MÅLKONGE: Erling Braut Håland feirer ett av sine ni (!) mål i Norges 12-0-seier mot Honduras  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
MÅLKONGE: Erling Braut Håland feirer ett av sine ni (!) mål i Norges 12-0-seier mot Honduras Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Foto: Svein Ove Ekornesvåg

– Braut Haaland bør være selvskreven i neste tropp

Sju spillere fra forrige landslagstropp spiller lite eller ingenting for klubbene sine.

Den 5. september spiller Norge EM-kvalifisering mot Malta på Ullevaal, før Sverige venter i Stockholm tre dager senere.

Med seier i begge kampene er det stor sannsynlighet for at Norge overtar annenplassen i gruppe F, bak suverene Spania.

Men situasjonen er ikke helt rosenrød for mange av spillerne som var en del av den forrige landslagstroppen fra juni.

TV 2 har gjort en gjennomgang av spilletid for de 24 som var med mot Romania og Færøyene, som viser at sju av dem har spilt lite eller ingenting for klubblaget sitt i det siste.

Det gjelder Ola Kamara, Bjørn Maars Johnsen, Markus Henriksen, Mohamed Elyounoussi, Stefan Strandberg, Sigurd Rosted og Håvard Nordtveit. Landslagsassistent Per Joar Hansen mener statusen for troppen generelt er godkjent.

– Det er stort sett bra, men vi har 6-7 spillere som var med sist som har slitt litt vel mye fra siste samling og fram til i dag, når det gjelder spilletid og klubbskifter. Det blir en totalvurdering når vi tar ut troppen neste uke, sier han til TV 2.

– Er det grunn til bekymring?

– Det bekymrer oss ikke så veldig mye, egentlig. Spilletid er selvfølgelig viktig. Det har vi sett når spillere har vært ute av kampmodus i lang tid, da påvirker det prestasjonene deres på landslaget også. Men hva de har gjort tidligere på landslaget er også inne i bildet her, og mange av dem med lite spilletid har gjort det veldig bra hos oss over en lengre periode. Det blir også lagt til grunn. Så er det alltid noen som melder seg på i diskusjonen om å komme med i troppen. Det blir en spennende uke, sier Per Joar Hansen.

Mener Braut Haaland må inn
TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen er spesielt spent på hva landslagsledelsen foretar seg når det gjelder spillerne lengst framme på banen.

– Bjørn Maars Johnsen og Ola Kamara har slitt lenge med lite spilletid, mens Erling Braut Haaland hamrer inn mål i Østerrike og viser strålende form. Han bør være selvskreven i denne troppen, og jeg synes også han bør være i nærheten av å få spilletid i disse to landskampene. Selv om han fortsatt er ung, har han masse spilletid i klubblaget, masse selvtillit og spiller for et lag som er veldig bra, sier Mathisen.

Artikkelen fortsetter under faktaboksen!

Spilletid for landslagsgutta

Slik er status for de 24 spillerne som var en del av forrige landslagstropp mot Romania og Malta:

Sten Grytebust – startet 5 av 6 for FCK. Pluss alt i CL-kvalik.
Andre Hansen – starter hver kamp i RBK.
Sondre Rossbach – starter hver kamp i Odd.
Kristoffer Vassbakk Ajer – startet begge ligakamper i Celtic. Startet fem av seks i CL-kvalik. Ut med skulderskade i cupkamp mot Dunfermline.
Haitam Aleesami - startet begge kampene for Amiens.
Omar Elabdellaoui – startet fem av fem i CL-kvalik
Martin Linnes – på benken hele matchen i første seriekamp for Galatasaray, og i supercupfinalen. En del spilletid i treningskampene.
Birger Meling – starter hver kamp for Rosenborg.
Håvard Nordtveit – på benken hele kampen i seriestarten for Hoffenheim. På benk hele matchen i første cuprunde. Ålreit med spilletid i treningskampene.
Sigurd Rosted – ute av troppen de tre første serierundene. På benken hele kampen i kamp fire.
Stefan Strandberg – klubbløs.
Jonas Svensson – startet to av tre matcher for AZ.
Sander Berge – startet fire av fire for Genk.
Mats Møller Dæhli – startet tre av tre for St Pauli.
Mohamed Elyounoussi – null minutter i de første to ligakampene. Ikke i tropp. Heller ikke spilt treningskampene.
Markus Henriksen – ikke i Hull-troppen i de fire første kampene.
Stefan Johansen – startet fire av fire for Fulham.
Fredrik Midtsjø – startet tre av tre matcher for AZ.
Ole Kristian Selnæs – starter så å si hver match for Shenzhen.
Martin Ødegaard – startet første seriekamp for Real Sociedad. Spilt mest i treningskampene.
Tarik Elyounoussi – startet en av seks siste for AIK i serien, men har spilt fra start i samtlige europacupkamper.
Bjørn Maars Johnsen – null minutter i de første tre ligakampene. På benken i to av tre.
Ola Kamara – kom inn siste kvarteret for DC United 18 august, før han i natt startet mot New York Red Bulls og scoret en praktfull utlikning til 1-1. Før dette var siste kamp 16. juni for Shenzhen.
Joshua King – startet begge for Bournemouth.

Han har også en eventuell Nations League-playoff i mars i tankene, dersom Norge ikke skulle nå EM-sluttspillet gjennom den tradisjonelle kvalifiseringen. Der kan Braut Haaland bli en viktig brikke, om han fortsetter storspillet i Red Bull Salzburg.

– Det er ikke dumt å få ham inn i systemet og gruppa allerede, mener Mathisen.

Per Joar Hansen er imponert over det han har sett av Braut Haaland, som står med seks scoringer på de fire første ligakampene.

– Han har gjort en imponerende sesonginnledning. Salzburg er veldig spillførende i den ligaen, og dominerer kampene sine kraftig. Men jeg skal ikke ta fra ham en imponerende fasit i form av både mål og godt spill. Han har gjort det veldig bra, sier Hansen.

Mathisen mener Salzburgs dominans ikke bør brukes som noe argument mot Braut Haaland.

– Han spiller i hvert fall på et lag som har et utrolig stort budsjett og mange gode spillere. Det i seg selv er et tegn på at han har veldig mye kvalitet i seg, sier han.

Henriksen i kulda
Mathisen er ikke altfor bekymret med tanke på at en nesten en tredjedel av forrige landslagstropp sliter tungt med spilletid.

– Av dem fem bakerste er det én som ikke spiller så mye (Nordtveit), og av de fire på midten er det én som ikke spiller (Henriksen). Så i førsteelleveren har de aller fleste godt med spilletid, sier han.

Markus Henriksen, som var kaptein i Hull forrige sesong, har ønsket seg vekk fra klubben og er nå helt ute i kulda.

– Det er ikke optimalt. Samtidig er ikke Henriksen den som sluntrer unna med egentreningen. Jeg vil tro at han gjør en god jobb på egenhånd, men han mister selvsagt noe når han ikke spiller kamper, sier Mathisen.

I 2017 uttalte Lars Lagerbäck at spilletid for utenlandsproffene kom til å bli vektlagt tøffere i tida framover.

– I troppen er det noen som har veldig lite spilletid, og det kommer til å få en større betydning i fremtiden. De må finne klubber for å få mer spilletid, for på lang sikt holder det ikke, sa svensken da.

– Det kan fort vise seg som en tom trussel, kommenterer Jesper Mathisen nå.

Per Joar Hansen svarer slik på hvordan han og Lagerbäck vektlegger spilletid i klubblag opp mot tidligere prestasjoner på landslaget:

– Spilletid er viktig, men hvis du ser en spiller som for eksempel Bjørn (Maars Johnsen), så besitter han en spisskompetanse som alltid er bra å ha i en tropp. Med tanke på målene han har scoret, straffespark han har skaffet, viktigheten på defensive dødballer og så videre, så har Bjørn vært veldig viktig for oss. Å ha spillere med spisskompetanse i et landslag er avgjørende, og det har Bjørn i form av sin lengde og styrke, spesielt i lufta, sier Hansen.

– Hva tenker dere om situasjonen til Markus Henriksen?

– Det er også interessant. Markus har prestert på et veldig høyt nivå for oss, i så godt som alle kampene han har spilt. Når han ikke har vært i Hull sine planer, så kan det være en todelt sak. Han vil bort og ønsker seg kanskje andre utfordringer, og da tar Hull konsekvensene av det og henter erstattere. Så der får vi bare håpe at det løser seg for ham, sier landslagsassistenten.

Han ser også noen opplagte lyspunkter blant spillerne som garantert blir å finne i troppen mot Malta og Sverige. Ett av dem er Martin Ødegaard.

– Martin har vært i stor framgang det siste året. På landslaget har han funnet seg mer og mer til rette. Han har både produsert mål og gjort manns jobb defensivt. I Real Sociedad har han tatt tak i det med en gang, og var en av de toneangivende spillerne i en tøff bortekamp mot Valencia. Det er tydelig at de ønsker å ha ham på ball mest mulig. Samtidig ser vi at han har tatt store steg i forsvarsarbeidet, som også er viktig om du skal bli en komplett spiller. Han har jobbet med de tingene vi har vært opptatt av at han skal jobbe med, og utviklet spisskompetansen sin videre. I sum har vi fått en enda bedre spiller, roser Hansen.