Odd Christian Eiking sier at han får blikk om han tar seg et kakestykke.
Odd Christian Eiking sier at han får blikk om han tar seg et kakestykke.

kroppspresset i sykkel:

– Jeg får blikk hvis jeg tar meg et kakestykke

I går tok Dan Martin et oppgjør med vekthysteriet i sykkelsporten. De norske rytterne i årets Tour de France har opplevd det på nært hold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

UAE-rytter Dan Martin fortalte TV 2 i går at han spiser mye, noe han hevder er i sterk kontrast til flere av de andre sammenlagtrytterne.

Odd Christian Eiking sier han aldri har kjent på at noen har presset han til å bli tynnere, men at han legger merke til at lagledelsen i Wanty–Groupe Gobert ønsker at rytterne skal være så tynne som mulig.

– Men det handler litt om om du tar deg nær av det. Tar du et kakestykke på middagen eller ved frokostbord får du om ikke høre det, så i alle fall et blikk. De vil jo at vi skal være så tynne som mulig, men det er jo veldig old school. Jeg hører ikke på dem som synes vi skal være så tynne som mulig, man må jo tenke litt på helsen også, sier Eiking til TV 2.

En av de store snakkisene under årets Tour har vært vekten til den spanske veteranen Alejandro Valverde. Den 1,78 meter høye spanjolen sa til TV 2 tidligere i uken at han var nede i rekordlave 58,6 kilo før Touren begynte. Eiking forteller at han måtte ta en ekstra titt på Valverde før starten på mandagens etappe.

– Nå så jeg Valverde på startstreken i går, og måtte studere han litt. Det var helt... det var tynt altså. Jeg har sett han tidligere år, og da har han også vært kjempetynn, men mer sunn og med muskler på kroppen. Nå så han ut som et skjelett med litt sener på.

– Jeg har følt på spisevegring

En av de som syns det har vært for stort fokus på vekt i sykkelsporten er UAE-rytter Vegard Stake Langen.

– Jeg føler det har vært for stort fokus på det tidligere, men sånn som i år synes jeg laget har gått litt bort fra det. Nå har vi mer fokus på at vi skal spise mye, og ha mye overskudd. For lagets del har det vært en klar forbedring i år.

Han forteller at han selv har følt på presset om å bli tynnere.

– Jeg har følt på det selv da jeg ble proff på et fransk lag. Da var jeg ganske tynn i forhold til det jeg er nå. Da var jeg kanskje syv kilo lettere enn jeg er i dag. Det er store forskjeller, og jeg husker at ikke det var noe særlig. Men jeg har lært noe av det, og funnet ut hva som fungerer best for meg, så det var god læring.

– Det var ikke så tøft der og da. Man kjenner jo litt på det, men jeg tenkte at det var normalt, og slo meg litt i ro med det at det var vanlig å være litt sulten. Men nå som jeg ser at det går an å spise mye og likevel sykle fort, er jo det mye bedre.

Stake Laengens lagkamerat Sven Erik Bystrøm forteller at det var en sjokkovergang å gå fra et norsk lag til profflaget Katusha.

– Det er et veldig stort kroppsfokus. Det merket jeg med en gang jeg ble proff i Katusha. Der var det til tider vekt- og fettkontroll daglig. Fokuset er veldig stort, men jeg opplever at noen tar det til litt mer ekstreme nivåer enn andre. Det er viktig med et godt team rundt hvis man skal klare seg fint.

– Det var aldri noe sånt i de norske lagene jeg var i. Du får en liten reality check på hvordan det er i de store lagene. Spesielt de litt eldre karene har litt mer vektfokus enn de litt yngre, sier Bystrøm.

Han forteller at han selv har forsøkt å gå ned i vekt, men at han ikke fikk den effekten han trodde han ville få.

– Jeg prøvde en liten periode å gå litt ned i vekt jeg også, og ikke gjøre det ekstremt vil jeg si, men få den ned mest mulig, uten at jeg følte at jeg fikk noen positiv effekt av det.

– Skal du prestere på toppnivå, må du være i grenseland

Lagkamerat med Bystrøm og Stake Laengen i UAE, Alexander Kristoff, er glad han slipper å holde seg tynn for å kjempe om sammendraget.

– Det er jo et kroppspress, men jeg føler ikke det har gått så mye inn på meg. Jeg ser ikke like skrapa ut som alle andre.

– Skal du prestere på toppnivå, må du jo være i grenseland. Sånn er det med moderne sykling. Det nytter ikke å ha for mye å drasse med over bakken hvis du skal vinne sammendraget. Jeg ser jo rett som det er ryttere som ser ut som levende skjelett.

– Jeg er litt glad jeg slipper å kjempe der. Det har jo litt å si på flatene også, men ikke så mye. Jeg er jo litt mer klassikertype og spurter, og da har det litt mindre å si i alle fall, sier Kristoff.

De norske rytterne sliter med å se noen løsning på problemet, all den tid det er en fordel å være tynn.

– Jeg er jo ikke noe ekspert på å kjøre fort i motbakker, men jeg føler det ikke nytter med dødvekt hvis du skal levere i sammendraget. Så det må jo nesten bli sånn. Men det er et veldig fokus på det, og vi har jo sett at det har bikket over for noen, sier Kristoff, og får støtte av Stake Laengen:

– Det er nok litt sånn det er, siden du som regel sykler fortere i bakkene om du er litt lettere. Men du må finne en balansegang. Det som jeg synes hjelper mye er det med trenere og leger, og hva de legger opp til i laget. Hvordan de mener man skal spise. Nå er det sånn at laget tilbyr masse mat, og pusher karbohydrater, og da er det mye lettere for oss å få i oss nok. Men har du en lege som sier i dag har du fått nok og ber deg passe på matinntaket er det vanskeligere å få i seg nok.

Også Stake Laengen sier det samme som sine lagkamerater. Alle nordmennene tror heldigvis vekt var en større problemstilling tidligere, og bekrefter det Dan Martin sa i går om at UAE har fokus på at de presterer bedre ved å spise mye.