Pinot-triumf og økt Alaphilippe-ledelse da Thomas sprakk

Fransk festetappe da Thibaut Pinot vant på Col du Tourmalet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se avslutningen i videovinduet øverst!

Den fjortende etappen til ikoniske Col du Tourmalet skulle være en mulighet til å sette ledende Julian Alaphilippe på prøve, men franskmannen med å øke i stedet ledelsen.

Alaphilippe satt fint med med i tetgruppen. Geraint Thomas, som før etappen var ett minutt og 26 sekunder bak Alaphilippe, måtte slippe med drøyt én kilometer til mål.

Alaphilippe var dermed med i kampen, men gjorde ikke noe helhjertet forsøk da Thibaut Pinot rykket til og tok etappeseieren.

Avstanden fra Alaphilippe og til Geraint Thomas på andreplass i sammendraget er nå to minutter og to sekunder.

– Alle forventet en hard kamp, og i den første stigningen var det høyt tempo med Movistar som virkelig ga full gass. Etter det var det fullt kjør frem til målstreken. Jeg fokuserte på meg selv og holde følge med de beste lengst mulig. På slutten var jeg der for å kjempe om seieren. Det var veldig fint, og nå er enda en dag unnagjort, sier Alaphilippe.

Nicolas Portal innrømmer at han er litt overrasket over Thomas' sprekk.

– Vi er fortsatt OK med tanke på sammendraget. Det var ikke bra for Geraint på de siste kilometerne, men han fortsatte og tapte rundt 30 sekunder, så det er ikke en altfor stor smell. Noen ganger har man en dårlig dag, så forhåpentligvis blir det med én, sier Team Ineos' sportsdirektør til TV 2.

– Det viser bare at det er både gode og dårlige dager for alle, og det er ikke slutt før vi har kjørt det siste fjellet, sier Astana-rytter Jakob Fuglsang til TV 2.

Hushovd: – Han har slått gjenom

Steven Kruijswijk er nummer tre med to minutter og 14 sekunder til Alaphilippe. Egan Bernal følger på fjerdeplass med fire minutter opp.

TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd mener det nå er helt åpent om hvem som vinner den gule trøyen. Han mener Team Ineos virkelig frykter Alaphilippe.

– Alaphilippe har sluttet å imponere. Han har bare slått gjennom. Han er en potensiell Tour de France-vinnerkandidat. Om det skjer i 2019, får vi se, men det kommer til å skje en dag, sier TV 2s ekspert Thor Hushovd.

En av rytterne som kjørte seg ut av sammendraget var Adam Yates. Briten i Mitchelton-Scott var tiendemann før etappen, men måtte slippe feltet både over Col du Soulor og Tourmalet. Niendeplasserte Nairo Quintana fikk det også tungt opp den siste stigningen.

Stort brudd

Flere ryttere prøvde seg på direkten og til slutt endte 17 mann opp i brudd. Blant rytterne som stakk av gårde var Peter Sagan, Vincenzo Nibali og Tim Wellen. Sistnevnte som nok en gang var ute etter å befeste rollen som klatrekongen i årets Tour.

Belgiske Wellens var først over førstekategoristigningen Col du Soulor. For det fikk han ti nye klatrepoeng og økte med det ledelsen klatretrøya. Han rasket like godt med seg alle spurtpoengene på etappen også, mens Sagan måtte nøye seg med sju poeng som niende over den innlagte spurten.

Sagan tok med det ytterligere et steg mot en historisk sjuende grønn trøye. Med to spurtetapper igjen har slovaken 284 poeng. Nærmest følger Sonny Colbrelli med 191 poeng. Kristoff er på 14. plass i kampen om den grønne trøya med sine 63 poeng.

Før årets ritt delte Sagan tronen sammen med tyske Erik Zabel.

Vegard Stake Laengen, Sven Erik Bystrøm, Alexander Kristoff, Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff jobbet seg opp stigningene i sitt eget tempo uten å sette farge på rittet.