Johaug tok suverent NM-gull på 10 000 meter

Therese Johaug var helt overlegen, og tok gull på 10 000 meter under friidretts-NM på Hamar søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Johaug tok kommandoen fra start, og gikk ut knallhardt. Det gikk litt tyngre utover i løpet, men hun var likevel den klart sterkeste, og vant med tiden 32.20,87. Med det er hun den femte raskeste kvinnen på 10 000 meter i Norge, og kun et halvminutt bak VM-kravet. Det er også mesterskapsrekord.

– Hun utklasser feltet. Hun gjør det på imponerende vis. Hun viser at hun er en stor, stor utholdenhetsutøver, sier NRK-kommentator Jann Post.

Hovedpersonen selv var naturligvis fornøyd.

– Jeg synes det gikk så lett og fint. Jeg så på klokken og tenkte om det stemte. Jeg hadde en plan om å ligge på 3,15 og 3,16 i starten, men jeg følte meg såpass bra at jeg tenkte «nå prøver jeg»: Jeg hadde lyst på en god tid. «Går jeg på smellen, går jeg på smellen», sier Johaug til NRK.

– Jeg berger meg på at jeg har den kondisjonen jeg har. Løpeteknikken min er ikke helt til stede, så det er ikke annet å vente når jeg ikke har hatt en eneste økt på banen på elleve år. Jeg er kjempefornøyd, og det er gøy å prøve seg på en annen idrett.

Nærmeste konkurrent var godt over en runde bak Johaug.

– Det er enorme forskjeller. Det er litt synd at vi ikke har større bredde i langdistanseløpingen vår enn at våre nest beste, bortsett fra Karoline Bjerkeli Grøvdal blir fraløpt så til de grader av en langrennsløper, sier NRKs ekspertkommentator Vebjørn Rodal om Johaugs seier.

Langrennsutøveren ville i utgangspunktet aller helst ha løpt 5.000-meteren i NM, men der hadde hun ikke klart kvalifiseringskravet som er satt for å sikre et høyt sportslig nivå på deltakerne. Dermed måtte Dalsbygda-jenta starte på den dobbelte distansen.

Med søndagens NM-gull kopierte for øvrig Johaug tidligere lagvenninne Kristin Størmer Steira. Finnmarkingen vant i 2014 nettopp 10.000-meteren under friidretts-NM på Jessheim. Vinnertiden var den gang 33.40,75.

Også andre langrennsprofiler har gjort seg bemerket i friidrettsmiljøet de siste årene. I fjor tok Didrik Tønseth et overraskende NM-gull i terrengløp.

Therese Johaug kom til friidretts-NM rett fra Sandnes, der hun har deltatt på den årlige Blinkfestivalen. Torsdag vant 31-åringen motbakkeløpet Lysebotn Opp på rulleski i suveren stil og smadret den gamle løyperekorden.