Kvittet seg med Premier Leagues toppscorer: – Kan ha vært en feil

Teemu Pukki herjer i Premier League. For fem år siden var han for dårlig for Ronny Deilas Celtic.

Teemu Pukki har tatt Premier League med storm. Norwich-angriperen står med fire mål på sesongens to første kamper. Det har én scoring mot Liverpool på Anfield og hat trick mot Newcastle på Carrow Road sørget for.

– Jeg syns vi spiller veldig bra og på vår måte, sa finnen etter triumfen på eget gress, før han fortsatte.

– Gutta på laget skaper mange sjanser og jeg kunne ha scoret flere, sa en ydmyk storscorer.

Pukki har også tidligere vist at han vet hvor målet står. 29 scoringer og ni målgivende pasninger var Pukkis bidrag i forrige sesongs Championship - dermed var finnen svært delaktig i kanarifuglenes triumfferd mot Premier League. Pukki kronet også en glitrende sesong med å bli kåret til årets spiller på Englands nest øverste nivå.

Ingen suksess under Deila

Teemu Pukki var en del av Celtic da Ronny Deila tok over klubben i august 2014. Etter å ha levert en god sesongoppkjøring ble det lite spilletid på finnen.

– Han spilte de første kampene mine i Celtic, men det virket som om klubben var litt for stor for ham på det tidspunktet. Det kan hende var en feil, sånn sett i ettertid, sier Deila til TV 2 og ler.

I CHAMPIONS LEAGUE: Teemu Pukki fikk med seg Champions League-spill for Celtic. Her i duell med Barcelonas Gerard Pique
I CHAMPIONS LEAGUE: Teemu Pukki fikk med seg Champions League-spill for Celtic. Her i duell med Barcelonas Gerard Pique Foto: Quique Garcia

Før Teemu Pukki ble sendt til Brøndby på lån, fikk Deila likevel et inntrykk av den finske målmaskinen.

– Måltjuv. Utrolig flink til å time løpene sine i bakrom og en veldig god avslutter. Men jeg er imponert over det han gjør i Norwich nå. Da jeg så kampen mot Liverpool var han ordentlig god, så det er ikke tilfeldig at han scorer så mye som han gjør, sier Vålerenga-treneren.

Reserven som ble førstevalget

Pukki kom fra Brøndby før 2018-sesongen og brukte ikke lang tid på å vise seg frem for sitt nye publikum. Allerede i andre serierunde, og i sin første hjemmekamp på Carrow Road, tegnet finnen seg på scoringslisten og hadde én målgivende pasning. Men poengene uteble og sesongstarten var blytung. Etter seks serierunder stod kanarifuglene med kun fem poeng.

– Ja, vi fikk en tung start. Jeg tror det var først etter første landslagspause, da vi møtte Middlesbrough, at det løsnet. Jeg mener å huske at Middlesbrough lå på toppen, men vi kjempet skikkelig godt og klarte å vinne. Det ga oss en god følelse inn mot de neste kampene og vi fortsatte bare å gjøre det samme resten av sesongen.

Pukki ble matchvinner i den kampen, noe som også var tilfellet på overtid i 4-3-seieren over Millwall i runde 17. Norwich gjorde det nærmest til en spesialitet å snu eller få med seg poeng i jevne kamper 2018-2019-sesongen. 29-åringen mener hemmeligheten ligger i arbeidet som legges ned på treningsfeltet.

– Vi trener godt og er i fysisk form til å holde mer enn 100 minutter hver kamp. Det gir deg noe ekstra på tampen av kampene. Lagmoralen er også utrolig bra i dette laget, langt bedre enn noe jeg har vært vant til tidligere. Jeg tror kombinasjonen var med på å bikke flere kamper i vår favør, sier finnen.

HAT TRICK: Pukki fikk med seg kampballen etter å ha scoret tre i møtet med Newcastle.
HAT TRICK: Pukki fikk med seg kampballen etter å ha scoret tre i møtet med Newcastle. Foto: Chris Radburn

Pukki ble hentet til Norwich fordi en av klubbens speidere mente at angriperen kunne skaffe seg den halvmeteren han trengte, nesten uansett hvilken posisjon han befant seg i. 29-åringen er klar over at han nå kjemper på en arena som er enda ett nivå høyere enn Championship, men i møtet med TV 2 Sportens egen Kasper Wikestad før sesongstart var Pukki klar på at han har selvtilliten som skal til for å lykkes også på den største scenen.

– Det er ikke like mye plass å boltre seg på her (Premier League red.anm) som i Championship, men jeg er dum om jeg ikke tror på meg selv, da ville jeg vært på feil sted. Jeg må bare være litt skarpere, litt raskere og litt mer effektiv.

Så langt har finnen klart dette med bravur. Men finnen vil ikke gjøre som vår egen Joshua King, nemlig å sette et antall scoringer som mål før sesongstart.

– Jeg setter meg aldri et mål før sesongstart, å score mål er jobben til en angriper, og det er det jeg må gjøre for å hjelpe laget, sier Pukki til Wikestad.