Gyllen mulighet glapp for Norge – men EM-håpet lever

Norge var nær å ryste Sverige i Stockholm, men måtte ta til takke med ett poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sverige-Norge 1-1

Se sammendraget i videovinduet øverst.

Norge hadde Sverige på gaffelen i en time, men nok en gang ga det norske laget fra seg en ledelse i denne EM-kvalifiseringen.

Stefan Johansen sendte Norge i ledelsen like før pause, men etter en time utlignet Emil Forsberg for vertene.

Dermed endte det uavgjort i skjebnekampen – noe som Sverige nok kan si seg mer fornøyd med enn Norge.

Resultatet betyr at Sverige holder seg på den forgjettede 2. plassen med elleve poeng, ett foran Romania og to foran Norge. Spania leder gruppen suverent med full pott og 18 poeng etter seks kamper.

– En prestasjon det går an å være veldig stolt av. Norge var så nære og manglet det siste lille. Fullt på høyde, men som så ofte før får Sverige akkurat det de skal ha, sa TV 2s fotballekspert Brede Hangeland.

– Et herlig forsøk av et hardkjempende norsk lag, sa kommentator Øyvind Alsaker.

Irritert King etter kampslutt

Joshua King var alt annet enn fornøyd etter kampslutt. Han følte Norge ga bort seieren unødvendig.

– Jeg synes vi fortjener å vinne. 110 prosent. Vi driver og tuller på slutten der. Vi slipper inn et mål og så skal vi plutselig drive og drible på slutten når vi kan ha tre kontringer mot deres tregeste stopper. Vi driver og dribler og mister ballen altfor mye. Ti minutter igjen og vi ligger to poeng bak Sverige nå. Det er derfor jeg er irritert, sier han til TV 2.

– Vi ga bort to poeng sist kamp og spilte bedre enn dem mesteparten av kampen. I dag synes jeg vi styrer i hvert fall førsteomgangen. I andreomgangen slipper vi oss bakpå og ligger altfor dypt. Slutter å spille fotball. Det blir altfor mange lange baller. Taper alle andredueller. Vi har noen kontringer på slutten som vi ikke tar vare på. Hvis vi skal til EM og vinne kamper så må man ta dem. Jeg følte vi hadde EM i hånda.

Landslagssjef Lars Lagerbäck var mye mer positiv etter kampen.

– Jeg synes vi gjør en bra kamp. Vi har en del muligheter. Stor honnør til guttene. De gjør en veldig bra kamp. Ett poeng her er ikke så dumt.

– Må vi slå Spania og Romania i de to neste kampene nå?

– Det er nok fare for det. Vi må nok i hvert fall ta poeng mot Spania.

Frisk norsk start

Et på forhånd noe defensivt anlagt Norge holdt ballen i laget og frustrerte svenskene i innledningen av kampen. Det ga flere gode dødballmuligheter og to-tre nestensjanser.

Sverige var underlig tafatte de første tjue minuttene, men utover i omgangen skapte de flere farligheter, og spesielt tenåringen Alexander Isak var et uromoment på topp.

Norge scoret etter forsvarstabbe

Det så ut til å ebbe ut i en målløs første omgang, men så gjorde svenskenes kaptein, Andreas Granqvist, en stygg feil i de bakre rekker.

Helsingborg-spilleren bommet grovt på en pasning og sendte ballen i føttene på en fremadstormende Joshua King. Det ble starten på en strålende norsk kontring. King slapp ballen til Martin Ødegaard som trillet videre til Stefan Johansen.

Norges kaptein gjorde ingen feil alene med Robin Olsson og dermed kunne Norge gå til pause med 1-0-ledelse. Da kostet Lars Lagerbäck på seg et lurt smil på benken.

– En aldeles nydelig kontring. Dette ser veldig, veldig lyst ut! sa en ekstatisk Jesper Mathisen i pausen.

Det norske forsvaret ble utspilt

Etter hvilen var det vertene som hadde ballen i laget. På grunn av den smale norske formasjonen kom de til stadighet rundt på kantene, men innleggene var ufarlige. Men etter en time glapp det i det norske forsvaret.

Norge fikk aldri klarert et innlegg fra Mikael Lustig og ballen endte opp i føttene på Albin Ekdal på rundt 16 meter. Istedenfor å skyte la Sampdoria-spilleren ballen mesterlig til rette for Emil Forsberg. Venstrekanten fikk tid til å sikte og la den utagbart ned i Rune Almenning Jarsteins høyre hjørne. 1-1 på Friends Arena.

Etter scoringen hevet Norge seg igjen og fikk flyttet spillet opp på de blågules banehalvdel. Kvarteret før slutt tok Lagerbäck grep og kastet innpå Erling Braut Haaland for Stefan Johansen.

Og det var Norge som skapte sjanser nå. Joshua King og Omar Elabdellaoui kom begge til hver sin mulighet, og Braut Haaland var ikke langt fra å løpe inn et King-innlegg.

Men det ble ikke flere mål.