– Få brasilianere som er slik

Soccer Football - Champions League - Liverpool victory parade - Liverpool, Britain - June 2, 2019 Liverpool's Roberto Firmino during the parade REUTERS/Phil Noble
NICOSIA, KYPROS 20181118.Tarik Elyounoussi under pressekonferansen. Norges fotballandslag trener før nasjonsligakampen mot Kypros mandag på G.S.P. stadion i Niicosia, Kypros.Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
ROSES: Roberto Firmino omtales som en av verdens beste niere av Tarik Elyounoussi.
Tarik Elyounoussi hadde et godt forhold til Liverpool-stjernen Roberto Firmino.

Mandag fra kl. 20.00: Se Færøyene-Norge på TV 2 eller Sumo!

– Han er en stor spiller. En trivelig spiller, og en bra person. Jeg er glad for å ha spilt med ham, sier Firmino til TV 2.

De to spilte to sesonger sammen i tyske Hoffenheim før Liverpool hentet Firmino sommeren 2015.

– Han er en veldig fin fyr. Veldig ydmyk, og glad i å trene, gjengjelder Elyounoussi.

Den norske landslagsprofilen trekker frem Firminos treningsiver. Kom han på lag med den brasilianske angrepsspilleren på trening, visste han at de kom til å vinne.

– Han var en fin spiller, som jeg likte å spille «én-to» med. Han er veldig bra teknisk, til å holde i ballen og har gode avslutningsferdigheter. Og ikke minst gjorde han en kjempejobb for laget, roser Elyounoussi.

– Det ser du i Liverpool også. Han er ekstremt bra på gjenvinning, noe vi lærte i Hoffenheim: «Gegenpressing». Det var veldig viktig for oss. Han er ekstremt bra de første sekundene etter balltap, fortsetter AIK-spissen.

For Hoffenheim spilte Firmino først og fremst offensiv midtbane. Han scoret 16 mål i sin mest produktive Bundesliga-sesong, men bare sju i sin siste.

– Heldigvis reddet Klopp karrieren hans

Det var først da Jürgen Klopp tok over Liverpool at han ble dyrket som spiss, nærmere bestemt «falsk nier».

– Han har begynt å score litt mer nå, men har ikke vært kjent for å være en notorisk målscorer. Han er en arbeidsom spiss, som kombinerer og jobber steinhardt for laget, beskriver Elyounoussi.

– Vi hadde en fin tid sammen i Hoffenheim. Han er en kjempehyggelig og ydmyk brasse. Det er ikke mange av dem som er det, fortsetter han.

– Er du overrasket over det han har fått til?

– Nei, det er jeg ikke. Jeg visste at han skulle ta steget. Det var bare et tidsspørsmål. Det gikk litt trått i starten, men heldigvis kom Klopp og reddet karrieren hans. Klopp er kjent for hardt arbeidende lag som løper mye. Der fikk han et «boost». For meg er han en av verdens beste niere, svarer han.

Tror formen kan skyldes datteren

Selv om det er på vidt forskjellig nivå, har de to tidligere Hoffenheim-kameratene hatt fantastiske vårsesonger. Firmino vant Champions League, og Elyounoussi har bøttet inn mål for AIK i Allsvenskan.

Mot Romania scoret spissen også sitt første landslagsmål siden 2014.

– Hva er det som har skjedd?

– Si det. Jeg tror det har med å gjøre at kroppen har fungert veldig bra. Jeg trente godt gjennom vinteren, og ikke hatt smågreier som jeg slet med i fjor. Også har jeg håndtert kunstgresset, som jeg slet med, forklarer Elyounoussi, før han legger til:

– Det kan ha sammenheng med at jeg har fått barn. Det kan slå veldig positivt ut på en. Jeg har kjent på det der. Det kan være en av tingene som gjør at jeg presterer.

Han argumenterer med at mye har forandret seg siden han fikk en datter. Før kunne han for eksempel grave seg ned etter en dårlig trening, men det skjer ikke nå.

– Nå svitsjer jeg helt av, og har fullt fokus på hun lille. Jeg klarer å koble av, forklarer han.

Mandag fra kl. 20.00: Se Færøyene-Norge på TV 2 eller Sumo!

Lik TV 2 Sporten på Facebook