TØFF HELG: De norske dommerne havnet i søkelyset etter helgens kamper.
TØFF HELG: De norske dommerne havnet i søkelyset etter helgens kamper. Foto: Marit Hommedal

Dommersjefen: – Jeg håper virkelig vi får VAR i norsk fotball

Terje Hauge håper dommerne får mer hjelp etter en heftig helg.

Den norske dommerstanden debatteres heftig etter en helg med en rekke kontroversielle avgjørelser.

Det toppet seg under oppgjøret mellom Vålerenga og Rosenborg. Mike Jensen måtte forlate banen etter 38 minutter. Tidligere i omgangen skulle David Akintola vært utvist etter en stygg albue på Vålerengas Sam Adekugbe. VIF-spilleren kunne også fort fått marsjordre etter en sen takling på Alexander Søderlund etter 66 minutter, men slapp unna uten kort.

Etter kampen innrømmer dommer Rohit Saggi at det var feil ikke å gi Akintola rødt kort.

– Hadde vi sett situasjonen slik vi nå har sett den på video, så hadde han fått rødt kort, sa Saggi til TV 2.

– Alle dommerne snur mange steiner etter en helg som dette. En for å bekrefte situasjoner. Noen situasjoner er åpenbare feil som vi går ut og erkjenner. Så er det mange situasjoner som vi kan debattere og diskutere, sier dommersjef Terje Hauge til TV 2.

Han har brukt mandagen til å følge opp dommerne etter helgen.

– Jeg har fokus på tilbakemeldinger som kommer fra dommere og veiledere. Dagen i dag bruker jeg til å snakke med dommere, få tilbakemeldinger fra veiledere og ser på klipp sammen med faggruppen. Så tar vi det med oss videre i vårt arbeid til forbedringspunkter frem mot kommende runder, forteller han til TV 2.

Hauge innrømmer at det har vært en heftig mandag.

– Jeg både ser og hører at det har vært mange avgjørelser som har skapt debatter og ytringer. Noen situasjoner sier seg selv er feil, noe i hvert fall to dommere har bekreftet. Det finnes situasjoner vi støtter dommerne 100 prosent i, og så finnes det avgjørelser vi har lov til å være uenige i, sier han.

Støtter Lafferty-utvisning

TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener det var strengt å vise ut Kyle Lafferty i kampen mellom Sarpsborg 08 og Viking. Lafferty hadde gult kort fra før da han ifølge dommeren prøvde å filme seg til straffespark.

– Det er lov til å falle i fotball uten at det er filming. Dette ødela kampen for Sarpsborg 08, som så ut til å være på vei mot tre poeng. Nå ble det bare ett. Det kan til slutt være det som sender Sarpsborg 08 ned. Såpass brutalt er det i denne bransjen, så vi trenger at dommerne hever seg litt. Da kan det godt være at de trenger hjelp for å få det opp på det nivået de bør ligge på, sier Mathisen.

Hauge mener det var greit å gi Lafferty gult kort for filming.

– Ut fra bildene kan det se ut som om han har en siste berøring på ballen for å få den forbi keeper. Før han går forbi keeper knekker beina og armene går opp i luften. Alle momenter er på plass for at dette ser ut som han prøver å lure dommeren og går lett i bakken. Klarer vi å avsløre at noen går lett i bakken med at knærne svikter, armene går i været og man prøver å lure dommeren, blir det sett på som usportslig og gult kort. Vi kan ikke ta hensyn til at han har gult kort fra før. Vi mener det er gult kort. Siden han hadde et gult fra før blir det rødt kort, sier Hauge.

Han mener også det første kortet til Lafferty var riktig.

– Det er en arm som er oppe i ansiktet. Det er ikke med kraft, og den er heller ikke knyttet. Intensjonen er heller ikke å skade spilleren. Vi kaller det en arm opp i ansiktet, et form for verktøy og hensynsløs måte å bruke armen på. For meg er dette et veldig klart gult kort.

Etterlyser VAR

Mathisen mener VAR ville lyst mange av problemene.

– Jeg mener at dommerne trenger mer hjelp over hele verden. I Premier League har de fått hjelp, men nekter å bruke den. Etter hvert tror jeg at vi også vil få se VAR i Norge. I VIF-RBK, Mjøndalen-Molde, LSK-Brann og Sarpsborg-Viking var det situasjoner som kan være vanskelig for dommeren å se, men det er ganske enkelt å se på reprisene.

Også Hauge håper VAR blir innført.

– Det har jeg sagt hele tiden fra VAR ble implementert i spillereglene. Dette håper jeg virkelig kommer til norsk fotball. Dette har jeg snakket med mange dommere om, som også håper det blir innført i norsk fotball. Vi er klare når norsk fotball er klar. Da må NFF, Norsk Toppfotball og klubbene bli enige. Så får vi diskutere finansiering litt senere. Jeg håper virkelig vi får VAR. Det er ikke et dommerprosjekt, men et fotballprosjekt, sier han.

– Må være tålmodig når det blåser på toppen

Til tross for at han håper på VAR, mener Hauge at dommerne i Norge holder et bra nivå.

– Jeg forholder meg til veileder-rapporter. De kommer inn fra de faglige ansvarlige som er ute på kamper og gir karakterer. Hvis jeg ser sesongen under ett er jeg fornøyd med våre dommere og det de presterer. Jeg er fornøyd med hvor mye tid de bruker på trening, forberedelser og tester. Ikke minst den tiden de bruker i etterkant til å evaluere kamp og situasjoner for å ta lærdom til neste kamp. Alt går i bølger. Det er perioder der vi ikke hører noe fra noen, og så er det runder der det topper seg litt. Dommerne jobber beinhardt for å komme tilbake på sporet. Så gjelder det å være tålmodig mens det blåser litt på toppen, sier han.

Akkurat det er noe han har levd med i 30 år.

– Det er ikke noe nytt. Fotball er noe som engasjerer veldig mange der ute. Heldigvis er det slik. Det fører til mange debatter. De aller fleste har forståelse for dommerens rolle noen ganger kan være vanskelig. Ta for eksempel hands-situasjonen i Mjøndalen-Molde. Det er umulig å dømme straffe når man ikke ser handsen. Det skjønner de fleste. Så må vi jobbe hardt for å finne ut hvordan vi skal bevege oss på en annen måte – få andre vinkler slik at vi klarer å avsløre dette. Hadde vi hatt VAR i norsk fotball, kunne vi plukket opp flere av de kontroversielle situasjonene. Jeg får en del spørsmål om VAR etter en slik runde vi har vært gjennom, sier han.

Hauge mener dommerstanden kan lære mye av helger som denne.

– Vi jobber seriøst hver eneste dag. Sånne dager er litt heftigere enn andre når det var flere kamper som fikk mye oppmerksomhet. Dommerne har det bra, og vi lærer veldig mye etter en helg som dette. Det var en lærerik helg, og så skal vi jobbe beinhardt for å komme inn på sporet igjen, lover han.