Jens Martin var trucksjåfør på en fiskefabrikk. Over natten ble han verdenskjent

– Jeg kunne ha blitt verdens største klovn.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag fra kl. 20.00: Se Færøyene-Norge på TV 2 eller Sumo!

Året er 1990.

Færøyene skal spille sin første kvalifiseringskamp noensinne. Banene i det knøttlille landet oppfyller imidlertid ikke Det europeiske fotballforbundets krav, og kampen må spilles i Landskrona i Sverige.

Østerrike står på motsatt banehalvdel. Bare ett resultat anses som mulig: At spillerne fra alpelandet tar en knusende seier. De har tross alt åtte millioner innbyggere å ta av og en rekke profilerte spillere.

Færøyene har i underkant av 50 000. Spillerne er amatører.

Men miniputtnasjonen kjemper heroisk og vinner 1-0. Etter kampen er det keeperen, Jens Martin Knudsen, som stjeler overskriftene over hele Fotball-Europa – en 23-åring fra færøysk liga, som til daglig jobber som trucksjåfør på en fiskefabrikk.

– Man skal være på sitt beste for å slå færøyske lag her. Det ligger til kulturen å fighte. Det er noe med hvor man er, forklarer Knudsen.

Her er Jens Martin Knudsen i duell med Clarence Seedorf under en treningskamp i 2004.
Her er Jens Martin Knudsen i duell med Clarence Seedorf under en treningskamp i 2004. Foto: Martin Bureau

Verdenskjent over natten

Amatørkeeperen spilte sitt livs kamp. Men det er ikke derfor trucksjåføren vekker oppsikt over hele Fotball-Europa. Det er på grunn av hodeplagget.

På sett og vis kan det minne om hjelmen Premier League-keeperen Petr Cech ble kjent for å bruke.

– Det er på samme måte. Jeg hadde bare ikke de mulighetene. Det er en ganske alminnelig skilue, beskriver Knudsen.

Han har teipet den hvite ulluen fast. En ullue som ikke engang dekker ørene, sitter tross alt ikke veldig godt fast. Særlig ikke når man spretter og kaster seg rundt som keeper.

I hvert fall ikke i vinden og regnet på Færøyene.

Bak skjuler det seg en alvorlig skade og et ønske om å glede sin egen mor. Knudsen anslår at han var 13 eller 14 år. Altså om lag ti år før den legendariske kampen mot Østerrike.

Færøyene har 100 000 sauer, om lag dobbelt så mange som innbyggertallet. Jens Martin Knudsen eier 13 – akkurat nok til eget kjøttforbruk.
Færøyene har 100 000 sauer, om lag dobbelt så mange som innbyggertallet. Jens Martin Knudsen eier 13 – akkurat nok til eget kjøttforbruk.

Innlagt på sykehus

Den lovende keeperen, som også driver med håndball og turn, spiller kamp på en av Færøyenes mange grusbaner. Han får seg et hardt spark i hodet, og blir innlagt på sykehus.

– Det er derfor jeg er som jeg er i dag. Jeg har en unnskyldning, sier Knudsen og bryter ut i latter.

I utgangspunktet skulle han spille med hjelm. Det var imidlertid ikke lov, forteller den færøyske legenden. Men han ønsket å glede sin mor ved å fortsette å spille, og tok en lue på. Det ble godkjent av legen. Skaden ble helet, men for Knudsen ble det mest naturlig å beholde den på. Været på Færøyene gjør tross alt at det er ganske behagelig å bruke et hodeplagg.

Så kom det store spørsmålet:

Skulle han fortsatt bruke luen når Færøyene skulle spille internasjonal fotball?

– Jeg kunne ha blitt verdens største klovn om vi tapte 0-10, også hadde jeg lue på, minnes han.

– Men det trenger ikke å ha så mye å bety om ballen blir sparket av en færing eller en utlending. Så jeg tok beslutningen om bare å ha den på. Og resten er historie, gliser han.

Å møte et nordisk land til landskamp, er noe av det største for færingene. – Vi gleder oss ufattelig mye når det skjer, sier Jens Martin Knudsen.
Å møte et nordisk land til landskamp, er noe av det største for færingene. – Vi gleder oss ufattelig mye når det skjer, sier Jens Martin Knudsen.

Ble brukt på TV-sending

29 år senere vekker luen fortsatt oppsikt. Ikke like mye som i storhetstiden i `90 og `91, der luen ble masseprodusert og solgt videre – ifølge Knudsen – men journalister ringer ham når Færøyene skal spille kvalifiseringskamper.

«Kan du fortelle den historien om luen, igjen?».

Kanskje aller lengst har dansk TV gått for å fortelle historien om luen. I forbindelse med en kvalifiseringskamp i København, ble luen hentet i den danske hovedstaden i et helikopter. Bare slik at sportsankeret kunne bruke luen på sending – i Århus – kvelden før kamp. Etter sending ble den fraktet tilbake med helikopter.

– Vi vet at fotball kommer ut alle steder. Er det noe usedvanlig i det, er det guff for journalistikk å sette fokus på. Luen er «still going strong» i utlandet, sier han med et lurt smil.

Mellom Maradona og Pelé

Nå er han ikke lenger i besittelse av den legendariske luen. Men det er kanskje like greit. Nå henger den nemlig på FIFA-museet i Zürich.

Mellom Maradona og Pelé.

– Jeg er stolt over det. Det må jeg si.

For Knudsen endte det med 65 landskamper, den siste i 2006. Klubbkarrieren bestod av opphold i hjemlandet, på Island, i Danmark og et kort et i Skottland. Beskjedent for de fleste, men det lar seg høre for en færing.

Og luen, den kommer han til å ha for seg selv.

– Den kan ikke kopieres. Nå er det ikke lov å spille med lue. Det kommer jeg til å være den eneste som har gjort.

Mandag fra kl. 20.00: Se Færøyene-Norge på TV 2 eller Sumo!

Jens Martin Knudsen har jobbet med fisk hele livet. Under finanskrisen kjøpe han opp en fiskefabrikk, som han nå driver selv. Fabrikken ligger tvers over huset og barndomshjemmet i Runavik.
Jens Martin Knudsen har jobbet med fisk hele livet. Under finanskrisen kjøpe han opp en fiskefabrikk, som han nå driver selv. Fabrikken ligger tvers over huset og barndomshjemmet i Runavik.