HISTORISK: Tobias Foss vant
HISTORISK: Tobias Foss vant "Ungdommenens Tour de France" som første nordmann noensinne. Foto: Elisa Haumesser

Tobias (22) skrev norsk sykkelhistorie

Tobias Foss vant Tour de l'Avenir som første nordmann noensinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag skrev Uno-X-rytteren Tobias Foss historie da han som første nordmann vant Tour de l'Avenir sammenlagt.

Der er 22-åringen i celebert selskap. For rittet, ofte kalt «Ungdommenes Tour de France», har blant annet blitt vunnet av årets Tour de France-vinner Egan Bernal i 2017 og Nairo Quintana i 2010.

Foss vant sammenlagt med 1,19 minutter til italienske Giovanni Aleotti.

Siden rittet ble først arrangert i 1961, har en nordmann aldri blitt bedre enn nummer tre sammenlagt. Helt til søndag 25. august 2019.

– Det er veldig spesielt. Jeg hadde absolutt ikke klart det uten hjelp fra gutta. Så jeg håper inderlig nå at folk skjønner at Norge også kan levere klatrere i god internasjonal klasse. Sinnssykt stort, sier Foss til TV 2.

– Hva er det som skal til for å vinne Tour de l'Avenir?

– Tålmodighet og hard jobbing, egentlig. Det er ikke noe mer enn det. Eller, et sinnssykt sterkt lag må man også ha. Verre enn det er det faktisk ikke, sier Foss og ler.

– Bare store navn som har vunnet

TV 2s sykkeleksperter Christian Paasche og Mads Kaggestad benyttet anledningen til å hylle Foss under kommenteringen av Spania rundt senere søndag.

– Det er en historisk norsk sykkeldag dette her. Tobias Foss på det norske U23 landslaget har gått til topps i Tour de l’Avenir. Den 56. utgaven av ungdommens Tour de France, sier Paasche.

– Det har ingen nordmann gjort før ham. Så dette er en meget stor dag. Jeg blir nesten litt målløs, jeg tror ikke vi helt skjønner hvor stort det er, legger han til.

Tour de l'Avenir er et av rittene alle de store sykkellagene følger med på. Fra 2020 blir Foss en del av det nederlandske storlaget Jumbo-Visma.

De siste to årene har Foss havnet innenfor topp ti med niendeplass i 2018 og syvendeplass i 2017.

– Hvis du ser på tidligere vinnere, jeg synes vi kan kose oss med det i førsteomgang. Tadej Pogačar vant altså i 2018, han er jo her nå, kjører for UAE og blir fremhevet som et av de virkelig store talentene i internasjonal sykkelsport. Vi forventer jo at han også skal kjøre om en topp ti plassering her i Spania rundt, sier Kaggestad og fortsetter:

– Egan Bernal i 2017, David Gaudu i 2016, Marc Soler 2015. Miguel Ángel López, som er i den røde trøyen her, vant i 2014. Det er bare store navn som har vunnet Tour de l’Avenir. Så det er kjempegøy for norsk sykkelsport, for Tobias Foss, det norske landslaget og Uno-X. Og ikke minst også for Jumbo-Visma. Det er klasse dette her å ha signaturen til den rytteren som har vunnet Tour de l’Avenir. Det er prestisje for World Tour-lagene.

Foss hadde den gule ledertrøyen før søndagens etappe. Den siste og avgjørende etappen var krevende med primært stigning på den 78,1 kilometer lange etappen fra Saint-Colomban-des-Villards til Le Corbier.

22-åringen uttalte til Procycling i forkant av søndag at den siste etappen passet ham bedre med seigere belastning over tid, istedenfor eksplosive stigninger som har preget noe av de tidligere etappene.

Foss syklet inn som nummer syv på den tiende etappen, 1.17 bak vinner Jefferson Cepeda.

Slik har Tour de l'Avenir vært for Foss

Foss har vært jevn og stabil gjennom hele rittet, og fikk på seg den gule ledertrøyen første gang etter tredje etappe. Deretter tok franske Simon Guglielmi over de neste to etappene, før Giovanni Aleotti fra Italia fikk ledertrøyen etter den sjette etappen.

På den syvende etappen skiftet den gule trøyen eier igjen da belgiske Mauri Vansevenant fikk den. Deretter handlet alt om Tobias Foss fra Vingrom i Lillehammer.

Han tok tilbake ledertrøyen på den åttende etappen og forsvarte den hele veien inn til målgang i Le Corbier på den tiende etappen.