Bianca (19) vant US Open i debuten

Bianca Andreescu (19) slo Serena Williams (37) og vant US Open.

DEBUT: Dette var Bianca Andreescus debut i US Open. Foto: Emilee Chinn
DEBUT: Dette var Bianca Andreescus debut i US Open. Foto: Emilee Chinn

Andreescu var ikke engang født da Williams vant US Open for første gang i 1999. 19-åringen vant første sett 6-3 og ledet 5-1 i det andre. Så kom nervene og Andreescu slapp Williams inn i kampen igjen. Hun tok seg imidlertid mesterlig inn igjen og vant til slutt 7-5.

Tenåringen ble dermed den første kanadiske kvinnen til å vinne en Grand Slam-tittel. Dette var også Andreescus debut i US Open etter å droppet ut allerede i fjorårets kvalifisering.

Med seieren ble hun også om lag 35 millioner kroner rikere.

– Jeg har drømt om dette øyeblikket så lenge, sa Bianca Andreescu etter seieren og avslørte at hun i fire år har trodd hun kunne nå dette nivået og har jobbet med å se det for seg.

– Siden da har jeg helt ærlig forestilt meg det, sett det for meg nesten hver eneste dag. At det skulle bli en realitet er bare helt sprøtt. Så da får jeg tro at disse visualiseringene virkelig, virkelig fungerer, sa en overveldet mester.

Andreescu har vært årets overraskelse på hardcourten. Hun har aldri tidligere kommet lenger enn til 2. runde i en Grand Slam-turnering. I finalen skulle hun møtte nesten dobbelt så gamle Williams som har vunnet hele 23 Grand Slam-titler, seks av dem i US Open, og har vært i 33. Grand Slam-finaler.

VENNINNE: Meghan Markle var på plass for å følge venninnen Serena Williams. Foto: Elsa
VENNINNE: Meghan Markle var på plass for å følge venninnen Serena Williams. Foto: Elsa

Williams har nå vært i tre Grand Slam-finaler etter at hun ble mor, og tapt dem alle sammen.

Snuoperasjon

Første sett vant tenåringen 6-3 etter å ha brutt Williams' servegame og vunnet sine egne. Hun fortsatte storspillet og brøt serven til Williams to ganger i andre sett.

På stillingen 5-1 i andre sett servet Andreescu, og det kunne se ut til at hun skulle styre det inn til seier. Da slo Williams til og viste storhet. Gamet gikk til deuce, hun brøt, først en gang, så en gang til. Sitt eget servegame klasket hun inn etter 40-0.

Hjemmepublikummet på Arthur Ashe Stadium tok fullstendig av. På stillingen 5-4 til Andreescu servet Williams proppfull av selvtillit og utlignet til 5-5.

Holdt ikke

Da tenåringen servet igjen, så Williams ut til å kunne ta poenget fra henne enda en gang, men Andreescu knep til seg det viktige gamet til stillingen 6-5. I neste game spilte hun seg til to matchballer på Williams' serve.

37-åringen svarte først med ett ess, før Andreescu dro seieren i land på neste sjanse. De tok hverandre i hånden, så flatet kanadieren ut på banen.

Andreescu var den første tenåringen som tok seg til finale i US Open siden 2009, da danske Caroline Wozniacki nådde finalen, der hun tapte mot Kim Clijsters.

– Det er bare uvirkelig. Jeg vet virkelig ikke hva jeg skal si. Å skulle spille mot Serena i finalen i US Open, det er en drøm som går i oppfyllelse. Det er vanvittig, sa Andreescu i forkant av finalen.

(©NTB)