Bernal ble yngste Tour de France-vinner på 110 år

Egan Bernal forsvarte sin gule trøye, og sikret seg sammenlagtseieren i Tour de France. 22-åringen er historiens tredje yngste vinner, og den yngste på 110 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bernal er den yngste Tour de France-vinneren siden Francois Faber i 1909, og den første colombianeren til å vinne syklingens gjeveste ritt. Flere har vunnet i en alder av 22 år, men av de er det kun Faber som har vært yngre enn colombianeren. Seieren er Ineos og tidligere Team Skys sjuende seier på de åtte siste forsøkene.

– For å være ærlig kan jeg ikke beskrive det. Jeg kan ikke tro det. Jeg tror jeg må komme til hotellet, og ta en lang dusj og få en god massasje. Så må jeg bare være litt alene, og analysere hva som skjer, sier Bernal til TV 2.

– Jeg kan ikke tro at jeg vinner Touren. Det er Touren, og jeg kommer hit for å hjelpe Geraint, så vinner jeg. Det er utrolig.

22-åringen skulle i utgangspunktet være kaptein i vårens Giro d'Italia, men brakk kragebeinet. I stedet gikk han inn i Tour de France som delt Ineos-kaptein sammen med Geraint Thomas, men 22-åringen viste seg å være den sterkeste, ikke bare av Ineos-kapteinene, men i hele Tour de France-feltet.

– Det er en stor festdag for Colombia. Dette har de drømt om i alle år, sier Johan Kaggestad.

– Han er den yngste gjenværende i feltet. For meg spiller det ingen rolle at han ikke vant noen etappe. Det er imponerende, fulgte Kaggestad opp.

– Han er 22 år gammel, og fortsetter han slik kommer han til å herje i femten år fremover! sa kommentator Christian Paasche.

– Han er så komplett

TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd er mektig imponert over det colombianeren har vist.

– For tretten måneder siden var det nesten ingen som visste hvem han var. At han nå blomstrer, er nesten helt vilt. Han kan vi høre om i femten år til, sier Hushovd om den unge Tour-vinneren.

– Han er så komplett. Han er god teknisk på sykkelen. Han sitter alltid sammen med laget sitt, og gjør ingen feil. Han sitter foran når han må. Han kjører gode tempoer, og henger alltid med, så har han en styrke i fjellene som ingen andre har. Hver gang han har støtet har ikke de andre klart å henge med, fortsetter Hushovd.

Sportsdirektør i Ineos, Dave Brailsford, var naturligvis svært fornøyd etter den unge colombianerens seier.

– Jeg tror mange gjør seg opp en formening for tidlig i dette rittet. Halvveis i rittet sier de at vi ikke er sterk nok eller ikke har peiling, men vi holdt oss til planen. Man må vente til slutten av en fotballkamp for å si hvordan den ender.

– Vi har en utrolig individuell rytter i Egan Bernal. Den første colombianske vinneren av Tour de France. At en 22-åring takler presset og situasjonen med en slik ro og trygghet, er spektakulært. Han har skapt historie og kommer til å bli en nasjonalhelt. Han må tilpasse seg raskt, for livet hans vil bli totalt forandret. Vi skal hjelpe ham med det, sier Brailsford til TV 2.

Alaphilippe mistet pallplassen

Julian Alaphilippe har vært en av rittets store overraskelser. Han holdt på den gule ledertrøya helt fram til gårsdagens etappe, men da mistet han den til Egan Bernal. Lørdag ble en ny dårlig dag for Alaphilippe, og han klarte ikke å henge med favorittgruppen opp Val Thorens. Franskmannen ender til slutt som nummer fem i årets Tour.

– Det har vært et flott Tour de France fra Julian Alaphilippe. Han har satt farge på rittet. Dessverre ble det en trist avslutning for franskmennene, med Pinot som måtte bryte i går, sier Johan Kaggestad.

Plasteret på såret for franskmennene er at Romain Bardet klarte å beholde klatretrøyen sin.

Geraint Thomas kjørte seg opp på andreplass, mens Steven Kruiswijk sikret seg den siste pallplassen. Jumbo-Visma kjørte hardt opp stigningen, men Steven Kruiswijk maktet aldri å angripe. I stedet tapte han sekunder til de to foran han i sammendraget.

Vincenzo Nibali gikk i bruddet som gikk tidlig på etappen. Han kom alene til mål, og tok sin sjette etappeseier i Tour de France.