ØDEGAARDS MELDING TIL «beskjeden» braut haaland:

– Ikke lat som du måtte tenke

Superduoen forventer store ting av hverandre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Martin Ødegaard (20) og Erling Braut Haaland (19) er to av de mest interessante talentene norsk fotball har sett på mange år.

Begge har startet sesongen meget godt i sine respektive klubblag: Ødegaard er blitt kåret til Real Sociedads beste spiller i to av tre kamper i La Liga, samt blitt matchvinner i 1-0-seieren mot Mallorca. Braut Haaland kan på sin side skilte med voldsomme elleve scoringer på sju kamper for Red Bull Salzburg.

Og nettopp scoringshyppigheten til Haaland skaper god stemning når TV 2 bringer temaet på banen.

– Du står altså med elleve mål på sju kamper, Erling?

19-åringen tar en påtatt tenkepause, før han svarer bekreftende. Det får Ødegaard til å bryte inn.

– Lat som du ikke vet det! Lat som du måtte tenke nå, sier Ødegaard lattermildt, før Braut Haaland knekker sammen i latter.

– Du veit hvor mange (mål) du har på trening. Så du trenger ikke begynne å tenke på kampene nå, legger Ødegaard til.

– Jeg har åtte mål i serien på seks kamper, og tre mål på én kamp i cupen. Så jeg har kontroll, ja, gliser Braut Haaland.

Hentet Braut Haaland til fantasylaget
Han hadde nettopp fylt 14 år og satt på tribunen da den halvannet år eldre Martin Ødegaard fikk sin A-landslagsdebut på Viking Stadion i august 2014.

Motstander var Forente arabiske emirater, og privatkampen endte 0-0.

– Jeg husker at jeg og gutta mine dro på stadion for å se ham spille. Det husker jeg godt.

– Var det rart å se en gutt som så like ung ut som dere spille for A-landslaget?

– Han så vel enda yngre ut. Det var en liten gutt utpå der for Norge, ler Haaland, som også trekker fram kampen der 15 år gamle Ødegaard kom inn for Real Madrid i en La Liga-kamp - og erstattet selveste Cristiano Ronaldo.

Ødegaard husker også øyeblikket da han for alvor la merke til Erling Braut Haaland.

– Jeg hadde hørt om ham, men da var først da han begynte å dunke inn mål i Tippeligaen at jeg fikk se ham spille. Det var ikke vanskelig å legge merke til ham. Etter de fire målene mot Brann var det rett inn på fantasylaget mitt. Det var sånn jeg ble kjent med ham. Gjennom fantasy og TV, sier han.

Høye forventninger
Før kveldens landskamp mot Malta på Ullevaal, har Ødegaard og Braut Haaland spilt sammen bare én gang: mot Tyskland på bortebane for U21-landslaget i fjor høst. Den kampen tapte de 1-2.

Men at kjemien på banen kommer til å matche kjemien utenfor banen - og den virker å være utmerket - er begge sikre på.

– Erling er en spiller man ikke vil spille mot, han er den du vil ha på laget ditt. aMed X-faktor, kraft og nese for mål. Jeg vil si at han har det meste en god spiss trenger. Vi har ikke spilt mye sammen, men jeg synes vi har en god forståelse. Jeg håper vi kommer til å spille masse sammen i årene framover. Det kan bli kult, sier Ødegaard.

Braut Haaland begynner å smile når han får spørsmål om sjansene for at han finner tonen med Ødegaard på banen.

– Med sånne spillere... Når du spiller med ham, så merker du at det sitter. Alt sitter, sier Salzburg-spissen, og knipser med fingrene.

– Han kommer til å finne meg med de stikkerne sine, for å si det sånn.

Braut Haaland forstår godt at folk har høye forventninger til hva de kan utrette for det norske landslaget i mange år framover.

– Jeg vil si at forventningene er høye, og det håper jeg at de er. Jeg tror folk gleder seg. Gutta på Bryne gleder seg i hvert fall, sier han.

Hermer etter Ødegaard
Han takker «gode folk rundt meg» og hardt arbeid for utviklingen de siste par årene, og nevner Ole Gunnar Solskjær spesielt, etter tiden de hadde sammen i Molde.

– Han har gitt meg mange tips, og lært meg små ting hele veien. Når jeg ser tilbake på det, er det ting jeg bruker ennå. Hvordan jeg skal tenke som spiss og så videre.

– Og kanskje litt om avslutningsteknikk?

– Det også, sier Braut Haaland.

Ødegaard er selvskreven i lagoppstillingen mot Malta i kveld, mens Braut Haaland er en het kandidat til å bli Joshua Kings makker helt fremst i banen. Sjansene for at han får A-landslagsdebuten er uansett gode.

– Vi gleder oss veldig. Det blir kult, sier Ødegaard.

– Vi gleder oss veldig. Det blir kult, hermer Braut Haaland, som en reaksjon på det han syntes var en litt kjedelig svar fra landslagskompisen.

Og så knekker de sammen i latter - igjen.

Slakter TV 2-profilens «skrytevideo»: – Blir helt kvalm!