TV 2-ekspert legger seg langpaddeflat etter Hornelands utrolige snuoperasjon

Nå vurderer Jesper Mathisen å bygge Horneland-statue på Lerkendal om det blir Champions League-spill.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det virker uendelig lenge siden Rosenborg-spillerne og trener Eirik Horneland gikk i 17. mai-tog i Trondheim i visshet om at kun Tromsø lå bak dem på Eliteserie-tabellen.

Trønderne hadde dagen før tapt 0-2 hjemme mot Haugesund og stod med fattige seks poeng på åtte kamper.

Etter en resultatmessig god periode kom en ny nedtur på Alfheim og i cupen mot Aalesund.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen var klar på at Horneland måtte erstattes.

– Jeg kan ikke fatte og begripe hvordan Rosenborg som klubb kan sitte og se på dette. Dette prosjektet fungerer overhodet ikke, mente Mathisen.

Vil bygge Horneland-statue

50 dager etter cup-exiten er situasjonen snudd på hodet. Rosenborg har heng på Eliteserie-gull, er kun et dobbeltoppgjør mot Dinamo Zagreb unna Champions League og 130 millioner kroner rikere. Minst.

– Det er bare å ta av seg hatten, legge seg langpaddeflat som Mons Ivar Mjelde gjorde i sin tid og gi all mulig hyllest til Horneland, Emberland og de øvrige som styrer det sportslige i Rosenborg. Det er en totalforvandling på kort tid. Det viser hvilken type og trener Horneland er. Han har stått støtt i stormen som har vært. Han var nok sin største kritiker, men Horneland har virkelig vist seg frem som en strålende trener og type i snuoperasjonen, roser Mathisen.

Han var nådeløs i sin dom over prosjekt Horneland i slutten av juni. Nå er tonen en helt annen.

– Om Rosenborg kommer til Champions League er det nesten sånn at jeg reiser opp til Lerkendal og bygger en mini-statue av Horneland ved siden av Nils Arne Eggen. Da har han levert historisk bra. En ting var å komme til Champions League da Nils Arne Eggen og RBK gjorde det for mange år siden, men nå er det ufattelig mye tøffere. Det blir ekstremt vanskelig for norske lag å komme seg inn i Champions League i fremtiden. Hvis RBK klarer det nå, vil det bli ekstremt tøft for andre norske lag å ta gull i Eliteserien de neste årene. Rosenborg får inn så mye penger at de vil være i en klasse for seg selv, spår Mathisen, som er glad for at Horneland nå har fått skikk på Rosenborg.

– Det var godt at jeg ikke var sportslig leder i RBK, for da hadde jeg nok foretatt meg noe, humrer han.

– Ikke til å tro

Mathisen mener Rosenborg og Horneland fortjente kritikken de fikk i vår.

– Jeg synes Rosenborg så helt forferdelige ut i mai. 16. mai-kampen mot Haugesund var kanskje bunnpunktet. De så ut som det dårligste laget i Eliteserien. De scoret nesten ikke mål, de skapte nesten ikke sjanser og de fleste spillerne var langt unna nivået sitt. De var klare favoritter til å vinne Eliteserien før sesongen. De hadde de beste spillerne og det beste laget. At de presterte så dårlig var ikke til å tro. Da hadde jeg veldig liten tro på at Horneland skulle få til det han nå har fått til med Rosenborg, sier TV 2-eksperten.

Selv om Mathisen mente RBK-ledelsen måtte ta grep, hadde han liten tro på at de faktisk ville gjøre noe. Styreleder Ivar Koteng hadde lovet Horneland god tid til å sette sitt preg på laget.

– De hentet Horneland av en grunn. Hadde jeg vært leder hadde jeg foretatt meg noe, men jeg var også klar på at jeg ikke trodde de kom til å foreta seg noe. De hentet Horneland for at han skulle få tid på seg. Bjørnebye kjenner Horneland godt fra før gjennom forbundet og vet hva Horneland står for. De var nok sikre hele veien på at han var en bra fyr, men selv de tvilte nok litt etter noen av kampene som ble spilt, tror Mathisen.

– Kan hente spillere fra en helt annen hylle

Fra å være Eliteseriens nest dårligste lag i mai er Rosenborg nå best i Skandinavia. I hvert fall det eneste Skandinaviske laget som er igjen i Champions League. Mathisen er ikke videre skremt over nivået på lagene som har slått ut AIK og FC København.

– Akkurat i dag kan vi kalle Rosenborg Skandinavias beste lag, men jeg tror nok FCK er noen hakk foran. Jeg tror det smaker veldig godt, og jeg har sett en del Rosenborg-supportere som har hovert på sosiale medier. Først da AIK røk ut og nå når FCK røk ut. Men det betyr nok ikke så mye for supporterne. Jeg tror de er mest fornøyd med at skuta er på rett kjøl og at ting nå ser uendelig mye lysere ut, sier Mathisen.

Som en konsekvens av at millionene som renner inn på Lerkendal vil Rosenborg ha mulighet til å hente spillere av et helt annet kaliber enn tidligere. Champions League-spill vil gi RBK et enormt fortrinn sammenlignet med andre norske klubber de neste årene.

– Rosenborg blir en mye mer attraktiv klubb å komme til. De vil få et mye bedre lag, for de kan hente spillere fra en helt annen hylle. Det vil være mange spillere som ser på RBK som en mulighet til å vise seg frem i Champions League. Om de kommer til Champions League er det ingen som husker på at de røk ut mot Aalesund i cupen eller at de ikke vinner serien. Da er sesongen reddet uansett. De har ikke vært i Champions League på over ti år, og det kan ta over ti år før de får en lignende mulighet igjen. Det er blitt veldig vanskelig for norske lag å komme seg inn i Champions League. Det er bare å se hvor mange runde de må gjennom. Man må være heldig med trekningen og man skal være i veldig bra slag. Det har Rosenborg vært. Nå er de bare ett hinder unna. Det hadde ikke jeg eller noen andre trodd for bare noen måneder siden, sier TV 2-eksperten.

Lover at han ikke vil forandre seg

Han tror Nicklas Bendtners fravær har hatt en positiv innvirkning på resten av spillergruppen.

– Bendtner var et problem på Lerkendal. Han var et problem i treningsmiljøet og et problem på banen. Han bidro med veldig, veldig lite. Mange av kampene han har spilt for Rosenborg er på grunn av at han heter Nicklas Bendtner og tjente det han gjorde. Søderlund er en langt bedre spiss for RBK når han er i form. Det har vi sett klare bevis på den siste tiden. At Bendtner er borte har styrket kollektivet Rosenborg, konkluderer Mathisen.

Eksperten påpeker at RBK fortsatt har en jobb å gjøre for at sesongen skal betraktes som en suksess.

– Hvis RBK ikke kommer til Champions League og ikke vinner Eliteserien, så har det ikke vært en kjempesesong resultatmessig. De har fortsatt en jobb å gjøre, selv om ting ser uendelig mye lysere ut, forteller han.

Om det skulle bli fiasko i både Eliteserie og Europa League, lover Mathisen at han ikke vil spare på kruttet.

– Jeg har en stil hvor jeg ikke er redd for å melde. Jeg kommer ikke til å forandre meg i fremtiden. Trygve Kjensli bommet på mandag, og jeg bommet enda styggere i mai, ler han.