OVERGANGSAKTUELLE: Martin Ødegaard og Sander Berge kommer etter alt å dømme til å bytte klubb i sommer, førstnevnte sannsynligvis på lån. TV 2s fotballekspert tror at også Markus Henriksen kan få seg en ny arbeidsgiver i løpet av sommeren.
OVERGANGSAKTUELLE: Martin Ødegaard og Sander Berge kommer etter alt å dømme til å bytte klubb i sommer, førstnevnte sannsynligvis på lån. TV 2s fotballekspert tror at også Markus Henriksen kan få seg en ny arbeidsgiver i løpet av sommeren. Foto: NTB Scanpix

Halve landslaget kan bytte klubb: – Overgangsrekorden henger i en tynn tråd

Nesten halve landslagstroppen kan være på flyttefot i sommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag fra kl. 20.10: Se Norge-Romania på TV 2 eller Sumo!

Det tror TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Han mener at så mange som tolv av 23 spillere i landslagstroppen kan være aktuelle for et klubbytte, enten det er på lån eller permanent.

Den Mathisen ser for seg at blir den største overgangen kommende sommer, er Sander Berge til en av klubbene i Europas fem største ligaer.

– Sander Berge kommer til å finne seg noe nytt. Han vil det være interesse for i alle de store ligaene i Europa, og da er det vel Tyskland, Spania eller England. Tottenham har vært interessert, og det er en klubb jeg vet at han er interessert i å spille for, sier Mathisen.

Da står Mohamed Elyounoussis norske overgangsrekord, på om lag 170 millioner kroner i fare – ett år etter at driblevingen ble solgt til Southampton.

– Den dagen han, Ajer eller Ødegaard blir solgt, henger den rekorden i en tynn tråd. Jeg tror egentlig at den ryker når Sander Berge blir solgt i sommer, spår Mathisen.

TV 2s fotballekspert har også med Kristoffer Ajer og Martin Ødegaard på listen over spillere som kan være aktuelle for et klubbytte i sommer. For Ødegaard tror han imidlertid at et utlån er mest aktuelt, mens for Ajers del tror han at en overgang til en større liga er mer aktuelt ett eller to år frem i tid.

Mathisen: Disse kan være aktuelle for en overgang i sommer:

André Hansen (29) (Rosenborg):
– Så bra som han har vært i Rosenborg over lang tid, spesielt i kampene i Europa, er det ikke unaturlig om det er interesse for ham. Med Rosenborgs økonomi, er det lettere å få kjøpt ham nå enn for ett år siden, påpeker Mathisen.

Keeperen har kontrakt med Rosenborg ut 2023.

Haitam Aleesami (27) (Palermo, utgående kontrakt):
– Han er Bosman-spiller og har litt muligheter, og har vel sånn sett ikke hast. Han vil se hvilke tilbud han får på bordet og velge den beste pakken. Han finner seg en ny klubb uten problem, spår Mathisen.

Birger Meling (24) (Rosenborg):
– Jeg vil tro at han var mer aktuell før, men som med Hansen, på grunn av Rosenborg har økonomiske utfordringer. Får de et bud på én av dem, kan de være villige til å selge.

Venstrebacken har kontrakt med trønderne ut 2020.

Stefan Strandberg (28) (Krasnodar, utgående kontrakt):
– Han er på jakt etter noe nytt. Nå er han frisk, har levert solid i Russland og kommer garantert til å fortsette et par år til i utlandet.

Strandberg bekreftet denne uken overfor TV 2 at han kommer til å spille for en annen klubb neste sesong.

Kristoffer Ajer (21) (Celtic):
– Han kan det selvfølgelig komme bud på. Han har levert strålende i Celtic, men har såpass lang kontrakt at jeg ikke tror at de selger. Hvis han går, blir det i hvert fall ny (norsk) rekord. I hvert fall frem til Sander Berge blir solgt.

Stopperkjempen har tre år igjen av avtalen med Celtic, og uttalte til TV 2 denne uken at han «er utrolig fornøyd» der han er.

Markus Henriksen (26) (Hull):
– Jeg vil tippe at planen hans er at han har én god kontrakt til i utlandet, for så å vende nesen hjem mot Trondheim. Men han skal ha med seg et par år til i utlandet. Han kan få en veldig solid kontrakt, for han har levert bra.

Trønderen har ett år igjen av kontrakten med Championship-klubben, der han er kaptein. På spørsmål av TV 2 om fremtiden, svarer midtbanespilleren kryptisk:

– Det får tiden vise. Jeg har ett år igjen i Hull, og det er det eneste fokuset jeg har. Så får man se hva som skjer.

Mohamed Elyounoussi (24) (Southampton):
– Han har hatt null tillit. Men han har en såpass god kontrakt, og kostet såpass mye penger, at jeg tror det sitter litt inne for ham å gå til en ny klubb. Jeg tror at han i hvert fall er innstilt på å prøve seg i sesongoppkjøringen. Hvis ikke han får spille frem mot januar-vinduet, kan det være nærliggende å tenke at han prøver seg et annet sted. Kanskje på utlån.

Har fire år igjen av kontrakten med Southampton, som er i ferd med å signere en ny spiller i kantspillerens posisjon. Før sesongslutt snakket han med manageren sin, Ralph Hasenhüttl.

– Han ser kvaliteter og ser at jeg passer inn i hans planer. Men vi har ikke satt noen fremtidsplaner ennå. Nå gjelder det å komme tilbake i form og ta det derfra, sier «Moi» til TV 2.

Stefan Johansen (28) (Fulham):
– Han kan selvfølgelig være interessant for andre klubber i Championship, og har levert bra i den ligaen før. Men Fulham forlenget avtalen hans, også har de et helt annet lag neste sesong. Der er det mange som forsvinner. Han var veldig sentral da de rykket opp, og jeg tror at Fulham er interessert i å beholde ham.

Fulham utløste nylig en opsjon i avtalen som gjør at Johansen har ett år igjen av kontrakten med klubben. Han understreker at han trives i Fulham, men åpner for en overgang.

– Det er ikke tvil om at jeg ønsker en lengre kontrakt. Om det blir i Fulham eller en annen plass, gjenstår å se, sier Johansen til TV 2.

Martin Ødegaard (20) (Real Madrid):
– Det blir et nytt utlån. Så gjenstår det å se hvor det blir, for han har levert såpass bra i Vitesse at han kan gå til en klubb på øvre halvdel i Spania eller Tyskland. Det er garantert også lag som er interesserte i å kjøpe ham, som Ajax også har gitt uttrykk for. Men han har vært så god at jeg tviler på at Real Madrid vil selge ham.

Bjørn Maars Johnsen (27) (AZ Alkmaar):
– Jeg vil tro at han kan være aktuell for en annen klubb i Nederland, der han har spilt før, eller i Belgia. Jeg tviler på at en klubb i en av de største ligaene ser på ham som et alternativ.

Kraftspissen har tre år igjen av avtalen med AZ, men sliter med spilletiden.

– Hvis jeg kommer tilbake til AZ og fortsatt ikke spiller så mye, må jeg tenke over hva jeg skal gjøre videre, sier 27-åringen til TV 2.

Joshua King (27) (Bournemouth):
– Han har vært så god i Premier League over lang tid at han garantert er interessant for enda bedre klubber i den ligaen. Det finnes mange klubber i Premier League som gjerne kan ha bruk for ham på topp, og også har penger til å hente ham. Én ting er å hente spisser, men en annen ting er å hente spisser du vet at fungerer i den ligaen. Men han er stjerne i Bournemouth. I en av toppklubbene i Premier League risikerer han å sitte en del på benken.

Selv forteller King til TV 2 at han har ambisjoner om å spille i Champions League.

PS: Sten Grytebust har allerede signert for FC København.

Kilde: Transfermarkt.

Fredag fra kl. 20.10: Se Norge-Romania på TV 2 eller Sumo!