I TRØBBEL: Hadi Srour bekrefter at han har avlagt positiv dopingprøve.
I TRØBBEL: Hadi Srour bekrefter at han har avlagt positiv dopingprøve. Foto: Vidar Ruud

Bokseren Hadi Srour bekrefter at han har testet positivt på syntetisk EPO

Gråtkvalt Hadi Srour hevder han er uskyldig.

Den norske bokseren Hadi Srour (23) har avlagt en positiv dopingprøve.

Forbundet har besluttet å trekke Srour fra VM i Jekaterineburg, som begynner til helgen. Svaret på b-prøven vil foreligge neste tirsdag eller onsdag.

Klokken 14 møtte Srour pressen på Ullevaal stadion.

– Grunnen til at jeg står her i dag er fordi jeg mener jeg blir frarøvet et VM på premisser som ikke er riktig. Jeg har testet positivt på EPO. Forrige torsdag fikk jeg et brev om at jeg hadde testet positivt på EPO. Dagen etterpå dro jeg inn til Antidoping og pratet med etterforskerne der. Der beklaget de og sa at jeg ikke hadde testet positivt på en blodprøve, men at stoffet ble funnet i urinen, sier han.

– Før jeg rakk å si noe anbefalte de meg å tilstå. De sa at jeg ville få mindre straff. Det gjorde jeg selvfølgelig ikke. Jeg har testet positivt på et rekombinant EPO, et EPO som ikke finnes i kroppen. Et syntetisk EPO man kan få i kroppen på én måte - ved å sprøyte det inn i blodet. Det kan på ingen annen måte enn ved injeksjon påvises i urin eller blod. Hvis man spiser eller drikker EPO blir dette fordøyd i tarm og mage, sier han.

– Testen var 15. juli i sommer, den eneste uken jeg hadde ferie. I løpet av de fire dagene før det var jeg på festival. Antidoping Norge mener at jeg, mens jeg var på festival, løp etter damer og drakk alkohol, har satt injeksjoner med syntetisk EPO, fortsetter han.

Tønsberg-gutten signerte en treårig millionavtale med det tyske promotorselskapet Team Sauerland i april. Srour bokset sin siste proffkamp så sent som 17. august. Da slo han russeren Jevgenij Vazem i Tyskland. I alt har 23-åringen gått fire proffkamper.

– Jeg har ikke ressurser, kapasitet eller et team med kompetanse til å innta et slikt stoff. Da er det enklere å bli tatt for et stoff man har fått i seg ved en feil. Da har du «driti deg ut» og spist eller drukket et eller annet. Jeg har holdt på med idrett i 15 år. Jeg har tatt 22 dopingprøver. Den første var 23. mars 2013 da jeg var 15 år. Jeg er på prioritert-utøver liste, der jeg hver dag oppgir en time hvor jeg befinner meg, slik at jeg kan bli testet. 33 dager etter den positive prøven - da visste jeg ikke noe om den positive prøven - ble jeg dopingtestet igjen. Denne gang i forbindelse med en proffkamp i Tyskland. Da bokset jeg og debuterte for Team Sauerland. Som eneste utøver ble jeg plukket ut og testet. De testet urin og blod. Heldigvis for meg kom de testene i går. Begge to var negative, sier han.

Srour er oppgitt på systemet.

– Hvis dette ikke ender godt, går ikke jeg tilbake i et system som ikke fungerer, sier han.

23-åringen forteller at han begynte å le da han først fikk beskjeden. Han kunne ikke tro at han hadde testet positivt for EPO.

– Jeg skjønner godt at folk ikke tror meg, fordi alle sier at de er uskyldige. Jeg kommer ikke til å bruke en krone eller kalori mer på dette, sier han.

Britha Røkenes i Antidoping Norge slår tilbake mot kritikken.

– Dette er utøvers versjon av det som er hendt. Det som er viktig for oss er at vi håndterer saken på en god, solid og objektiv måte. Det gjør vi etter min oppfatning. Nå går vi gjennom sakens dokumenter så langt og ser på hvilke ytterligere undersøkelser vi er nødt til å gjøre for å få saken tilstrekkelig godt opplyst for å legge den frem for påtalenemnda. Vi avventer nå i første omgang svar på B-prøveanalysen, sier hun til TV 2 Sporten, og legger til:

– Vi er ikke nødvendigvis enig i utøvers fremstilling av denne saken, men vi ønsker ikke å kommentere denne saken nærmere på nåværende tidspunkt. Dette er en sak som er i en tidlig fase. Vi trenger tid til å gå inn i dokumentene for å forberede saken for påtalenemnda.

Hun vil ikke svare på om verdiene blir offentliggjort.

– Det er ikke nødvendigvis sikkert, så vidt meg bekjent. Vi har ikke vane for å gå ut med opplysninger underveis i en pågående sak. Normalt offentliggjøres en sak fra vår side før det foreligger en påtalebegjæring eller et vedtak om forenklet behandling. Vi går ikke løpende ut med informasjon i saken, men det er mulig utøver velger å gjøre det i denne saken, opplyser Røkenes.

President Odd Haktor Slåke er skuffet dersom det viser at en av utøverne i forbundet har dopet seg.

– Det er veldig kjedelig at idrettsutøvere blir tatt. Vi får vente å se hva b-prøven sier, men på generelt grunnlag er doping en styggedom som vi er opptatte av å bekjempe, sier han.

Slåke mener den positive dopingprøven er skadelig for forbundets omdømme.

– Hvis b-prøven også er positiv er jeg skuffet. Vi har et veldig godt antidopingarbeid i forbundet vårt. Vi legger stor vekt på å informere om det. Alle utøvere må gjennomføre «Ren Utøver». Det gjør utøvere, ledere og trenere, forteller han.

– Vi liker det absolutt ikke. Vi vet vi gjør et godt arbeid. Så får vi krysse fingrene for at ikke noen bruker det. Doping skal ikke forekomme. Det er helsefarlig, sier Slåke.