Kaster «alltid», men scorer aldri: – Han fikk høre det i garderoben

Landslagsherrene kaster, og kaster og kaster. Men det vil seg bare ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag fra kl. 20.10: Se Norge-Romania på TV 2 eller Sumo!

Ballen ruller ut til innkast på motstanderens banehalvdel. De høye spillerne tar plass i feltet, og Håvard Nordtveit går opp fra stopperposisjon for å kaste langt.

Så blir ballen headet ut av første forsvarer. Vanligvis står han på femmeteren.

Det har vært gjennomgangsmelodien for det norske landslaget.

TV 2 har sett gjennom samtlige innkast det norske landslaget har tatt i tellende kamper fra Nations League startet i 2018.

Det startet mot Kypros hjemme. Da kastet Nordtveit inn fem ganger, men uten uttelling.

I den påfølgende kampen, i 0-1-tapet for Bulgaria, kulminerte det. Nordtveit tok ti lange innkast før han ble utvist, men også her uten uttelling.

Nordtveit var suspendert i neste kamp, men det norske laget fortsatte å prøve seg på lange innkast. Markus Henriksen kastet inn tre ganger, mens Omar Elabdellaoui kastet to. Det gjorde ikke saken noe bedre. Fem innkast, og ingen resulterte i scoring.

De lange innkastene

Nations League:
Kypros (H): 5
Bulgaria (B): 10
Slovenia (H): 5
Bulgaria (H): 6
Slovenia (B): 7
Kypros (B): 1

EM-kvalifiseringen:
Spania (B): 5
Sverige (H): 2

Totalt:
Lange innkast: 41
Mål: 0

Så var Nordtveit tilbake, og Norge fortsatte å kaste. Totalt forsøkte de seg 41 ganger fordelt på åtte kamper. Null scoringer er fasiten.

Og knapt nok en målsjanse.

TV 2s fotballekspert, Jesper Mathisen, forklarer tallene slik:

– De er ikke lange nok, de er ikke harde nok, også mangler vi spillere som har den råskapen i motstanderens boks.

– Han fikk høre det i garderoben

Håvard Nordtveit er i det spøkefulle hjørnet når TV 2 konfronterer ham med statistikken.

– Du må klage på de i boksen, ler han.

– Kommer kastene langt nok?

– I ny og ne, humrer han, før han retter opp:

– Det spørs hvilket grep jeg får på de. Det har vært vanskelige forhold når det har vært sleipt, så noen ganger går de rett opp. Det så du også da Markus Henriksen skulle ta noen kast. Da gikk de opp og så ned. Plutselig kommer de litt lengre enn jeg tror òg, og da blir de overrasket i feltet.

I hjemmekampen mot Slovenia prøvde Henriksen seg tre ganger. Særlig det ene var svakt. Ballen gikk rett opp i luften, og dalte ned i starten av 16-meteren.

Med snø på.

– Han fikk høre det i garderoben etterpå, ler Nordtveit.

Derfor gjør de det

Landslagsleiren er imidlertid ikke helt enig i at de ikke har fått uttelling etter innkast. Nordtveit viser til Bjørn Maars Johnsens mål mot Sverige, som riktignok var resultat av et kort innkast.

– Det var et innkast som på en måte ble en kort variant til Ole (Selnæs), og da ble det litt «kalabalik» i boksen til Sverige. Det resulterte i at Omar fikk et godt innlegg, og da ble det mål, argumenterer Nordtveit.

Ifølge ham er ikke Lars Lagerbäcks mål nødvendigvis at det skal bli scoring direkte etter et langt innkast, men at det skal skape litt kaos i motstanderens boks.

– Vi vet selv som forsvarsspillere at når det flyttes opp store kjemper, er det ikke så lett å forholde seg til. Men selvsagt hadde det vært kjekt med bedre uttelling, medgir Hoffenheim-spilleren.

Lagerbäck: – Ikke veldig stor sannsynlighet

Svaret går igjen når TV 2 spør landslagssjefen om han ser på lange innkast som er farlig angrepsvåpen. Lagerbäck påpeker at en prosentvis ikke scorer mye mål etter for eksempel corner, heller.

– Det er en mulighet du har til å ta deg inn i straffeområdet, der de fleste målene scores. Jeg tror ikke at det er så stor forskjell på hvordan du tar deg inn i straffeområdet. Sannsynligheten for å gjøre mål i fotball er ikke spesielt stor, sier svensken.

– Er kastene våre for lite trøkk i?

– Nei. Det vi kanskje ikke har gjort like bra om du sammenligner med Island, er at vi ikke har vært like bra på det første touchet etter innkastet. Selv om du kaster veldig langt, er det liten sannsynlighet for at du scorer mål på første touch etter innkast. Det er ofte på det andre eller tredje, eller at du får ytterligere et spillmoment etter innkastet, svarer Lagerbäck.

– Tror Lagerbäck hadde håpet på noe mer

TV 2s fotballekspert kjøper ikke helt den.

– Sånn Norge kaster, må du vinne én duell der du stusser og en ny duell lengre bak i feltet der ballen har mistet en del fart. Én ting er at de ikke har scoret, men jeg kan ikke huske så mange store sjanser, heller, sier Jesper Mathisen.

– Bør de droppe de lange innkastene?

– Det er sjelden at lange innkast blir en veldig stor mulighet uansett, men med korte innkast kan det være at du mister ballen. Det er ikke så veldig mye å tape på det, tror jeg, men Norge har nok forutsetninger til å bli litt farligere. Men de har ikke den spisskompetansen i laget, verken med kastere eller hodespillere, som gjør at det blir livsfarlig, svarer TV 2s fotballekspert, før han påpeker:

– Man scorer på ett av 50 hjørnespark. Det sier litt om hvor vanskelig det er å score på innkast. Innkast er ikke en stor mulighet, men jeg tror at Lagerbäck hadde håpet at det skulle skape mer furore enn det har gjort.

Fredag fra kl. 20.10: Se Norge-Romania på TV 2 eller Sumo!