Van Persies forhold til van Gaal endret seg over natten: – Annerledes fra dag én

Robin van Persie var kaptein og toppscorer for Louis van Gaal på det nederlandske landslaget, men i Manchester klaffet det ikke for duoen.

Se hele «Robin van Persie-spesial» på TV 2 Sumo!

I forbindelse med den første Premier League-søndagen denne sesongen gjestet Robin van Persie TV 2s studio i Bergen.

Der delte nederlenderen historier fra sin egen karriere i forbindelse med kampsendingene, men gjennomførte også et 20-minutters dybdeintervju med TV 2-ekspert Erik Thorstvedt.

Utstyrt med spørsmål fra seerne fikk Thorstvedt oppgaven med å spørre ut nederlenderen om alt fra avskjeden i Arsenal, via måljegerens idoler fra barndommen og om forholdet til sine forskjelligere trenere.

Van Gaal imponert

Og selv om van Persie ble trent av både Arsène Wenger og Sir Alex Ferguson i løpet av sin tid i England, var historien om forholdet til Louis van Gaal blant de mest interessante i løpet av spesialsendingen. Van Gaal kom inn Old Trafford-portene sommeren 2014 etter at David Moyes' «umulige» forsøk på å etterfølge Ferguson hadde fullstendig havarert.

SPILLER OG TRENER: Robin van Persie og Louis van Gaal.
SPILLER OG TRENER: Robin van Persie og Louis van Gaal.

– Jeg jobbet med ham på landslaget i to år først, så jeg hadde ham tre sesonger på rad.

– Og dere kom veldig godt overens der?

– På landslaget, ja. Vi hadde en røff start på landslaget, for han kjente meg ikke og jeg kjente ikke ham. På vårt første møte sa han til meg «Robin, du vil være mitt tredje- eller fjerdevalg». Jeg spurte ham hvem jeg måtte kjempe mot, og han nevnte et par spillere. Jeg sa at det kom til å gå bra, og han svarte «Tror du virkelig det? Du har høy selvtillit». Jeg svarte at jeg trodde at jeg kom til å være førstevalg innen kort tid, så da sa han «Okey. Du blir værende.» Jeg svarte at selvsagt ble jeg værende, det er landet mitt, forteller van Persie.

Van Gaal hadde da overtatt Nederland etter fiaskoen i EM i 2012 (tre tap i gruppespillet), og med van Persie som en av nøkkelspillerne tok han dem tilbake til gamle høyder. Måljegeren scoret elleve ganger i den VM-kvaliken (mest i Europa) og fire ganger i selve VM, der han som kaptein ledet landket sitt til bronse i mesterskapet i Brasil.

– Den første kampen var jeg på benken, men den neste startet jeg. Og etter det spilte jeg i to år. Jeg endte opp med å bli kapteinen hans året etter, forteller van Persie om epoken under van Gaal på landslaget.

Les også: Van Gaal ser på van Persie som den perfekte kaptein (2014)

– Det var annerledes fra dag én

Forventningene var derfor store da trenerlegenden fra van Persies hjemland skulle overta Manchester United sommeren 2014. Kun et drøyt år tidligere hadde de blitt mestere under Ferguson i spisstjernens debutsesong i klubben, men katastrofesesongen 2013/14 endte med 7. plass og sparken for skottens etterfølger David Moyes.

Men til tross for at relasjonen på landslagsnivå hadde vokst til å bli meget sterk, ulmet det allerede før sesongtart i van Gaals første sesong i Manchester. Van Persie ble vraket til serieåpningen fordi han var i feriemodus, og selv om han scoret noen viktige mål gjennom sesongen ble det kun ti mål totalt for mannen som to av de tre foregående sesongene hadde blitt toppscorer i Premier League.

Nå letter han på sløret rundt hvordan relasjonen mellom ham og landsmannen hadde endret seg fra landslags- til klubbnivå-

– Det var annerledes fra dag én. Det var andre vibber. Han fulgte ikke opp de tingene vi begge oppnådde med landslaget. I hans hode handlet det kanskje om at Louis van Gaal som landslagssjef er en annen enn Louis van Gaal som klubbtrener. Du har noen forskjeller, så klart. Det var tøft for ham, for å være trener for Manchester United er en tøff jobb.

– Det er kanskje den hardeste jobben som er sammen med Real Madrid, Barcelona og kanskje Bayern München. Folk forventer mye. Hvis du spiller veldig bra, er det normalt. Du må spille god offensiv fotball. Det er veldig vanskelig, forteller van Persie.

Sesongen de tilbrakte i fellesskap i Manchester endte med 4. plass og en retur til det gjeve Champions League-selskap, men akkurat den returen foregikk uten van Persie. Ett år etter van Gaal-ansettelsen ble nemlig superspissen solgt til tyrkiske Fenerbahce, og dermed var en elleveårig karriere i engelsk fotball over.

I «Robin van Persie-spesial» på TV 2 Sumo ser du også superstjernen fortelle om hemmeligheten bak sin vakreste scoring, om hvordan han gikk fra å være urokråke til kaptein i Arsenal, om hvorfor han liker så godt Ole Gunnar Solskjær og mye, mye mer!

Lik TV 2 Sporten på Facebook