Innbytter-Helland sendte Rosenborg videre

Rosenborg brente sjanse på sjanse, men så tok Pål André Helland ansvar.

Rosenborg - BATE 2-0

David Akintola og Alexander Søderlund hadde begge sløst bort store sjanser for trønderne, men 20 minutter før slutt ble det straffe på Lerkendal.

Norske Emil Jonassen, som kun hadde vært på banen i ti minutter, rev Søderlund over ende, og fra elleve meter dunket Pål André Helland inn 1-0.

Se scoringen øverst i saken.

Helland, som startet kampen på benken, var igjen involvert da han fyrte løs fra 18 meter. Ballen gikk via Søderlund og i mål til 2-0 bak en utspilt BATE-keeper.

– Rosenborg er videre, mye takket være Helland og Søderlund. Det er rett og slett en kjempeprestasjon av Rosenborg om noen skulle lure på det, sier TV 2-kommentator Endre Olav Osnes.

Det betyr at Rosenborg er klare for den tredje kvalifiseringsrunden i Champions League. Der blir Maribor fra Slovenia motstander. Tarik Elyounoussi så ut til å sende AIK videre, men i det 117. minutt scoret slovenerne det avgjørende bortemålet.

– Håper treneren tar til vettet
Pål André Helland, som startet nok en kamp på benken, håper han får flere startmuligheter i tiden fremover.

– Det viktigste er at laget vinner. Jeg kan ikke sitte og surmule. Jeg får håpe at treneren tar til vettet etter hvert, sier Helland med et smil.

– Drømmer du om flomlys og CL-fotball på Lerkendal?

– Jeg kan ikke snakke om alt jeg drømmer om. Det er mye rart, sier trønderen på sedvanlig vis.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen er glad for at det var nettopp Helland og Søderlund som fikset avansementet.

– Det er gøy at Helland kommer inn og scorer. Han har hatt mye motgang med skader og kritikk. Det samme gjelder Søderlund, han har også fått mye tyn av RBK-fansen, sier Mathisen.

– Da er det er ekstra gøy at det er de to guttene som avgjør dette, sier Mathisen.

– Årsbeste
RBK-trener Eirik Horneland var imponert av det spillerne viste mot de hviterussiske Europa-spesialistene.

– Vi hadde et godt utgangspunkt. Vi var offensive inn mot kamp. Vi gjør en fantastisk prestasjon mot et godt fotballag, sier treneren.

– Var det Horneland-fotball vi fikk se i kveld?

– Nei, det var Rosenborg-fotball. Rosenborg-filosofien er tuftet på offensiv fotball, og det var det vi fikk se i år. Det var det beste vi har levert i år.

Horneland likte også det han så fra innbytter Helland.

– Han er en match-avgjører. Han tar straffen fra Mike og viser at han vil avgjøre det, sier treneren.

Slik var kampen
Hviterusserne hadde en ball i nettet allerede etter fem minutter, men dommeren mente at ballen hadde vært over dødlinjen før angriperen kriget ballen i mål.

– Jeg tror assistentdommer gjør rett. Ballen så ut til å ha vært over linjen, sa TV 2-ekspert Jesper Mathisen.

Utover i omgangen tok vertene mer over. Alexander Søderlund fikk skyte fra kort hold, men spissen skjøt rett på BATEs målvakt. Både Jensen og Akintola testet også keeperen med småfarlige skuddforsøk.

Kort tid før pause var Jesse Tuominen på farten for gjestene. Den hurtige finnen avsluttet fra skrått hold, men skuddet fløy over mål.

Litt ut i andreomgang fikk David Akintola en enorm mulighet til å sende trønderne i føringen. Samuel Adegbenro gjorde et godt forarbeid og slo inn i feltet. Ballen gikk via en BATE-forsvarer, men fant likevel veien til Akintola. Fra tre meter skulle RBK-spilleren bare kontrollert sette inn målet, men avslutningen gikk over mål.

– Den er stor. Han får den på helt blankt mål. Den får en lei sprett og går opp i leggen hans. Man kan definitivt forstå at den er vrien, sa TV 2-kommentator Endre Olav Osnes.

Etter 61 minutter byttet BATE inn norske Emil Jonassen.

Kort tid senere ropte trønderne på straffespark da Anders Konradsen gikk i bakken, men dommeren mente at taklingen var på ball.

Søderlund fikk nok en svær mulighet etter 67 minutter. Kraftspissen headet fra to meter, men Chichkan fikk kastet seg lynraskt ned for å redde hodestøtet.

– Det har vært noen astronomiske muligheter for Rosenborg nå, sa Osnes.

Noen minutter senere var Søderlund nok en gang involvert. Jonassen rev ned Søderlund, og dommeren pekte på straffemerket. Den banket Pål André Helland i mål til 1-0.

Fem minutter før slutt viste Helland frem skuddfoten fra 18 meter. Skuddet gikk via Søderlund, og i mål bak en forfjamset BATE-målvakt. Dermed kunne trønderne juble for avansement.