Norge vant uten å imponere: – Totalt sett skuffende

Norge slet med å skape sjanser, men klarte likevel å slå Malta 2-0 på Ullevaal.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge – Malta 2-0:

Se Norges scoringer øverst!

Sander Berge stupte inn sitt første landslagsmål for Norge, og Joshua King var igjen sikkerhet selv fra straffemerket.

Norge vant oppskriftsmessig 2-0 mot Malta i torsdagens EM-kvalifiseringskamp – men uten å imponere. Norge kan vente seg langt tøffere motstand i søndagens livsviktige oppgjør mot Sverige.

Sander Berge var glad etter å ha scoret sitt første landslagsmål.

– Det var mye sykt på en gang. Det var innkast og mål på meg. Jeg tror aldri du får se at jeg scorer slik igjen. Men det er en stor drøm å score for landslaget. Vi måtte score det første for å sette kampen. Det gikk et rus gjennom meg da, sa Berge, som har fått mye tyn av lagkameratene for at han er dårlig på hodet.

– Absolutt. Jeg har fått mye tyn for det i trening og kamp, gliste han.

Han gleder seg til kampen mot Sverige, men er ikke helt fornøyd med Norges innsats mot Malta.

– Det var hele tiden i bakhodet å holde nullen. Vi ville heller ha 3-0 enn 2-0, men vi kontrollerte det inn og det var fornuftig. Det blir ekstra spesielt å møte Sverige. Jeg har en mor fra Sverige, og håper jeg kan sette en ny med huet der, sa Berge.

Joshua King har etter scoringen mot Malta totalt 15 landslagsmål.

– Er det 15 på 41 landskamper? Det burde vært 20 pluss. Vi har en viktig kamp mot Sverige på søndag. Vi ledet 2-0 og har fire spisser som kan gjøre en god jobb. Jeg gjorde en god jobb i første omgang, og de ville ta meg av i pausen. Men jeg ville være utpå og ha ett til. Den viktigsrte kampen er på søndag, og da trenger jeg alle kreftene jeg har når vi møter dem, sa han.

Tre poeng mot Malta gledet landslagssjef Lars Lagerbäck.

– Malta var vanskelige å bryte ned, og vi ble litt stasjonære i første omgang. Mot slutten tapte vi ganske mye i spillet vårt. Men vi kontrollerte kampen og slapp aldri Malta til. Det var kanskje ikke den morsomste kampen for publikum, men slapp vi ikke inn noen baklengs, poengterte svensken til TV 2 etter kampen.

Imponerte ikke ekspertene
Ekspertene var ikke nevneverdig imponert over det Norge viste mot Malta.

– Vi skapte for lite, og var for pasningsorienterte. Det er bra vi scoret to på dødball, men totalt sett er jeg skuffet over det Norge viste før pause, sa tidligere landslagssjef Egil Drillo Olsen i pausesendingen på TV 2 Sumo.

– Jeg hadde håpet å se et lag som slo seg litt mer løs. Førsteomgang var ikke imponerende, og andreomgang var litt dårligere, sa han etter kampen.

– Det er lett å tenke at vi skal dominere slike kamper og vinne med 6-7 mål. Men den tiden er fordi. Malta tapte vel bare med to mål mot Spania. Så dette er helt klart godkjent, mente TV 2-ekspert Brede Hangeland.

Med norsk tap på Friends Arena søndag vil 2.-plassen som gir sluttspillbillett i praksis være utenfor rekkevidde.

Blir det derimot norsk seier, vil Norge klatre forbi svenskene og være gruppetoer. I så fall må plasseringen forsvares gjennom tøffe kamper hjemme mot Spania og borte mot Romania i oktober, før den mer overkommelige avslutningen mot Færøyene og Malta i november.

– Kampen mot Sverige på søndag blir en helt annen kamp og en helt annen motstand. Det blir en slags finale, poengterte TV 2-kommentator Øyvind Alsaker.

Berge scoret sitt første landslagsmål
Kampen åpnet litt seigt for Norges del. Anført av en pasningssikker og kreativ Martin Ødegaard kontrollerte Norge kampen, men Malta forsvarte seg godt.

Norge slet med å få opp tempoet i angrepsspillet, og klarte aldri helt å omsette dødballsituasjonene til de helt farlige målsjansene.

I det 32. minutt kastet Håvard Nordtveit et langt innkast i feltet. Ballen ble stusset videre av Even Hovland, og der dukket Sander Berge opp og scoret sitt første landslagsmål i sin landskamp nummer 15.

– Per Joar Hansen og Lars Lagerbäck har så mange ganger snakket om viktigheten av de lange innkastene. Nordtveit kastet langt, og Sander Berge kastet seg inn og scoret. Praktfullt, sa TV 2-ekspert Brede Hangeland etter scoringen.

– Nå nærmer han seg de store
Fem minutter før pause var kaptein Stefan Johansen nære ved å doble ledelsen da han avsluttet fra langt hold. Ballen traff imidlertid tverligger og ut.

I det 44. minutt kastet Nordtveit igjen langt inn i feltet. Even Hovland ble dratt overende i feltet, og dommeren pekte på straffemerket.

Joshua King tok straffesparket og sendte Norge sikkert opp i 2-0-ledelse.

– Joshua scoret sitt landslagsmål nummer 15 og klatrer på adelskalenderen og nærmer seg de virkelig store. Nå er han på 15 landslagsmål sammen med Gøran Sørloth, poengterte TV 2-kommentator Øyvind Alsaker etter at Norge doblet ledelsen like før pause.

Også i åpningsminuttene av andre omgang slet Norge med å få opp tempoet i angrepsspillet. Norge dominerte kampen men hadde store problemer med å trenge gjennom et tett og kompakt Malta-forsvar.

Norge tok en oppskriftmessig 2-0-seier mot Malta, men uten å imponere.

Haaland første født på 2000-tallet med A-landskamp for Norge
Erling Braut Haaland startet på topp sammen med Joshua King i EM-kvalifiseringskampen mot Malta torsdag kveld. Det var 19-åringens debut.

Forrige gang han trakk på seg landslagstrøye, 30. mai, scoret han ni mål mot Honduras i VM-sluttspillet for U20-lag.

Torsdag ble han første spiller født på 2000-tallet med A-landskamp for Norge.

Slik startet Norge:

Norges lag (4-4-2): 1 Rune Almenning Jarstein – 14 Omar Elabdellaoui, 6 Håvard Nordtveit, 5 Even Hovland, 2 Haitam Aleesami – 20 Martin Ødegaard, 18 Ole Selnæs, 15 Sander Berge, 8 Stefan Johansen (kaptein) – 23 Erling Braut Haaland, 7 Joshua King.

Dommer: Dumitri Muntean, Moldova