Carlsen slår tilbake:– Jeg tjener ingenting på dette

Magnus Carlsen svarer i et VG-intervju på kritikken og beskyldningene om at han starter sin egen sjakklubb for å kuppe kongressen 7. juli.

Magnus Carlsen avviser alle påstander i den betente saken, som nå splitter Sjakk-Norge. Foto: Claus Bech
Magnus Carlsen avviser alle påstander i den betente saken, som nå splitter Sjakk-Norge. Foto: Claus Bech

– Dette er ikke bare en gratisklubb med kun ett formål. Vi har fått masse interesse fra folk som ønsker å være medlemmer også etter de 1000 medlemmene jeg kommer til å dekke medlemsavgiften for. Vi kommer til å være en fullt operativ sjakklubb som deltar i seriespill, sier Carlsen til VG.

– Jeg tjener ingenting på dette. Jeg gjør dette bare fordi jeg mener det er til det beste for norsk sjakk, ved at pengene i avtalen vil gi et bedre tilbud til både topp og bredde. Da vil flere få muligheten til å satse slik som jeg har gjort, fastholder han.

Magnus Carlsen er nå på plass i Zagreb i Kroatia der han skal spille Grand Chess Tour-turnering.

Splitter Sjakk-Norge

Tirsdag ble det klart at sjakkstjernen starter Offerspill Sjakklubb. Han vil betale lisensen på 520 kroner til 1000 medlemmer. Håpet er at det skal gi klubben 40 stemmer på kongressen 7. juli der det skal ta stilling til om Norges Sjakkforbund skal inngå avtale en sponsoravtale med spillselskapet Kindred.

Det kan gi 50 millioner kroner over fem år til forbundet. Carlsen er blant dem som har vært mest tydelig på at han mener det er en god avtale. Han er blant annet uttalt på Facebook at det ville vært et «svik mot denne og neste generasjonen av unge» å takke nei til disse midlene.

Norges tredje beste sjakkspiller, Aryan Tari (21), sier til NRK at han støter avtalen, mens fire andre elitespillere har skrevet et åpent og kritisk brev til Magnus Carlsen.

– For oss er ikke dette noe vi kan ta lett på. For mange av oss er det vårt livsverk som blir spyttet på, skriver de.

Rettsstridig?

Norges Sjakkforbund har hyret inn jurister for å finne ut om Offerspill Sjakklubb får stille med delegater.

Jusprofessor, og ekspert på foreningsrett, Geir Woxholth, publiserte et innlegg på Facebook, der han blant annet skriver at:

«Sjakklubbene er [...] underlagt [...] ulovfestet foreningsrett. Mye taler for at en slik fremgangsmåte utgjør foreningsrettslig myndighetsmisbruk – og dermed er rettsstridig. Grunnen er at de som står bak klubben i realiteten betaler for medlemmenes medlemskap. Rettsstridighet/myndighetsmisbruk betyr igjen at denne klubben kan nektes enhver representasjon på Kongressen».

Sjakktopp støtter Carlsen

Jøran Aulin-Jansson, leder for valgkomiteen i NSF tror at både Kindred og Offerspill SK deler drømmen om å oppheve spillmonopolet.

– For sjakkforbundets del er det grunn til å håpe og tro at flere inntekter kan gi en større pott å fordele, mener han.

Jansson er en av dem som er glad for at Magnus bryr seg.

– Det er viktig at vi har nye, unge, dyktige spillere. Kanskje også flere jentespillere, sier han.

Per nå stiller Jansson seg bak Carlsen, slik som eksempelvis sjakkspiller Erik Fossan også har gjort. Han mener at enerettsmodellen ikke er gagnlig for det norske samfunnet.

– Jeg ønsker monopolet opphevet, og mener også at sjakken, idretten og den øvrige frivilligheten ville ha godt av det, forteller han.

Kritiserer Jansson

Atle Grønn har tidligere kalt påfunnet "helt surrealistisk" og klubben "fiktiv med fiktive spillere".

– Å kuppe kongressens medlemsmasse med nettspillere som vil kjempe mot spillmonopolet har ingenting med sjakk å gjøre, mener Grønn.

Grønn mener at Kindred-prosessen startet med Jansson.

– Lobbyisten Jøran Jansson startet prosessen, og har tette koblinger til Kindred, uten at Sjakk-Norge har vært klar over det. Prinsipielt mener jeg at sjakken ikke skal drive med lobbyvirksomhet.

– Ja, helt i starten ble det tatt kontakt med meg fra Kindreds side, svarer Jansson på spørsmål om hans rolle i prosessen, og sier at det bare er å sjekke bankkontoen(e) hans.

Sjakkekspert Torstein Bae forteller også at Jansson ringte ham og informerte om den mulige Kindred-avtalen en uke før offentliggjøringen.

– Det oppfattet jeg som et lobbyframstøt som en del av forbundets kommunikasjonstrategi, sier Bae, som tror Carlsns påfunn er lite gjennomtenkt:

– Det er kanskje et resultat av sinne og frustrasjon med tanke på VM i Stavanger at Magnus tar et slikt oppsiktsvekkende skritt. Jeg betviler ikke at Magnus tenker på at yngre skal få mulighet til å satse på bedre økonomiske premisser.

Flere sjakk-profiler har ikke uttalt seg

Flere kjente sjakkprofiler har ennå ikke uttalt seg i saken. Simen Agdestein er en av dem som ikke har tatt standpunkt når det gjelder den mulige avtalen og den nye sjakklubben, (grunnet personlige relasjoner og sin lærerstilling).

– Jeg er glad for at det blir juridisk vurdert av utenforstående som har kompetanse på det, er eneste kommentar tidligere fotballproff og sjakkspiller Agdestein vil gi.

Hans Olav Lahlum er leder i NSFs Reglementsutvalg og kan derfor ikke kommentere den siste utviklingen i saken, da utvalget jobber med en uttalelse om det.

Mer innhold fra TV 2