Etappen stoppet etter voldsomt uvær: – Det er en naturkatastrofe

Dagens etappe i Tour de France ble høydramatisk. Etappen måtte avsluttes tre mil før mål etter et voldsomt uvær. Ingen får etappeseieren, men Egan Bernal overtar den gule ledertrøya.

Da rytterne var på vei opp stigningen Col de l'Iseran kom rapportene om heftig haglevær lenger nede i løypa.

– Fjellveggen har rast ut. Her er det umulig for noen å sykle. Ingen får kjøre forbi. Det er en naturkatastrofe, sa en tydelig opprørt Dag Otto Lauritzen på telefon fra løypa, før han måtte komme seg i sikkerhet. Litt senere var Lauritzen inne for å sende live fra rasstedet. Da gikk det en nytt ras.

– Pass deg, Toby, ropte Lauritzen til sin kameramann.

– Dette er faktisk livsfarlig.

Heldigvis ble ingen skadet i rasene.

Med knapt tretti kilometer igjen kom beskjeden om at etappen var avsluttet.

– Dette er det villeste. Dette er det mest dramatiske vi har vært borti, sier Christian Paasche.

– Det er det mest dramatiske vi har kommentert. Det er det ingen tvil om, følger Johan Kaggestad opp.

Tidene på toppen av Col de l'Iseran blir tellende, men det deles ikke ut noen etappeseier og bonussekunder til vinneren. Bernal beholder likevel bonussekundene han fikk på toppen, og leder nå Tour de France, 48 sekunder foran Julian Alaphilippe. Det var tvil om det ville bli premieutdeling i målbyen, men den ble gjennnomført.

– Vi skal være glad ingen liv gikk tapt

Thor Hushovd opplevde uværet.

– Jeg sitter nå 50 meter fra mållinjen og kom akkurat opp, og faktisk bare tre-fire kilometer ned i lien her da jeg kom opp, var det store gjørmemasser og steinparti som hadde kommet ut i veibanen. Vi fikk et vanvittig uvær i bunnen av dalen her. Vi kan se det bak oss her vi sitter nå, det er helt hvitt på toppene. Jeg vet ikke om det er snø, temperaturen tilsier at det ikke skal være snø, det må være en haglestorm.

– Det er et ekstremvær. Det datt heldigvis noen minutter før rytterne kom. Hadde rytterne kommet her i shorts og t-skjorte, hadde det vært enkelt og greit livsfarlig, sier Hushovd.

– Vi skal være glad ingen liv gikk tapt, sier Christian Paasche.

Ineos-sjef Dave Brailsford mener det er helt riktig at rytternes helse settes i første rekke.

– Når noe sånt skjer, og du ser sånne bilder, er det helsen til rytterne som er det viktigste. Resultatene havner i bakleksen. Det må være ganske skremmende for fansen også, og jeg håper at alle er OK, sier Brailsford til TV 2.

– Det er nok noe av det villeste jeg har opplevd i karrieren min. Jeg tror ikke at jeg har opplevd noe sånt før. Men det er blandede følelser. Jeg er bekymret for folk, og håper at alle er OK. Det er det jeg tenker mest på. Men på den andre siden, er det ikke slik du vil at etappen skal bli avgjort, fortsetter han.

Brailsford gir tommel opp til Tour de France-sjef Christian Prudhomme.

– De reagerte raskt. Det er ikke lett å stoppe verdens største løp. Det var en vanskelig avgjørelse, men en riktig en, mener han.

– Det er ekstremt trist

Hushovd synes det er ekstremt trist for løpets del at etappen måtte avsluttes tidlig.

– Dette her er bare enormt trist, for sykkelløpet var ikke over. Siste fjellet var ikke kjørt, utforkjøringene var ikke gjort. Det er trist, det er en naturkatastrofe og da må man tenke på sikkerheten til rytterne, sier Hushovd.

– Jeg har syklet løp der det har haglet, og det er blitt avgjort på hvem som har turt å sykle lengst. Da stoppet ingen av dommerne løpet. Hvis dét skulle avgjort en Tour de France, ville det egentlig ha vært tristere. De gjorde en riktig avgjørelse, og måtte til slutt bare stoppe det, konstaterer den tidligere superspurteren.

– Det sitter langt inne å ta den avgjørelsen. Det er det siste man vil. Men det siste er selvfølgelig å sette utøverne i en slik fare der liv kan gå tapt, og det er jo det tilfellet en ser her. Det er ekstremt sjeldent at man ser at ritt har blitt avlyst på denne måten og spesielt en Tour de France-etappe, sier Hushovd.

Bernal kjørte seg inn i gult

Det var ventet at de første virkelige angrepene på Julian Alaphilippes gule trøye ville kom opp Col de l'Iserand, noe det også gjorde. Geraint Thomas startet ballet, og var den første til å prøve seg, men det var lagkamerat Egan Bernal som klarte å rykke fra resten av favorittgruppen med fem kilometer igjen til toppen. Da måtte også sammenlagtleder Julian Alaphilippe slippe.

Bernal fortsatte å kjøre, og over toppen var han 58 sekunder foran gruppen med Geraint Thomas, og to minutter og 7 sekunder foran Julian Alaphilippe.

Egan Bernal var tydelig rørt etter å ha overtatt den gule ledertrøya.
Egan Bernal var tydelig rørt etter å ha overtatt den gule ledertrøya.

Tidene på toppen av Col de l'Iseran blir tellende. Med det kjører Egan Bernal seg inn i den gule trøya, men ingen får etappeseieren. Bernal leder nå uoffisielt Tour de France med 45 sekunder, etter at det ble klart at det ikke deles ut noen bonussekunder til vinneren, men at han beholde de han fikk på toppen av Col de l'Iseran.

– Det er helt rettferdig at det er tidene på toppen som blir gjeldende, sier Johan Kaggestad.

Julian Alaphilippe var skuffet etter å ha mistet ledelsen.

– Jeg tror ikke jeg kan ta den gule trøyen tilbake. Jeg ble slått av noen som var sterkere enn meg, sa Alaphilippe til fransk TV fredag kveld.