Edvald skuffer ekspertene: – Han må begynne med noe helt annet

TV 2s sykkeleksperter ber Edvald Boasson Hagen stake ut en ny kurs.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Edvald Boasson Hagen kom med i et brudd på 40 ryttere på den tolvte Tour de France-etappen, men han varte ikke lenge da de begynte å klatre opp Col de Peyresourde.

– Han er blåst av. Det er merkelig, for det går ikke fort i den fremste puljen, utbrøt TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad.

Thor Hushovd er også skuffet over det han har sett av Boasson Hagen i årets Tour.

– Det er nesten leit å se, for han er langt fra hvordan vi kjenner Edvald fra de beste årene i Sky, der han i 2012 dro til det bare var 30-35 mann igjen. Nå klarer han ikke å være i den gruppen, så det er veldig synd å se Edvald på den måten, sier TV 2s ekspert.

– Hadde han klart å spesialisere seg på én ting, der han var veldig bra, er det greit, men det er ikke noe som fungerer helt for ham. Det er ikke for å snakke ham for mye ned, men det har bare vært realiteten i altfor lang tid, fortsetter Thor Hushovd.

Boasson Hagen: – Ganske sliten

TV 2s ekspert Dag Otto Lauritzen var skuffet over at Boasson Hagen måtte slippe det store bruddet så tidlig på vei opp Col de Peyresourde.

– Jeg vet ikke hvor klatrebeina hans er blitt av. Jeg håper det er fordi han samler krefter til andre angrep, men jeg skjønner meg ikke helt på det, sier Lauritzen.

Boasson Hagen forteller at han var sliten på den tolvte etappen.

– Det var en hard kamp om å komme med i bruddet fra start og det var mye jobbing. Jeg hadde ikke bein til å henge med noe lenger. Jeg var egentlig ganske sliten, så det ble en tøff dag. Det var tøft nok å komme av gårde i bruddet, og da ble det for tøft, men jeg hadde ikke regnet med å kjempe i front. Det hadde vært gøy med en dag med gode bein, sier Boasson Hagen til TV 2 etter etappen.

Edvald Boasson Hagen skal ha sagt til Alexander Kristoff at han er litt syk. Rudsbygningen sa imidlertid ingenting om sykdom da han snakket med TV 2.

– Han sa han ikke følte seg bra, så han kjørte egentlig dårligere i bakken enn meg, så det er ikke normalt. Han så ikke lett ut i bakkene. Han sa at han føler seg halvsyk. Jeg får håpe han kvikner til, sier Alexander Kristoff til TV 2.

Team Dimension Datas sportsdirektør Gino Van Oudenhove avdramatiserer formsvikten til Boasson Hagen.

– Det er en fjelletappe, så det var kalkulert at han skulle hjelpe de andre i brudd, så bare kjøre rolig inn. Han er ingen fjellklatrer, og han har aldri vært det. Det er urealistisk å forvente at han skulle sitte fremst, sier han til TV 2.

– Må begynne med noe helt annet

Sykkelekspertene mener Boasson Hagen må stake ut en ny kurs.

– Edvald må sette seg ned sammen med støtteapparatet og folkene han stoler på for å se tilbake på hva han gjorde i 2012 eller da han kom inn i proffsirkuset opp mot hva han gjør i dag. De må frem til tegnebrettet og begynne med noen helt annet. Nå må de prøve å forske, for dette er ikke sånn vi kjenner Edvald. Det er frustrerende å se for andre. Selvfølgelig er det verdt for Edvald selv, men dette er så langt unna ham at det må være lov til å snakke om det, sier Thor Hushovd.

– Jeg ville satt meg først ned og spurt hvordan han vil se seg selv om idrettsutøver de neste to årene. Nå har han hatt sykdomsproblemer i starten av årets Tour de France, så det kan være det også som hemmer ham, sier Johan Kaggestad.

Boasson Hagen hevder at han ikke er bekymret, at han føler seg frisk og håper å bli sprekere, men han tenker ikke på å bli en bedre klatrer.

– Hvis jeg ønsker det, så kan jeg selvfølgelig gjøre det, men det skjer ikke i Touren her. Jeg ønsker heller ikke bare å kjøre fort i fjellene. Det er gøy å vinne en avslutning i en spurt også, så det ikke noe jeg jobber mot, sier han.