Hagen hedret sin avdøde venn:

– I det ene øyeblikket føler du at du har kontroll på følelsene. Plutselig raser hele verden sammen

MISTET SIN VENN OG KOLLEGA: Carl Fredrik Hagen syklet sammen med Lotto Soudal for å hedre avdøde Bjorg Lambrecht tirsdag.
MISTET SIN VENN OG KOLLEGA: Carl Fredrik Hagen syklet sammen med Lotto Soudal for å hedre avdøde Bjorg Lambrecht tirsdag. Foto: ANDRZEJ GRYGIEL
Carl Fredrik Hagen (27) syklet for avdøde Bjorg Lambrecht (22) tirsdag.

Det var rørende og sterke scener på fjerde etappe av Polen da Bjorg Lambrecht, som gikk bort mandag, skulle hedres.

Carl Fredrik Hagen syklet sammen med lagkameratene i Lotto Soudal for å hedre sin avdøde venn.

En venn som sto Hagen veldig nær.

– Når det som har skjedd har skjedd, er det veldig viktig å få fram hvem Bjorg var, og hvor fin fyr han var. Han levde drømmen sin. Det å kunne leve av syklingen var det han hadde drømt om, og han nøt hver eneste dag på sykkelen. En ting er hvor sterk han var som syklist, men vel så viktig er det hvordan han var som person. Han var alltid blid, hadde alltid et smil på lur, var positiv og som meg, litt konfliktsky, forteller Hagen til TV2.

Han er akkurat ferdig med å få massasje da TV 2 snakker med ham på telefon fra Polen. 27-åringen har nettopp gått igjennom noe av det verste man kan oppleve. Han har mistet en nær venn.

Selv om det er tungt å snakke om, er det viktig for ham å fortelle om Lambrecht. Den smilende, positive og unge syklisten.

– Vi fant tonen allerede på den første teamdagen vi hadde i oktober og har holdt kontakten utenom ritt og samlinger. Han var en av dem på laget jeg hadde nærmest forhold til og jeg følte vi hadde fått et vennskap som var mer enn bare kolleger da vi møttes på ritt, forteller Hagen.

– Det har alltid vært en ære å jobbe for ham og hjelpe ham i de tøffe etappene. Vi hadde pratet om planene for fremtiden. Om hva vi skulle gjøre sammen og hva vi skulle få til. Det er ganske uvirkelig at han ikke er blant oss lenger.

– Ekstremt vanskelig og emosjonelt

Tirsdagens ritt var tungt for Lotto-syklistene og resten av sykkelfamilien. Men Lambrecht fikk en verdig hyllest og Hagen er takknemlig for hvordan sykkelverdenen stod sammen på en dag som denne.

– Hvordan var det å sykle idag?

– Det var en litt todelt følelse egentlig. Det var ekstremt vanskelig og veldig emosjonelt. Følelsene går litt i berg- og dalbane. I det ene øyeblikket føler du at du har kontroll på følelsene, plutselig raser hele verden sammen, forklarer en åpenhjertig Hagen.

– Spesielt da vi dro til start i dag kjente jeg litt ekstra på det når det er en av gutta som mangler. Det er en tragisk hendelse for hele sykkelfamilien. Men det var viktig at vi fikk hyllet Bjorg og fikk en nøytralisert etappe. Jeg er veldig glad for at arrangørene gjorde det, fortsetter han.

Hagen beskriver Lambrecht som målbevisst, profesjonell og en med et sunt forhold til sykkelkarrièren. De verdiene tar Hagen med seg videre.

– Hvordan blir det å skulle fullføre Polen rundt?

– Nå er det ikke tatt noen endelig beslutning om vi skal sykle rittet ut. Vi tar det litt dag for dag. Men jeg er klar for å stille til start i morgen, og kommer resten av livet mitt til å sykle for Bjorg og ha ham i hjertet mitt. Han var en fighter og elsket å sykle. Da føler jeg det beste jeg kan gjøre er å sykle.

– Det er klart, nå aner jeg ikke hvordan kroppen min påvirkes av denne hendelsen. Du påvirkes ikke bare psykisk, men også fysisk, enten du vil det eller ikke. Nå får vi la resultater være resultater denne uken her, men jeg skal gi det en sjanse, gi gass imorgen og forhåpentligvis resten av rittet, understreker Hagen.

Lottos Jelle Wallays gråter for sin avdøde venn.
Lottos Jelle Wallays gråter for sin avdøde venn. Foto: Str/AFP

Sykkelverdenen står sammen

– En emosjonell hyllest til vår Bjorg Lambrecht idag. Vi kan ikke lenger se deg med øynene våre, men vi vil føle deg i hjertene våre for alltid, skriver Lotto Soudal på Twitter like etter målgang tirsdag.

– I tankene mine sykler jeg sammen med mine lagkamerater idag, skriver Lottos Thomas de Gendt.

Arrangørene valgte nøytralisere tirsdagens etappe etter den tragiske hendelsen mandag.

Løypen ble forkortet, nedtonet og ingen vinner skulle kåres.

– En av de mørkeste dagene sykkelfamilien har gått igjennom. Det er ingen ord som kan beskrive det. Vi syklet med tungt hjerte for det tragiske tapet av et liv innad vår sykkelfamilie, skriver det tyske sykkellaget Bora-hansgrohe på Twitter.

Lambrechts lagkamerater i Lotto startet i front og syklet samlet hele veien til mål. De syklet alle med sørgebånd og Lambrechts startnummer, 143, på drakten.

Nummer 143 var også hengt opp langs løypen og i målområdet.

Rytterne tok det rolig gjennom løypen og var vitne til et mangfold av minnemarkeringer langs veien.

Plakater, bilder og hilsener skrevet i gatene preget løypen.

Etter 48 kilometer stoppet Lotto-rytterne og lagets sportslige apparat. Der markerte de dødsfallet med ett minutts stillhet. Det var etter 48 kilometer av etappen mandag at Lambrecht veltet og fikk påført skadene som senere resulterte i hans bortgang.

Lotto-rytterne stoppet samlet like før målstreken der det ble holdt et lite minneord for avdøde.

Det var sterke bilder da lagkameratene til Lambrechts sto på linje med resten av feltet bak seg, for ett minutts stillhet for sin venn og kollega.

– Definitivt første gang jeg har begynt å gråte under en kommentering. Hjerteknusende etappe til ære for Bjorg Lambrecht. Lotto Soudal-laget gjorde ham stolt, det gjorde også resten av rytterne og Polen rundt 2019. Hvil i fred, skriver Eurosport-kommentator Jeremy Klayman på Twitter.

Det ble også holdt et nytt ett minutts stillhet i forkant av tirsdagens etappe.

I likhet med markeringene langs veien var målgang markert med Lambrechts navn. Etter ett minutts stillhet syklet Lotto-rytterne sammen over målstreken, mens applaus for dem og Lambrecht runget over målområdet.

De gikk så direkte til lagbussen for å få være alene og bearbeide sorgen.

Deretter syklet resten av feltet over målstreken.

Noen benyttet denne triste dagen til å dele historier om Lambrecht på sosiale medier. En sykkelentusiast viser til en artikkel om den unge syklisten.

– Dette er historien jeg alltid vil huske Bjorg Lambrecht for. Etter å ha reist til Oz (Australia) for Tour Down Under fikk han beskjed at han ikke kunne delta, på grunn av en administrasjonsfeil. Han dro likevel ut hver eneste morgen og syklet ruten før rittet startet.

Lik TV 2 Sporten på Facebook