TILFREDS: Ole Selnæs nyter tilværelsen i millionbyen Shenzhen etter overgangen fra franske Saint-Étienne i vinter.
TILFREDS: Ole Selnæs nyter tilværelsen i millionbyen Shenzhen etter overgangen fra franske Saint-Étienne i vinter. Foto: Junge, Heiko

Selnæs om Kina-lønnen: – Gjør at jeg koser meg mer med fotballen

Ole Selnæs (24) angrer ikke et sekund på det omstridte klubbvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landskampene mot Romania og Færøyene sendes på TV 2 og Sumo.

Selnæs erkjenner at nivået på den kinesiske ligaen er lavere enn den franske. Da han bestemte seg for å signere for Shenzhen, stilte kritikerne spørsmål ved om 24-åringen bare gikk for pengene.

Det må de bare gjøre, er beskjeden fra trønderen.

– Jeg bryr meg i hvert fall ikke noe om hva folk tenker om det. Det er mitt liv og min avgjørelse. Folk får mene hva de vil, også respekterer jeg at noen hadde gjort noe annet. Jeg valgte å ta det tilbudet her, og er veldig, veldig godt fornøyd med det, slår Selnæs fast overfor TV 2.

Svimlende lønn

Etter det TV 2 fikk opplyst i februar, har Selnæs en årslønn på i overkant av 30 millioner kroner. På spørsmål om hva han tror folk i «det vanlige arbeidslivet» ville ha gjort, svarer han:

– Nå har jeg ikke vært så mye ute i det vanlige arbeidslivet. Men hvis man har muligheten til å doble lønnen ved å gå til konkurrenten, vil jeg tro at de fleste gjør det der òg.

– Når du tjener så mye penger, gjør det noe med deg?

– Det gjør litt i form av at jeg har det litt mer artig med fotballen. Det er den eneste forskjellen, egentlig. Det forandrer deg ikke som person i det hele tatt.

Han påpeker at livet som fotballspiller er uforutsigbart.

– Du spiller kanskje bare til du er 35. Hvis du er heldig. Etter det står du på bar bakke, og du har veldig få år der du tjener penger. Du vet aldri hva som skjer. Plutselig blir du skadet. Du har ingen garantier for at du kommer til å fortsette å tjene penger. Det gjør kanskje at du er litt stresset i tidlig fase i karrieren. Men når du har signert en sånn kontrakt, klarer du kanskje å kose deg litt mer med fotballen, reflekterer han.

Får mye ansvar

Sammen med landslagsspiss Ola Kamara, er Selnæs én av fire utlendinger i Shenzhen. Der Kamara har slitt med spilletiden som følge av en streng utlendingskvote, har Selnæs gjort sakene sine bra.

Midtbanespilleren scoret to i debuten, og har totalt scoret fire mål på elleve ligakamper, ifølge Transfermarkt. 24-åringen tror ikke at oppholdet kommer til å hemme utviklingen hans.

– Til syvende og sist er du ansvarlig for din egen utvikling. Jeg er ansvarlig for den. Uansett hvor du spiller, er det mulig å utvikle seg. Dessuten er det en bra liga, og utlendinger får ekstremt mye ansvar, forklarer Selnæs.

– Det tror jeg at du utvikler deg veldig mye av òg, både som person og spiller. Du er nødt til å ta tak. Det er veldig høye forventninger til deg, og du er nødt til å være en leder, utdyper han.

Den gnistrende starten førte til at forventningene ble enda høyere.

– Jeg merker at motstanderen kanskje var veldig bevisst på at jeg har en god skuddfot i og med at jeg har scoret noen mål på langskudd. Det er jo litt artig at man har satt seg i respekt sånn sett. Når man er her som utlending, må man levere. Og fotball er ferskvare. Det er ingenting man glemmer så fort som den forrige kampen, du er nødt til bare å fortsette å levere.

– Enda proffere

Til tross for at han gjorde bakgrunnssjekken sin, er han noe overrasket over rammen rundt klubben.

– Nivået på alt rundt fotballen har kanskje overrasket meg litt. Jeg visste at det var bra, men alt av fasiliteter når det kommer til stadion, baner og profesjonaliteten rundt er topp, topp klasse, sier Selnæs.

– Det er kanskje litt overraskende, men samtidig ikke når du vet hvor mye penger de klubbene har, legger han til.

– Hvordan vil du sammenligne det med der du har vært tidligere?

– Nå har jeg bare Norge og Frankrike å sammenligne med, men det er proffere her enn begge de plassene. Først var Frankrike proffere enn i Norge, men her er de enda proffere med å legge til rette og sørge for at alle spillerne er 100 prosent klare. Det er ingenting å utsette på den biten, svarer midtbanespilleren.

Landskampene mot Romania og Færøyene sendes på TV 2 og Sumo.