«Brautete» Haaland ble en ny mann etter sykdomsfravær

Molde-giganten Ruben Gabrielsen var ikke imponert over det Erling Braut Haaland leverte da han kom til klubben. Så ble unggutten syk.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Sverige-Norge søndag fra 20.00 på TV 2 og TV 2 Sumo!

Erling Braut Haaland fikk sin A-landslagsdebut denne uken, og virker til å ha glidd fint inn i den etablerte troppen til Lars Lagerbäck.

19-åringen har tatt store steg etter at han for 2,5 år siden skiftet beite fra barndomsklubben Bryne til Eliteserie-gigantene Molde.

MFK-stopper Ruben Gabrielsen husker godt tilbake til da 16-årige Haalands første tid i klubben, og avslører at unggutten langt ifra tok lagkameratene med storm fra første sekund.

– Da var det en litt lavere og litt lettere gutt, som kanskje var litt nervøs og ikke så god som han er nå, sier stopperkjempen til TV 2.

– Kom tilbake som en annerledes mann

En sykdomsperiode året etter var imidlertid det som skulle til for at spisstalentet fikk gjort de nødvendige grepene.

– Jeg gikk vel litt inn i meg selv og tenkte litt, og så kom jeg tilbake med et brak. Det var vel slik det var.

– Hva var det som feilte deg i den perioden du var borte?

– Det var mye som feilte meg da. Og jeg kom tilbake som en annerledes mann, og det er jeg glad for, sier Haaland om lungebetennelsen som gjorde at han tilbrakte uker borte fra lagkameratene.

– Skal ikke skryte så mye når han står her, for han blir så sinnssykt cocky

Gabrielsen forteller at det var som om en helt ny fotballspiller kom tilbake til treningsfeltet da Haalands sykdomsproblemer var over.

– Det var stor, stor, stor forskjell. Han kom tilbake fra det han var borte fra, og så var det en helt annen gutt som dukket opp og viste fra den dagen der at han kom til å gjøre en stor forskjell for oss.

– På hvilken måte ble han en helt annen gutt?

– Du får spørre ham hvor mange centimeter han gikk opp i høyden og hvor mange kilo han la på seg. Jeg vil si at det var en Haaland på, jeg vet ikke hva du skal kalle det, steroider? Men jeg skal ikke skryte så mye når han står her, for han blir så sinnssykt cocky, smiler Molde-kapteinen.

Haaland selv lytter komfortabelt i bakgrunnen, slenger i vei en «det må du ikke gjøre»-kommentar til sin tidligere klubbkamerat, før Gabrielsen fullfører lattermildt.

– Jeg vet ikke hva det var. Det fungerte i hvert fall. Og han har ikke sett seg tilbake. Han har en stor karriere foran seg, og jeg tror han blir bare bedre og bedre, sier midtstopperen som selv er kjent for sin enorme fysikk.

Kalles «brautete» i stilen, sammenlignes med en elg

Duellene med en Haaland som la på seg 15 kilo, ble et par år eldre og begynte å strekke seg godt over 190 centimeter ble etter hvert tøffere og tøffere i løpet av perioden unggutten befant seg i Eliteserien.

– Du er en fysisk robust spiller du også. Når dere går i hverandre på treninger, hvem er det som står igjen på beina da?

– Det er meg. Det er ikke noe mer å si om det. Han ble sterkere, men han ble ikke sterkest, sier Gabrielsen, og fortsetter:

– På slutten var det sånn «faen, nå kommer han. Nå må jeg stramme alt jeg har». Nei, han tok meg et par ganger, han gjorde det, men jeg kan vel si at vi ble vel 50/50 sånn sett. Du merker når han kommer. Han er fryktelig voldsom. Litt som en elg vil jeg si.

– Det var som å få en elg i panseret?

– Ja. Jeg står og ser på ham nå. Spillestilen hans er litt som en elg egentlig. Litt «brautete». Der har du den. Brautete. Braut Haaland, smiler stopperkjempen.

Haaland selv innrømmer også tøffe tak mot sin tidligere lagkamerat, og sørger også for å skryte av Gabrielsen.

– Du har vel sett kassen til Ruben selv. Den er ikke akkurat liten, for å si det sånn. Men det er som du sier, jeg var en elg på den tiden. Jeg var fornøyd med å være en elg, sier han.

– Han har ikke forandret seg

Siden Haaland forlot Gabrielsen og Molde har han gjort det stort i østerriksk fotball, og er i dag på alles lepper i forbindelse med debuten mot Malta og potensiell deltakelse i den TV 2-sendte prestisjekampen mot Sverige på Friends Arena søndag. Stilen til Haaland sjarmerer de fleste, og Gabrielsen hevder at unggutten alltid har vært slik.

– Den selvsikre og til dels småcocky gutten som står her nå, var han slik i starten også i Molde?

– Ja, han har ikke forandret seg i det hele tatt sånn sett. Han vet at han er god.

– Selv før han ble ordentlig god?

– Ja, han mente jo at han var god, og det er det som er viktig i fotball. At du har selvtillit og at du har troen på deg selv. Han er cocky på en fin måte, synes jeg. Han har den selvtilliten som skal til for å lykkes, og det har han ikke mistet ennå, sier Gabrielsen.

Se Sverige-Norge søndag fra 20.00 på TV 2 og TV 2 Sumo!