Dette er de største Vuelta-favorittene

Slovenske Primoz Roglic kan vinne Vueltaen, tror Mads Kaggestad,
Slovenske Primoz Roglic kan vinne Vueltaen, tror Mads Kaggestad, Foto: Luk Benies
TV 2-ekspert Mads Kaggestad peker ut Miguel Ángel López (Astana) og Primoz Roglic (Team Jumbo-Visma).

Se Vuelta a España lørdag fra klokken 18.45

Lørdag kveld starter Vuelta a España i et område Spania-ferierende nordmenn kjenner godt til. Torrevieja er startbyen for årets utgave. Lagtempo står på menyen for et stjernespekket felt som inneholder tre nordmenn.

I løpet av de første dagene skal feltet innom både Benidorm og Alicante før den første skikkelige fjelletappen venter på etappe fem til Observatorio Astrofísico de Javalambre.

For første gang siden 2013 arrangeres Vueltaen uten en Tour de France-vinner på startstreken, men det mangler ikke på sterke sammenlagtryttere.

TV 2-ekspert Mads Kaggestad har mest tro på Miguel Ángel López (Astana) og Primoz Roglic (Team Jumbo-Visma).

– De to er mine favoritter. Jeg synes Jumbo-Visma ser veldig farlige ut på papiret, sier Kaggestad.

Hør sykkelpoddens Vuelta-spesial her

– Utrolig robust

Richard Carapaz overrasket stort ved å gå til topps i Giro d'Italia. Han var ventet å være en favoritt i Vueltaen, men han måtte trekke seg torsdag grunnet skade.

Carapaz ville blitt utfordret av Miguel Ángel López, som også slo fra seg i Giro d'Italia. Det svartnet nemlig for colombianeren på den nest siste etappen da han ble taklet av en tilskuer. López svarte med å slå tilskueren.

Også Roglic syklet Giroen. Etter en pangstart fikk Roglic det tøft i den siste uken. Tempokanonen hadde før Giroen vunnet samtlige etapperitt han hadde stilt opp i i 2019. I Italia ble han til slutt nummer tre.

– Han falt litt igjennom mot slutten av Giro d'Italia. Kanskje han kom inn i Giroen i litt for god form. Siden har han kun kjørt det slovenske mesterskapet. Han kommer inn i Vueltaen full av overskudd. Roglic har egentlig hatt en helt fantastisk sesong. Den dårligste etapperittplasseringen han har hatt i år er 3. plass, sier Kaggestad.

Duoen utfordres av en rekke ryttere. López' lagkamerat Jakob Fuglsang, som nylig bekreftet at han blir i Astana i to nye år, er garantert revansjelysten etter Tour de France. Team Jumbo-Vismas luksushjelperytter Steven Kruijswijk imponerte i Tour de France, Movistar har Nairo Quintana og Alejandro Valverde kan fylle Movistars tomrom etter Carapaz, mens ryttere som Esteban Chaves, Fabio Aru, Tao Geoghegan Hart, Rigoberto Uran og Wout Poels fort kan havne på pallen.

Mads Kaggestad har forhåpninger til Jakob Fuglsang.

– Han fikk ikke den samme belastningen som andre fikk siden han dessverre måtte bryte Tour de France. Fuglsang har vært i kjempeform i hele år, så man vet aldri med Fuglsang. Astana har et enormt mannskap med López, Fuglsang, brødrene Izagirre, Sanchez, Fraile, Cataldo og Boaro. Det er et ekstremt bra lag, sier han.

Tror Hagen kan klare topp 20

Tre nordmenn deltar i Vueltaen. Edvald Boasson Hagen (32), Rasmus Fossum Tiller (23) og Carl Fredrik Hagen (27) er de norske håpene. Kaggestad mener løypen passer Hagen godt.

– Jeg har særlig tro på Carl Fredrik Hagen. Han har vist veldig bra form i år. Det er en løypeprofil som passer Hagen. Det er veldig kupert, men han slipper de aller lengste fjellene. Det er et drømmeritt for offensive ryttere. Lotto-Soudal kommer til Vueltaen uten en klar spurter eller sammenlagtrytter. I Vueltaen starter også enkelte etapper i motbakke. Det passer Hagen midt i blinken. Han kan kjempe om flotte etappe-plasseringer - kanskje en etappeseier - og en helt ok plassering sammenlagt. Topp 20 er realistisk, men jeg tror ikke han skal henge seg for mye opp i sammendraget, sier Kaggestad.

Boasson Hagen har ikke syklet Vuelta a España siden 2013.

– Jeg håper Boasson Hagen får en god opplevelse i Spania. I 2013 hadde han flere topp 10-plasseringer og ble nummer 20 i en ekstremt tøff VM-løype i Firenze seinere. Hvis Boasson Hagen kommer seg bra gjennom Vueltaen er det en gunstig oppladning til VM. Det er, til Vueltaen å være, et relativt spurtsterkt felt, men det er ingen løype for spurtere. Kanskje mer for sterke ryttere som Boasson Hagen, Philippe Gilbert og Valverde. Boasson Hagen kommer til å få mye juling, men det er nok det han trenger før fellesstarten i Yorkshire, sier TV 2-eksperten.

Kaggestad tror Boasson Hagens lagkompis Rasmus Fossum Tiller vil få det tøft.

– Jeg synes det virker litt lite gjennomtenkt at Fossum Tiller skal sykle Vueltaen. Han har hatt en tøff sesong som førsteårsproff. Samtidig kan dette være rittet som gjør at han får det siste lille løftet. Det kan fungere som en byggestein før neste år. Fossum Tiller kommer til Vueltaen for å overleve. Han må jobbe for laget, lære av Boasson Hagen og fordøye all julingen han kommer til å få.

Lik TV 2 Sporten på Facebook