MØTER KJENNING: Southampton og Ralph Hassenhüttl fikk en blytung start på årets Premier League-sesong. Men med sin Klopp-lignende fotballfilosofi elsker østerrikske Hassenhüttl å slå nedenfra mot de store. Og til helga står nettopp Klopp og Liverpool for tur.
MØTER KJENNING: Southampton og Ralph Hassenhüttl fikk en blytung start på årets Premier League-sesong. Men med sin Klopp-lignende fotballfilosofi elsker østerrikske Hassenhüttl å slå nedenfra mot de store. Og til helga står nettopp Klopp og Liverpool for tur. Foto: Adrian Dennis

Forvandlet Southampton med «Klopp-mentalitet»: – Alt han sa ga mening

Klopp-kopien Ralph Hassenhüttl hylles før Liverpool-møtet.

Southampton-Liverpool lørdag 16.00. Sendestart på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo 15.30.

En fryktelig start på sesongen med 0-3-tap mot Burnley til tross – østerrikske Ralph Hassenhüttl er for alvor med å bli en publikumsfavoritt i Southampton.

Og at han er populær blant fansen er neppe så rart, når du hører hvem han har omgått i en årrekke, tatt trenerkurs med og blitt sammenlignet med de siste årene: Nemlig Liverpool-manager Jürgen Klopp.

– Han er Alpenes Klopp, meldte engelske medier da Hassenhüttl i desember i fjor tok over nedrykkstruede Southampton.

Selv har han selv vært klar på at han er en god venn av Liverpool-manageren og at han langt på vei har samme filosofi som Klopp.

– Jeg tror foretrekker den samme filosofien i fotball - vi ønsker høyt tempo, vi ønsker spillerne våre til å sprinte rundt og presse høyt. Disse elementene gjør kampene livlige, varierte og gjør folk giret, har Hassenhüttl tidligere uttalt til Bundesliga.com (ekstern lenke).

Og med den mentaliteten har Southampton planer om å slå tilbake i årets Premier League-sesong etter et par skuffende år i nedrykksstriden.

– Vi skal prøve å være det beste laget vi kan være, med høyest nivå og vinnervilje. Har vi det, så er vi vanskelige å slå, sier Hassenhüttl til TV 2.

– Han gjorde om på mentaliteten vår

Og med nettopp denne Klopp-filosofien, klarte den nevnte 52-åringen å snu det som lenge virket som en synkende skute med Southampton i fjor.

Status etter de første 15 kampene var en seier, ni poeng og nedrykksplass. Det betød sparken for Mark Hughes.

Inn kom Hassenehüttl. Det ga 30 poeng på de neste 23 kampene, trygg plass og nok en sesong i det gjeveste engelske selskap.

Nå får østerrikeren skryt for snuoperasjonen av sine egne.

– Det ble et mentalitetsskifte da Ralhp kom inn som jeg synes var riktig sunt. Det har vært mer kynisme hos oss etter at han kom inn. Også er det fokus på kollektivet, at det er vi som et lag som skal prestere. Jeg synes det stemmer veldig godt med hvordan jeg selv og mange andre tenker, sier forsvarsspillere Jannik Vestergaard til TV 2.

I Hassenhüttls første kamp ble det 0-1-tap mot Cardiff, men deretter startet snuoperasjonen for fullt. Kaptein Pierre-Emile Højberg legger ikke skjul på at han følte på en slags totalforvandling.

– Det å få inn Ralph ga oss mye motivasjon. Vi slo kjapt Arsenal hjemme. Så spilte vi uavgjort borte mot Chelsea. Resultatene vi fikk så kjapt, gjorde at alt han sa ga mening. Det ga masse selvtillit. Det gjorde at vi framsto på en helt annen måte enn den første halvdelen av sesongen, sier danskenes landslagsspiller da han mimrer tilbake til forrige Premier League-sesong.

Nå har Southampton lagt bak seg en hel preseason med treneren. Selv om det ikke ga resultater i serieåpningen, tror Højberg det vil gi gevinst på sikt.

– Det betyr mye å få med seg hele oppkjøringen. Det er stort forskjell på filosofi og måten vi jobber på. I en så tett liga, der prosenter avgjør, betyr det mye. Vi har forbedret oss og denne sesongen vil vi se at vi er blitt et sterkere lag, sier Højberg.

– Vi er en selgende klubb

Selv ønsker ikke Hassenhüttl å snakke snakke om tabellen. Men det er liten tvil om at Southampton ønsker å unngå nedrykksstriden i år. Trolig vil en plassering rundt midt på tabellen være godkjent.

– Den største forskjellen fra de ligaene jeg tidligere har vært i, er topp seks-klubbene. Dette er Europas høyeste nivå. Jeg føler at jeg spiller i Champions League gjennom hele året. Jeg vet ikke om noen andre ligaer der kvaliteten er så høy, sier Southampton-manageren.

Nettopp derfor mener han det blir vanskelig å ha altfor høye ambisjoner som Southampton-manager. Han vet at klubben per dags dato ikke er konkurransedyktige med de aller største klubbene.

– Vi vet vår filosofi. Den er å utvikle spillere som kan gå videre til større klubber etter et par-tre år. Det er slik vi er, og det er vi komfortabel med. Vi kan ikke ha samme mål som Liverpool og Manchester City. Men vi kan ha våre mål, og i fjor slo vi noen av de store klubbene. Det betyr mye. Vi lærer mye av det. Enten så vinner vi – eller så lærer vi, sier Ralph Hassenhüttl.

Husk oppgjøret mellom Southampton og Liverpool lørdag klokken 16.00. Sendestart på TV 2 Sport Premium og TV 2 Sumo er klokken 15.30.