er guttedrømmen, og det passer meg som rytter og person ganske bra. Det er det jeg skal jobbe mot, så får det ta den tiden det tar.

– Hvordan våger man å si det høyt?

– Det er et mål, men det er ikke slik at jeg tror jeg skal få alt gratis bare fordi jeg har vunnet her. Men det gir en trygghet. Når Bernal – og Tadej Pogacar (nr 4 i Spania Rundt) – kjører som de gjør etter at de vant l`Avenir de to foregående årene, hvorfor skal det være annerledes for meg? Om jeg sykler Tour de France i fremtiden og blir nummer tre, så er jeg «superhappy» med det, men jeg liker å gå for seier. Så får man se når jeg er i slutten av 20-årene om jeg er i nærheten, svarer Foss.

Må ned i vekt

Uno-X-rytteren signerte allerede før Tour de l´Avenir proffkontrakt med Jumbo-Visma fra neste sesong. Som ryttertype vil han ikke sammenligne seg med Egan Bernal, men mer som sin kommende lagkamerat Tom Dumoulin og Chris Froome.

– Dette er to ryttere som har vært tunge, men som har mistet en del kilo. Jeg hadde aldri hatt troen på at jeg kunne bli en god klatrer hvis de ikke hadde vist at det går an å være tung i ung alder og så gjøre noe med det etter hvert, og heller fokusere på start i kraften, forteller han.

– En klatrer i Tour de France veier mellom 55 og 70 kg. Om du er 70, så er du i den tyngre klassen, mens 60 er mer standard. Jeg er 75 kilo. Det er ganske «tungt», men likt som Dumoulin og Froome var tidligere i karrieren. De har sakte, men sikkert, jobbet seg nedover. Det er ingen hemmelighet at du må ned for å hevde deg i sammendraget i Tour de France. Jeg vil forsøke å gjøre dette på en helsemessig forsvarlig måte. Om man finner ut at det er helsefarlig og at man ikke klarer det, så er det mange andre kule løp man kan vinne. Da kan man heller fokusere på klassikerne, for eksempel, utdyper han.

Einstøing

Til tross for sin unge alder fremstår Tobias Foss som moden. Han er velformulert og rolig, på grensen til beskjeden. Likevel er han gærn nok til å sammenligne seg med store ryttere som Froome og Dumoulin, og snakke høyt om Tour de France-drømmen. Det er med andre ord en stor kontrast mellom Foss som person og målene hans.

– Hvordan er motivasjonen for å gjøre det som må til?

– Jeg er en einstøing, men jeg er glad i å være sosial med venner, familie og kjæreste, også. De egenskapene for å bli god i idrett passer meg veldig bra. Jeg klarer helt fint å være alene i store perioder og ha fokus på meg selv. Dette handler ikke om å ofre noe, men om å ha en livsstil man trives med. Det er et voldsomt slit til tider, men det er ikke gøy om alt er kos hele tiden, svarer han.

Denne høsten flytter han til Girona i Spania for å legge grunnlaget før proffdebuten i Jumbo-Visma. Men først venter VM i Yorkshire. Tirsdag ble han tatt ut til å sykle både U23-tempoen og fellesstarten for Norge.

– Jeg er medaljekandidat på tempoen. Fellesstarten er vanskeligere å spå. Det er en seig løype, og jeg har tro på at jeg kan gjøre det veldig bra. Topp ti er mulig. På en veldig bra dag så kan det bli medalje der også. Jeg våger ikke å drømme om gull. Det får bli en veldig stor bonus.