KRITISK: TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd mener flere av de største lagene må skjerpe seg.
KRITISK: TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd mener flere av de største lagene må skjerpe seg. Foto: TV 2

Frustrasjon i Tour-feltet: – Noen lag må skjerpe seg

«Bruddpolitiet» har skapt frustrasjon hos flere i Tour de France-feltet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere av rytterne i Tour de France-feltet, inkludert Odd Christian Eiking, har uttrykt frustrasjon over at de store lagene blokkerer muligheten til å komme av gårde i brudd.

På mandagens etappe fikk både George Bennett (Jumo-Visma) og Yves Lampaert (Deceuninck-Quick-Step) ti sekunders tidstraff, seks poeng fratrekk og 500 sveitserfranc i bot for å ha stoppet Chad Haga (Sunweb) fra å gå etter bruddet.

– De ville blokkere veien, så bruddet kunne stikke og tempoet gå ned i hovedfeltet. Det var litt mer aggressivt enn nødvendig, men jeg hadde glemt det frem til det dukket opp på Twitter på kvelden, sier Haga til TV 2.

– Det var ikke helt fair play, men det er sånn som skjer så mange ganger, så det var forventet, fortsetter Sunweb-rytteren.

Cees Bol (Sunweb) måtte også en tur i grøften etter å ha fått et puff av Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick-Step) da han forsøkte å gå i brudd.

– Det var fair play. Jeg hadde gjort det samme. De endret ikke linje. Jeg tok risikoen, for luken var veldig liten. Både forsøket mitt og å holde linjen var fair play, sier Cees Bol, som likevel mener det skjer kritikkverdige sperringer.

– I noen situasjoner kommer rytterne forbi, men så spurter forsvarsrytteren for å tette luken. Det er litt over grensen. Dette er min første Grand Tour, så jeg kan ikke vurdere hvordan det har vært i forhold til tidligere år, sier nederlenderen til TV 2.

Kritisk Hushovd: – Må skjerpe seg

TV 2s sykkelekspert Thor Hushovd forteller at det såkalte «bruddpolitiet» også frustrerer noen av de største stjernene i feltet.

– Det er frustrasjon i de mindre lagene på hvordan de store lagene blokkerer veien og tar kommando – av og til på ufine måter. Greg Van Avermaet var ikke helt fornøyd med hvordan det foregikk foran med de største lagene. Jeg sa til ham hvordan man kan akseptere det, men han svarte: «Hva skal jeg gjøre?» Han kunne bare ta opp kampen og prøve å kjempe og slåss, men igjen går mesterne og sekundene, og så kommer du for sent ut, sier han.

– Men jeg synes det er en viktig tematikk som nå er oppe og blir satt fokus på, så det kanskje kommer litt innstramminger, for sånn kan det ikke være. De kan bruke sykkeltaktikk, men det må være rettferdig, fortsetter Hushovd.

Den tidligere verdensmesteren mener frustrasjonen er økende.

– Det er mange som har snakket om det, og det høres ut som flere og flere lag og ryttere er frustrerte, så jeg tror nok noen lag må skjerpe seg litt, for sånn kan det ikke være, sier Thor Hushovd.

Bennett er lei av å kontrollere

Yves Lampaert hevder at det er mange slike episoder i et hovedfelt i løpet av en etappe. Han nekter for at han var for aggressiv på mandagens etappe.

– Haga forlater veien for å passere, og det er heller ikke lov, så kanskje burde han også blitt bøtelagt. Det skjedde ikke. Vi er ikke så aggressive, men vi prøver å gjøre jobben vår. Det er ikke enkelt. Vi var i front, mens noen ville passere. Av og til er det den sterkeste som overlever. Det var ikke noe spesielt. En fjær ble til fem høns, sier Lampaert til TV 2.

George Bennett tok langt mer selvkritikk for å ha hindret Haga.

– Straffen var fullt fortjent. Det skjer hele tiden. Hadde alle blitt bøtelagt for det, ville UCI vært ganske rike, men dette ble fanget på film, sier han til TV 2.

– Jeg har blandede følelser om det. Hadde jeg ikke stoppet ham, kunne det gått ytterligere 15 ryttere og vi hadde ikke vunnet etappen. En bot på 500 sveitserfranc betyr ikke mye når vi vinner en etappe. Jeg fikk på øret at jeg måtte holde følge med en rytter ute til høyre. Det er en jobb, og for meg er denne jobben utenfor min komfortsone. Jeg liker ikke å gjøre det. Jeg vil bare komme til fjellene, så jeg slipper det. Jeg er lei av å være politi, fortetter han.