Liverpool's Senegalese striker Sadio Mane warms up before the start of the UEFA Champions League final football match between Liverpool and Tottenham Hotspur at the Wanda Metropolitan Stadium in Madrid on June 1, 2019. (Photo by JAVIER SORIANO / AFP)
Liverpool's Mohamed Salah eyes the ball during the Champions League final soccer match between Tottenham Hotspur and Liverpool at the Wanda Metropolitano Stadium in Madrid, Saturday, June 1, 2019. (AP Photo/Felipe Dana)

Sommeren kan skape store problemer for Liverpool

Fem av de mest sentrale spillerne deltar i mesterskap denne sommeren. – I verste fall må Liverpool spille med et B-preget lag i starten av neste sesong, sier TV 2s fotballekspert.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vært en lang sesong for Liverpool-spillerne, som lørdag vant Champions League-finalen.

For noen av Jürgen Klopps spillere blir imidlertid sesongen enda lengre.

Mohamed Salah (Egypt), Sadio Mané (Senegal) og Naby Keïta (Guinea) skal spille Afrikamesterskapet som går av stabelen 21. juni. Finaledagen er 19. juli.

Alisson Becker og Roberto Firmino drar med det brasilianske landslaget til Copa America 14. juni. Her spilles finalen 7. juli.

Premier League starter igjen 10. august. Dermed blir det lite ferie på fem av Liverpools mest sentrale spillere.

– Trenere vil aldri si det rett ut, men de skulle ønske at spillerne ikke var med på landslaget, sier TV 2s fotballekspert Brede Hangeland.

– Se på Kevin De Bruyne

Spillere på det øverste nivået i fotballen har i utgangspunktet lite tid til å hente seg inn igjen før en ny sesong begynner. Den lille tiden er ekstremt viktig, understreker Hangeland.

– Det er helt avgjørende. Litt fysisk, men aller mest mentalt. For de lever med et så sinnssykt kjør der de trenger litt tid. Så er det ikke sånn at de dør om de får for lite tid, men det koster noe på et tidspunkt når du kommer tilbake til en ny sesong og ikke har fått ladet batteriene, sier Hangeland.

Den tidligere Fulham og Crystal Palace-spilleren mener at mangel på hvile kan slå negativt ut for spillere i løpet av sesongen.

Mesterskapsommeren for PL-topplagene

Manchester City: Ederson (Brasil), Fernandinho (Brasil), Gabriel Jesus (Brasil), Nicolás Otamendi (Argentina), Sergio Agüero (Argentina) og Riyad Mahrez (Algerie).
Liverpool: Alisson Becker (Brasil), Roberto Firmino (Brasil), Mohamed Salah (Egypt), Sadio Mané (Senegal) og Naby Keïta (Guinea).
Chelsea: Christian Pulisic (USA).
Tottenham: Juan Foyth (Argentina), Davinson Sánchez (Colombia), Serge Aurier (Elfenbenskysten) og Victor Wanyama (Kenya).
Arsenal: David Ospina (Colombia)*, Lucas Torreira (Uruguay), Mohamed Elneny (Egypt) og Alex Iwobi (Nigeria).
Manchester United: Alexis Sánchez (Chile), Diogo Dalot (Portugal U20) og Antonio Valencia (Ecuador)**.

* Vært utlånt til Napoli denne sesongen.
** Kontrakten med Manchester United løper ut 1. juli.

U20-VM: 23. mai til 15. juni
Copa America: 14. juni til 7. juli
Gold Cup: 18. juni til 18. juli
Afrikamesterskapet: 21. juni til 19. juli

– Det verste året hadde jeg 12 dager fri på sommeren. Da hadde det ikke sluttet å gjøre vondt i kroppen før man begynte igjen, forteller Hangeland.

– Kanskje nødvendigvis ikke i starten av sesongen, men utover vil det bety noe hvilken belastning spillerne har hatt. Se på Kevin De Bruyne. Han kom langt i VM og var mye skadet for Manchester City dette året her.

Hodepine for både Guardiola og Klopp

Hangeland understreker at de medisinske apparatene rundt klubbene er svært dyktige på dette området, og at en konsekvens for Liverpool kan bli å hvile noen av spillerne i starten av sesongen.

– Det som sannsynligvis vil bli den praktiske konsekvensen om Salah spiller Afrikamesterskapet, er at han ikke kommer til å være med for fullt fra start neste sesong. Liverpool må måtte hvile noen spillere noen runder ut i sesongen. Hvis alle disse spillerne skal spille utover sommeren, vil Liverpool i verste fall spille med et B-preget lag i starten av neste sesong, sier Hangeland.

Etter tittelkampen denne sesongen er Liverpool og Manchester City favoritter til å vinne Premier League.

Og også City har flere spillere som skal spille mesterskap denne sommeren, der Ederson (Brasil), Fernandinho (Brasil), Gabriel Jesus (Brasil), Nicolás Otamendi (Argentina) og Sergio Agüero (Argentina) skal til Copa America. Mens Riyad Mahrez (Algerie) skal til Afrikamesterskapet.

– Det som blir interessant i konkurransen mellom City og Liverpool er hvor godt mannskap de har tilgjengelig, sier Hangeland og påpeker at både Pep Guardiola og Jürgen Klopp står overfor en vanskelig oppgave:

– Det blir en hodepine for både Klopp og Guardiola. Den åpenbare risikoen er skader, men og en slags formsvikt dersom du ikke har hatt fri om sommeren og har spilt ett og et halvt år uten pause. Så det mentale, at man ikke har fått ladet batteriene. Jeg er veldig sikker på at trenerne kommer til å ta hensyn til det. Men det er en vanskelig avveining om at du må ha det beste laget ditt for å vinne ligaen, men så må du også presse de så langt som du kan uten at de går i stykker. Det er det vanskeligste for en trener og det medisinske apparatet.

– Kan situasjonen tvinge frem at de må forsterke stallen godt i sommervinduet?

– Det er et poeng. I kampen mellom Liverpool og City, har City i utgangspunktet en bredere stall. De tåler en sånn problemstilling bedre. Hvis de vil vinne Premier League er Liverpool sannsynligvis avhengig at de elleve beste spillerne er så gode som de har vært i år. Hadde du tatt ut Salah og Virgil van Dijk i én måned, ville de ikke vært i nærheten. Guardiola har mer handlingsrom akkurat der enn Klopp.