Fotballkvinnene slår tilbake mot Mini: – Han opprettholder imaget sitt som klovn

KLOVN? Caroline Graham Hansen mener Mini opprettholder imaget sitt som klovn.
KLOVN? Caroline Graham Hansen mener Mini opprettholder imaget sitt som klovn.
Minis utspill blir karakterisert som lavmål.

Telefonen til Jahn Ivar «Mini» Jakobsen har vært rødglødende siden tirsdagens Twitter-utspill der han stilte spørsmål om likelønn på fotballandslaget.

Minis Twitter-melding kom etter at NISO-leder Joachim Walltin innledet organisasjonens årsmøte med å understreke at likelønn på landslagene var et av hovedtemaene.

– Hvorfor skal det være likelønn? Er jo et hav av forskjell på hvem som bringer inn pengene, svarte tidligere landslagsspilleren.

Kvinnelandslaget er for tiden i Reims. Der gjøres de siste forberedelsene til VM.

Alle på laget er enige om at Mini-utspillet ikke er noe de bruker energi på. Det gjentar de flere ganger i hvert intervju. Likevel er det tydelig at det er et utspill som opprører dem.

– Litt lavmål

Landslagsspiller Caroline Graham Hansen er nådeløs.

– Han opprettholder imaget sitt som klovn.

Det tar ikke Mini spesielt tungt.

– Et av de vanskeligste yrker er klovn, skriver han i en sms til TV 2.

– Det er veldig fint at vi har et forbund og landslag i ryggen som mener det skal være likelønn. Jeg lever fint med at han mener noe annet, fortsetter Graham Hansen.

Emilie Haavi synes Mini-utspillet var fjasete.

– Det blir for dumt til at man gidder å bruke noe energi på det. Vi har vært klare på at vi er her for å spille VM. Vi vil holde den energien her. Det gled ganske greit forbi, men jeg synes jo det var et dumt utspill, sier Haavi.

– Hva er det som er problematisk med utspillet?

– Jeg føler at vi ikke trenger å si så mye om det. Man trenger ikke personligheter som kommer med sånne utspill.

Keeper Ingrid Hjelmseth karakteriserer utspillet som lavmål.

– Min umiddelbare reaksjon var at jeg ikke skjønte at han hadde noe behov for å uttale seg om den saken i det hele tatt. Han må få lov til å mene det, og så er jeg, som har vært i styret i NISO og fremforhandlet en slik avtale, superfornøyd med at vi har fått på plass en sånn avtale.

– Er Minis mening problematisk?

– Den er ikke problematisk, men jeg synes bare det er litt lavmål å komme med en sånn kommentar. Men han må få lov til å mene akkurat hva han vil. Det er et fritt land, sier Hjelmseth.

Herrenes landslagssjef Lars Lagerbäck er heller ikke begeistret for Minis Twitter-utspill.

– Jeg tror på solidaritet. Jeg tror det er bedre om man kapper lønnsforskjellene i samfunnet, for jeg tror vi får et bedre samfunn da.

Langrennsløperen Ingvild Flugstad Østberg støtter fotballjentene.

– Det er vanskelig for meg å sette meg inn hvordan det føles for fotballkvinnene siden vi ikke har vært i den situasjonen, men det er litt rart at dette er en greie i 2019, sier hun til TV 2.

I sin Nordicbet-blogg utdyper Mini hva han mente.

– Det har virkelig stormet rundt meg og mine uttalelser. Det er ikke helt uvanlig, men jeg synes det har tatt helt av. Det er mulig jeg er naiv, men jeg må innrømme at da jeg delte meldingen på Twitter om lik lønn skjønte jeg at det kom til å starte noe, sier Mini.

– Markedskreftene rår

Det har vært hektiske timer etter at han la ut meldingen.

– Telefonen min har nesten ikke vært stille siden det. Alle mediehus har ringt. Andre som jobber med fotball har hatt sin mening. Det synes jeg er helt strålende. Noen av dere som tvitrer og kaller meg for en gubbe og gufs fra fortiden.... Det er lenge siden jeg spilte fotball, men jeg følger fortsatt med i fotballverden. Jeg sier ikke at meningene mine bestandig er rette, men det er i hvert fall min mening. Det som er saken er om det skal være lik lønn for likt arbeid. Ja, nesten overalt i verden skal det være det. Om du jobber i kassen på Rema eller med frukten, er du mann eller kvinne, skal du selvfølgelig ha samme lønn. Men innenfor fotball er det litt spesielt. Det er markedskreftene som rår, sier han.

– Hvis alle dere som har slengt ut meldinger på Twitter mener at jeg er en gammel tufs... mener du helt seriøst at damelandslaget skal tjene akkurat det samme som herrelandslaget fordi man spiller på landslaget? Ok, da respekterer jeg det. Men jeg klarer ikke helt å se det. Er du en herrespiller på landslaget eller i Eliteserien tjener du mer enn damene på grunn av at det er markedet som rår. Hvorfor betaler klubbene spillerne det de gjør? Jo, fordi pengene kommer inn. Hvorfor tjener ikke damene like mye? Jo, på grunn av markedet gir dem det markedet har råd til å betale. Jeg ønsker av hele mitt hjerte at damene kan tjene så masse penger som mulig. La oss ta Ada Hegerberg som et eksempel. Hun tjener rundt fire millioner kroner i året. Lionel Messi tjener 1,2 milliarder kroner. Ja, det er en forskjell. Men hvorfor er det en forskjell? Er det feil? Det er mulig, men sånn er det. Å si lik lønn for likt arbeid innen fotballen den klarer jeg ikke helt å se. Men kanskje tar jeg feil. Til dere som er totalt uenige med meg: Kan dere begynne å gå på dame- og jentekamper? Da er jeg sikker på at det økonomiske kommer til å bli enda bedre for dem, sier Mini.

Lik TV 2 Sporten på Facebook