NYE METODER: Jürgen Klopp gjør alt for at Liverpool skal ha fordelene på sin side før fotballsesongen 2019/2020 braker løs.
NYE METODER: Jürgen Klopp gjør alt for at Liverpool skal ha fordelene på sin side før fotballsesongen 2019/2020 braker løs. Foto: Kamil Krzaczynski / AFP

Klopp hentet inn surfer (!) for å hjelpe Liverpool-spillerne

Jürgen Klopp tar i bruk nye metoder for å hjelpe Liverpool-spillerne å takle stress. – Lurt, mener idrettspsykolog.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var under treningsleiren i franske Evian at Liverpool-manageren hentet inn den profesjonelle surferen Sebastian Steudtner.

Dette for å hjelpe spillergruppen å takle stress i forkant av fotballsesongen, skriver britiske The Times.

Den tyske surferen er i tillegg til sine kunster i bølgene også kjent for sin livsfilosofi.

– Flyten av prestasjoner fascinerer meg. Jeg elsker prosessen, utfordringene og belønningene, skriver Steudtner på sin hjemmeside.

Ved siden av surfekarrièren, holder Steudtner surfekurs for barn og unge fra blant annet vanskeligstilte hjem og lærevansker.

Surfer Sebastian Steudtner. Foto: Instagram
Surfer Sebastian Steudtner. Foto: Instagram

Forrige uke fikk han en litt ny arbeidsoppgave da han ble hentet inn av Klopp for å snakke med Liverpool-stjernene. Han skal ha tatt en prat med Virgil van Dijk og resten av rødtrøyene om å takle stress og panikk på fotballbanen.

I tillegg hadde Steudtner en økt med spillerne i svømmebasseng, der han fokuserte på pusteteknikker og kunsten å holde pusten.

Ifølge The Times skal Liverpool-spillerne ha latt seg imponere over surferen og hans øvelser.

Idrettspsykolog: – Kan være det som skiller de beste fra de nest beste

Fagansvarlig i idrettspsykologi ved Olympiatoppen, Arne Jørstad Riise, mener grepet til Klopp er naturlig.

– Jeg vil si det er lurt, hvis ikke den kompetansen allerede finnes i apparatet, så tenker jeg at det er naturlig. Klopp har nok forsøkt å hente inn kompetanse som han tror på, sier Riise.

– Det er mange måter å snakke om toppidrett på, men et kjennetegn er at det er et høyt press og stress. Å skulle mestre stress og prestere under høyt press er en del av toppidretten. Det kan være det som skiller de beste fra de nest beste, legger han til.

Liverpool er antatt til å være i tittelkampen med Manchester City etter forrige sesongs prestasjoner, og har store forventninger til seg før Premier League 2019/2020 sparkes i gang.

– Jeg tenker at de utøverne der har nok veldig høye forventninger rundt seg. Generelt sett er det i et lag, og i en tropp, mange spillere og det kan være individuelle behov i en spillergruppe, forklarer Riise.

– Er det viktig å fokusere på stressmestring blant toppidrettsutøvere?

– Jeg tror de fleste vil svare ja på det. Det er en del av toppidretten, noe man forholder seg til hele veien. Stressmestring er en del av hverdagen for både utøvere og trenere, sier Riise og legger til:

– I toppidretten finnes det utøvere som ofte, eller som regel har svært høy kompetanse på det området, av dem som har nådd helt opp. Det samme gjelder trenere. Men det kan alltid være sunt å få litt annen kompetanse inn i temaet, enn det man har. Jeg regner med at Klopp har tatt inn denne surferen, fordi han mener det kan optimalisere prestasjonene i laget.

Hentet innkasttrener

Steudtner er kjent for å oppfordre til at «alt er mulig» og at man skal tro på drømmene sine og jage etter dem. Kanskje var det drømmen om Premier League-trofeet som fikk Klopp til å kontakte 34-åringen.

Surferen har i hvert fall fått føle på å lykkes, for i løpet av sin karrière har Steudtner vunnet flere konkurranser og utmerkelser for sine prestasjoner på surfebrettet.

Daily Mail skriver at dette er et av eksemplene som viser at Klopp er villig til å gjøre absolutt alt for å gi Liverpool fortrinn, uansett hvor små det er snakk om.

Det er heller ikke første gangen Klopp har tatt i bruk «nye» metoder for å hjelpe laget til å bli best mulig rustet for sesongen. Forrige sesong signerte han den danske innkasttreneren Thomas Grønnemark for å gi laget hans en fordel når de fikk kast.

Fredag 9. august er Premier League tilbake. Se Liverpool - Norwich fra kl.20.50 på TV 2 Sport Premium og Sumo.