Skarp kritikk: – Han var den desidert svakeste i bruddet

Natnael Berhane burde ikke fått det røde startnummeret, mener Odd Christian Eiking og Mads Würtz Schmidt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På den tiende etappen lyktes Tour de France-debutant Odd Christian Eiking omsider å komme seg av gårde i et brudd.

– Det var jækla hardt i dag. Medvind og fullt kjør hele dagen, sier nordmannen til TV 2.

Eiking var en av seks ryttere i bruddet, men det var Natnael Berhane fra Cofidis som ble kåret til etappens mest offensive rytter.

Avgjørelsen overrasket bruddkollega Eiking.

– Det er sikkert fordi han har vært i brudd tidligere. Han var en desidert svakeste i bruddet. Han klarte så vidt å runde mannen foran av og til, så det er overraskende at han fikk den. Vi ga ham alle klatrepoengene hele veien, så han fikk maks uttelling, sier Eiking til TV 2.

Danske Mads Würtz Schmidt, som også var med i mandagens brudd, mener arrangørene favoriserte Berhane fordi han sykler for et fransk lag.

– Jeg synes at jeg fortjente den. Han fra Cofidis tok knapt føringer og bidro ikke med noe. Jeg skjønner ikke hvorfor han fikk den, sier han til dansk TV 2.

Schmidt mener han selv og Tony Gallopin kjørte best av utbryterne.

Roses av sportsdirektøren

Wanty-Groupe Gobert-rytteren mener bruddet samarbeidet godt, men at det var nivåforskjell på de seks utbryterne. Da bruddet ble tatt igjen med om lag 30 kilometer igjen til mål i Albi, kunne Eiking forsøkt seg på et nytt angrep som kunne ha sikret ham det røde startnummeret på den ellevte etappen.

– De kom så jækla fort på. Jeg snudde meg én gang og så én gang til, og så var de der, sier Eiking, som sammen med resten av bruddet hadde et forsprang på drøyt tre minutter.

Selv om det ikke blir rødt startnummer på ryggen til Eiking på onsdagens etappe, roses han for innsatsen.

– Jeg er veldig fornøyd med ham. Vi sa at det var på tide å komme med i brudd, og han var der allerede fra starten. Han gjorde det veldig bra. I dag viste han seg som den Eiking jeg vil se, og Touren er ikke ferdig, sier Wanty-Groupe Goberts sportsdirektør Hilaire Van der Schueren til TV 2.

I tillegg til Berhane, Schmidt, Gallopin og Eiking, satt Michael Schär og Anthony Turgis i bruddet på den tiende etappen.

Hushovd: – Han kan være stolt

TV 2s sykkeleksperter applauderer jobben til Eiking på mandagens etappe.

– Det var godt for ham å komme i bruddet. Han har vært frustrert de siste dagene. Han har prøvd, og av og til følt at han ikke har prøvd fordi han nærmest har blitt blokkert, så det var godt å se ham der i dag. Det holdt ikke inn, men jeg tror han sitter igjen med en god opplevelse fra mange, mange mål. Han kan være godt fornøyd og stolt av seg selv, sier Thor Hushovd.

– Han har vist at han har kvaliteter. Han følte seg kanskje som en av de sterkeste i bruddet. Det var synd han ikke fikk det røde startnummeret. Han skulle prøvd å gå i én kilometer eller to, men feltet kom for brått på. Jeg tror han kommer til å prøve på nye brudd. Han er en friskus både på og av sykkelen, sier Dag Otto Lauritzen.

Eiking har tidligere i Touren hatt en lang rekke mislykkede bruddforsøk.

– Det var hakket lettere enn i går. Det var litt færre som ville i bruddet enn i går, men jeg merket at det var flere som ville vært med, så det var ikke bare oss selv, sier Eiking.

Tirsdag venter den første hviledagen i årets Tour de France.