– Du kommer deg ikke så langt som Ole har gjort med bare å være snill

Alan Shearer er full i respekt for manager-yrket, og Ole Gunnar Solskjær. Den tidligere storscoreren utelukker en retur til toppfotballen.

Året er 1998. Manchester United er avhengig av seier hjemme mot Newcastle for å ha et realistisk håp om ligagull.

United kaster alle mann i angrep mot slutten av kampen. Det fører til en enorm kontringsmulighet for Newcastle.

Ole Gunnar Solskjær legger seg på sprang etter Robert Lee som har en hel banehalvdel for seg selv. Like utenfor 16-meteren når nordmannen han igjen.

Uten å være i nærheten av ballen, klippes Lee ned av Solskjær. Nordmannen vet at han blir utvist og tusler av banen - til stående applaus fra hjemmefansen på Old Trafford.

Se referat fra kampen i videovinduet øverst på siden!

Vel 20 år senere husker Alan Shearer godt det som skjedde aprildagen i 1998.

– Ole tok ham ned. Han tok en for laget. Jeg er sikker på at han ville gjort det igjen. For meg var det ikke overraskende, minnes Shearer.

Før den tid – og for så vidt i etterkant – har Solskjær fått et stempel på seg som den snille gutten fra Norge.

Shearer mener episoden med Lee og karrieren i etterkant viser at Solskjær ikke bare er snill og hyggelig.

– Alle har en annen side. For å kunne ha den karrieren som Ole hadde, og for å få til det han gjorde, så må du ha en "tøff" side. Det er ingen tvil om at Ole hadde det ved seg, sier Shearer til TV 2.

Ligatittelen glapp for United og Solskjær det året, men Solskjærs karriere i Manchester utviklet seg likevel til å bli et lite eventyr.

Kunne ødelagt Solskjær-eventyret

Trolig er nettopp Alan Shearer, tidenes Premier League-toppscorer med 260 mål, en av årsakene til at Ole Gunnar Solskjær har fått den karrieren han har gjort i Manchester United.

I 1996 var nemlig Shearer ønsket av både Manchester United og Newcastle. Han endte opp med å vrake United, som i stedet signerte Solskjær fra Molde.

– Hadde du gått til Manchester United den dagen, så hadde Solskjær fort ikke vært manager der i dag?

– Det gikk vel ikke så galt for United å ikke signere meg, gjorde det? United fikk en utrolig målscorer. Ole hadde jo suksess, så det gikk nok greit, mener Shearer.

Den dag i dag har ikke Manchester United-fansen glemt at Shearer takket nei til klubben. I fansens Solskjær-sang, synges det om Shearer.

– De synger vel ikke om de svake spillerne, så jeg ser vel bare på det som en slags respekt, sier Shearer.

Overgangen i 1996 gjorde Shearer til den dyreste fotballspilleren i verden. Den gang kostet Shearer 15 millioner pund.

– Folk føler gjerne presset etter noe sånt, men jeg elsket det. Det ga meg en enorm selvtillit. Jeg var ikke verdt 15 millioner pund, det er mye viktigere ting som foregår, men at noen ville betale et så tåpelig beløp for meg, var ikke mitt problem. For meg var det bare et kick, sier Shearer.

Han husker godt at han var nær ved å gå til United. Han var til og med i Manchester på husjakt.

– Jeg var veldig, veldig nær ved å gå til United. Jeg ville jo nesten vært garantert pokaler der. Men så var jeg enormt fristet av å gå til min klubb, til den klubben der jeg sto på tribunen som barn. Det å få nier-drakten der ... Samtidig var ikke Newcastle noen kasteball heller. Året før ble de nummer to, etter å ha tapt en tolv poengs ledelse til United. Så hvis jeg hadde fått valget igjen, så hadde jeg gjort akkurat det samme igjen. Det å ha rekorden i antall mål, ha en egen statue, ha spilt for klubben i ti år og hatt det jeg hadde der ... Jeg levde ut drømmen i min egen klubb og oppnådde langt mer enn det jeg hadde håpet, sier Shearer.

Fristes ikke av manager-retur

49-åringen la skoene på hylla etter 2005/2006-sesongen. Lenge var planen å bli manager, og i 2009 ble han kalt inn som redningsmann for sitt kjære Newcastle som kjempet mot nedrykk.

Som klubbens fjerde manager fikk Shearer de åtte siste kampene. Han klarte aldri å redde klubben fra nedrykk – og siden har faktisk Shearer holdt seg unna manager-yrket.

– Det var mye vanskeligere å være manager enn spiller. Jeg følte alltid at jeg skulle bli manager, men den erfaringen der fikk meg til å innse hvor tøft det er og hvor mye som kreves. Det var ikke i nærheten av like morsomt som å være fotballspiller, sier Shearer.

Erfaringen har gjort at Shearer har langt større respekt for manager-yrket enn tidligere.

– Det gjorde at jeg satte mer pris på hva du går gjennom. Det å være manager er utrolig stressende. Du må svare for alt. Og om det ikke går rett vei, så stiller du deg selv en million spørsmål. Men på tross av det, og hva som skjedde, så likte jeg det. Det var hardt, men en god opplevelse, sier Shearer.

I dag er 49-åringen blant annet fotballekspert for engelske BBC.

– Det er ingen sjanse for at du returnerer som manager?

– Nei, det har jeg sagt farvel til for lenge siden. Jeg er happy nå og elsker det jeg gjør. Det vil ikke endres, sier han.

Lik TV 2 Sporten på Facebook