Det store VM-tipset:

Grupperivaler spås som verdensmester - disse kjemper med Norge om VM-suksess

DE SISTE FORBEREDELSENE: Ingrid Syrstad Engen, Maren Mjelde, Maria Thorisdottir og de andre norske jentene lader opp til VM i Reims.
DE SISTE FORBEREDELSENE: Ingrid Syrstad Engen, Maren Mjelde, Maria Thorisdottir og de andre norske jentene lader opp til VM i Reims. Foto: Fredrik Varfjell/Bildbyrån.
Norge har ambisjoner om medalje i fotball-VM i Frankrike, men i et åpent mesterskap er det mange som vil melde seg på i den kampen. Sjekk TV 2 VM-podkastens tips her.

Hør hele tipset i TV 2 Sportens VM-podkast her. Tre episoder ute allerede!

Fredag starter fotball-VM i Frankrike, der vertsnasjonen er blant de største favorittene til å gå hele veien og sikre seg sin første VM-pokal noensinne på kvinnesiden.

«Les bleues» tippes i hvert fall å gå hele veien i episode to av TV 2s VM-podkast, der programlederne Helge Johan Petersen Kalleklev og Solveig Gulbrandsen har med seg gjestene Hege Riise og Ingvild Isaksen til å spå alle gruppene og den videre veien helt mot finaleplass.

Altomfotball: Slik ser du VM på TV 2 og NRK

Norge, som selv har en ambisjon om å ta medalje i mesterskapet, spås også videre fra gruppespillet, men i det som er et helt åpent mesterskap - med mange nasjoner med medaljeambisjoner - tror dessverre panelet at Martin Sjögrens lag må ta til takke med en plass i kvartfinalen denne gang. Ambisjonen om medaljer tas allikevel positivt imot.

– Jeg tror det handler om at man ikke skal gå ut og sette ambisjonsnivået så lavt for seg selv. Vi har vært med i en del mesterskap hvor vi har sett at det er så mye som kan skje. Hvis du først starter med å vinne og kommer godt i gang, så kan man slå hvilket som helst lag. Mesterskap er veldig spesielle, sier Ingvild Isaksen.

– Helt fair å sikte litt høyt

30-åringen har selv mistet de to foregående VMene med skade, to mesterskap der Norge har levert henholdsvis exit i gruppespillet og tap i åttedelsfinalen. I EM har hun imidlertid opplevd suksess, og ser ikke noe negativt i å gå høyt ut på forhånd av et tilsynelatende åpent mesterskap.

– I de EMene jeg har vært med i, så har vi gått inn og vært litt «shit, hvordan går dette?», og så har jeg med meg en bronse og ett sølv. Så det er viktig å gå inn og tenke at vi faktisk kan slå hvilket som helst lag vi møter, og da kan alt skje. Jeg tenker at det er helt fair å gå ut og sikte litt høyt, forteller den skadeforfulgte midtbanespilleren som i februar annonserte at hun legger skoene på hyllen.

Alle gruppevinnere og toere går videre til åttedelsfinaer, og det samme gjør de fire beste treerne. Med andre ord er det kun gruppejumboene og to treere som ryker ut før viderespillet tar til på fransk jord.

SLIK VURDERER TV 2s VM-PODKAST DE ULIKE GRUPPENE.

GRUPPE A:

Frankrike: 1. plass

PROFIL: Wendy Renard er en markant skikkelse i det franske laget.
PROFIL: Wendy Renard er en markant skikkelse i det franske laget. Foto: Guillaume Souvant/AFP
 • Deltar for fjerde gang. Beste plassering 4. plass i VM i 2011.
 • Tapte mot Tyskland på straffekonkurranse i kvartfinalen i 2015. Tapte også kvartfinalen i OL i 2016 og i EM i 2017.
 • – Jeg tror alltid de kan gå hele veien. De har veldig stort forventningspress på hjemmebane. De er et utrolig kult lag, de spiller utrolig kul fotball og har noen enkeltspillere som er helt «outstanding». Det er et lag jeg gleder meg til å følge, men de har ikke helt knekt mesterskapskoden med det å være samlet over så lang tid og spille så mange tøffe kamper etter hverandre. Så det er det ene elementet, om de klarer å knekke den koden. Men de er helt klart en av de største favorittene i VM, sier Ingvild Isaksen.
 • – De røk på straffekonkurranse mot Tyskland for fire år siden, og da var de det klart beste laget. Det var kjipt for dem. Det var den muligheten de hadde. Det var en god prestasjon, og så røk de på straffer. De er på hjemmebane for første gang, og hvis de noen gang skal knekke en kode, så kan det være nå, sier Riise.

Norge. 2. plass:

 • Deltar for åttende gang. Ett av sju land som har vært med i hvert eneste VM siden 1991.
 • Vant VM-gull i 1995 og tok sølv i 1991. 4. plasser i 1999 og 2007.
 • Tapte åttedesfinalen 1-2 mot England i 2015. Røk ut i gruppespillet i EM 2017.
 • – Jeg tror det viktigste for Norge er å stå samlet. Det er kraften i Norge nå. De er et lag som har lyst til å vinne for hverandre. Så får vi se hvor langt det bærer, men jeg tror den kraften som er i det er Norges fordel nå. Man har ikke de store stjernene som briljerer ute, men vi får håpe at Norge får vist frem det unisone og den kraften som er i det, sier Hege Riise.
 • – Med andreplass i gruppen, møter vi toeren i gruppe B. Det kan fort bli Brasil, hvis vårt tips slår inn, og det vil være spennende, fordi vi vet ikke hvor Brasil står. Det er uansett en tøff motstander, og kanskje ikke drømmemotstander, men det er ikke den verste, med tanke på hva vi kan få om vi ikke vinner gruppen, sier Solveig Gulbrandsen.

Nigeria, 3. plass - videre som treer:

CHAMPIONS LEAGUE-NEDTUR: Asisat Oshoala måtte finne seg i å være på det tapende laget i finalen mot Lyon.
CHAMPIONS LEAGUE-NEDTUR: Asisat Oshoala måtte finne seg i å være på det tapende laget i finalen mot Lyon. Foto: Attila Kisbenedek/AFP
 • Deltar også for åttende gang, men har røket ut i gruppespillet sju av åtte ganger VM er blitt arrangert siden 1991. Tapte blant annet 0-8 mot Norge i 1995.
 • Kom til kvartfinalen i 1999. (Her sier vi feil i podkasten, og sier exit i gruppespillet hver gang.)
 • Vant Afrikamesterskapet 2018.
 • Møter Norge i vår åpningskamp lørdag (på TV 2 fra 20.10. Kampstart 21.00). Har en av mesterskapets mest spennende enkeltspillere i Asisat Oshoala, som scoret for Barcelona da hun kom inn som innbytter i Champions League-finalen forrige måned.
 • – Hvis man ser på Champions League-finalen, når hun kommer inn for Barcelona, så burde hun scoret to-tre mål på rappen. Det er en spiller som Norge må ta hensyn til, og det er en litt ekkel følelse også. Man blir kanskje litt bakpå, og så blir det lengre vei til mål for en selv. Så det er egentlig en litt ekkel åpningskamp. Det å møte et ustrukturert lag, du aner ikke hva du møter, er også en litt ekkel inngang, sier Hege Riise.
 • – Jeg er litt usikker på Norges rangering, i og med at det gikk så dårlig i EM. Men vi håper jo at Norge gjør det bra, så jeg tenker at Nigeria er under Norge. Som de fleste afrikanske lag, så er det veldig mye fysikk. De er hurtige og av dem har veldig bra tekniske ferdigheter. Problemet til noen av de lagene er samhandlingen, taktikken og kampplanen, men i tillegg har de noen stjernespillere som er utrolig gode og vanskelig å håndtere, sier Solveig Gulbrandsen.

Sør-Korea, 4. plass:

 • Deltar for tredje gang. Kom til åttedelsfinalen i 2015, da de tapte 0-3 for Frankrike.
 • Ble nummer tre i Asian Games i 2018.
 • Har en stor profil i Chelseas Ji So-yun, som blant annet scoret et nydelig mål i Champions League-semifinalen mot Lyon i april.
 • – Litt av problemet med kvinnefotball er at man vet ganske lite om de andre lagene, for de blir ikke vist. Spesielt de landene som for eksempel Nigeria og Sør-Korea. De blir ikke vist på TV rundt omkring, så det er vanskelig å vite mye om dem. Men vi vet at Sør-Korea blir sett på som det svakeste laget i gruppen, men de har prestert bedre, og har spilt jevnt mot en ok nasjon som Island i april. De har møtt europeisk motstand, og øvet på det, og det er egentlig ikke bra for Norge, sier Gulbrandsen.
 • – De er «up and coming». Vi møtte dem i Algarve for 1,5 år siden, i en kamp som ble avlyst i pausen på grunn av regnvær, og da så vi litt av den asiatiske stilen. De er teknisk lekne. Det var mye vann på banen, og da slo Norge lange pasninger, mens Sør-Korea vippet pasninger til hverandre. Det er den store forskjellen. De er ikke helt Japan ennå, men jeg tror de er et morsomt og godt teknisk lag, sier Isaksen.
 • – De har enkeltspillere som er veldig gode, og så har de den spillende kulturen. De ser også hvordan Japan har gjort det, som har gått fra å være en nasjon som vi på min tid slo 4,5,6-0, til å bli verdensmester i 2011. De har bygget seg opp, og det samme kan skje med Sør-Korea, men det er nok litt tidlig å komme dit for dem ennå. Men man ser jo hvor lista ligger for de asiatiske landene, med teknisk fin fotball. Japan i 2011 var rå på kombinasjonen mellom direktespill og kombinasjonsspill. Men Sør-Korea er det antatt svakeste laget i gruppen, sier Riise.

GRUPPE B:

Spania, 1. plass:

 • Deltar for andre gang. Røk ut i gruppespillet i 2015.
 • Tapte kvartfinalen i EM i 2017 på straffekonkurranse mot Østerrike. Beste mesterskapsprestasjon er semifinalen i EM i 1997.
 • – De er «up and coming». Vi spilte mot dem i 2013, og jeg tror nesten ikke vi var borti ballen. De har tekniske, raske spillere som spiller bra fotball. Men det er litt som Frankrike. De spiller utrolig bra fotball, men de glemmer at de må score mål, og det er litt essensielt. Det handler jo om ikke å slippe inn mye mål og score nok mål. De er nok litt mer opptatt av hvordan de skal fremstå, kontra å tenke på at det er viktig å vinne, sier Gulbrandsen.
 • – Forhåpentligvis begynner de å vise seg litt. De har hatt samme trener over litt tid, og mange av de samme spillerne. Jeg tror kanskje jeg ville tippet Spania foran Tyskland denne gang, sier Riise.

Tyskland, 2. plass:

 • Deltar for åttende gang, og har som Norge vært med i alle VM. Vant gull i 2003 og 2007.
 • Ble nummer fire i 2015. Tapte 0-2 for USA i semifinalen og 0-1 for England i bronsefinalen da.
 • Vant EM-gull i 2013 og OL-gull i 2016, men røk i kvartfinalen mot Danmark i EM i 2017.
 • – De er absolutt revansjesugne. De er vant til å hente medaljer, og har gjort det fabelaktig de siste mesterskapene. De kommer til å komme, men jeg tror ikke de kommer til å være helt i toppen når mesterskapet skal avgjøres. De byttet trener etter fadesen i EM, og de trenger sikkert tid til å sette noe nytt, sier Riise.
 • Både Tyskland og Spania er der at jeg sliter litt med å plassere dem akkurat nå. Jeg er født og oppvokst med at Tyskland er et maskineri, som bare går utpå og vinner kamper. De har vært desidert best hele tiden. Men nå de siste årene så har de ikke vært i nærheten av det. Det er blitt en annen kultur. De har noen stjernespillere, men de har ikke vært det laget som bare produserer målsjanse på målsjanse, sier Gulbrandsen.

Kina, 3. plass - videre som treer:

 • Deltar for sjuende gang. Har VM-sølv fra 1999 som beste resultat.
 • Tapte kvartfinalen 0-1 for USA i 2015. Ble nummer to i Asian Games i 2018.
 • – De har vært med veldig lenge, men de var ganske mye bedre og høyere oppe i toppen før. De har vært gjennom noen generasjonsskifter og startet litt på nytt, sier Isaksen.
 • – Norge møtte dem på Algarve, og da var Norge desidert best. Da var jeg veldig skuffet over Kina, men Algarve Cup er også veldig vanskelig å bedømme utifra. Det er så tett kampprogram, og lagene bytter veldig mye. Det er vanskelig å se på det som reelt, og spesielt når det gjelder land som Kina, som har ganske mange å ta av. Man vet egentlig ikke om de kommer med andre spillere senere, men da skuffet de. Jeg synes ikke de var gode i det hele tatt. Så de må ha gjort noe annet enn det de drev med i Algarve om de skal hevde seg, sier Gulbrandsen.

Sør-Afrika, 4. plass:

 • Debuterer i VM.
 • Tok sølv i Afrikamesterskapet i 2018. Røk ut i gruppespillet i OL i 2016.
 • Møtte Norge i en treningskamp i Amiens søndag, og tapte da 2-7. Kampen ble utsatt i en time og et kvarter på grunn av at sør-afrikanerne satt fast i trafikken. Det påvirket nok også spillernes inngang til kampen, og det stod 0-5 til pause.
 • – Vi vet veldig lite om dem. Det er vanskelig å si, og vanskelig å vite hva de kommer med. I Nigeria har vi litt kontroll på noen av stjernespillerne, men her er jeg mer usikker. Man vet ikke hva som kommer før vi har sett treningskampen mot Norge, sier Gulbrandsen (podkasten spilt inn i uken forut for treningskampen).

Se Tyskland-Kina i VMs andre kamp på TV 2 Sport 2. lørdag 8. juni 15.00. Senere i VM viser vi også storkampen Tyskland-Spania.

GRUPPE C:

Australia, 1. plass:

 • Deltar for sjuende gang. Har kommet til tre kvartfinaler på rad.
 • Tapte 0-1 for Japan i kvartfinalen i 2015. Kom også til kvartfinalen i OL i 2016.
 • – Jeg synes det er et sterkt lag. De har kommet mer og mer, og fått satt et hardtarbeidende lag. Så har de noen enkeltspillere, som verdensstjernen Sam Kerr, som begynner å vise bra internasjonal klasse. I tillegg har de kollektivet som jobber beinhardt, så jeg tror de kan vinne den puljen der, sier Riise. – Med den innstillingen og jobbingen, kronet med litt mer rutine fra noen klassespillere, så er de gode. Men for meg så skal Brasil videre. Det er ikke noen diskusjon på det, for sånn er det i fotball-VM, sier Gulbrandsen, som allikevel etter hvert går med på at Brasil kan gå videre som toer.

Brasil, 2. plass:

FREMDELES STOR: Marta vil nok en gang bli en mesterskapsprofil. Her fra møtet med Australia i 2015.
FREMDELES STOR: Marta vil nok en gang bli en mesterskapsprofil. Her fra møtet med Australia i 2015. Foto: Elsa/Getty Images
 • Deltar for åttende gang (med hver gang).
 • Sølv i 2007 som beste resultat.
 • Tapte åttedelsfinalen 0-1 for Australia i 2015. Ble nummer fire i OL på hjemmebane i 2016
 • – De har alltid noen stjerner, så jeg forventer egentlig mer av dem hver gang. Nå begynner Marta å bli litt eldre hun også, men så er det jo alltid noen nye unge. Mange av dem er klassespillere, men så er det dette med å sette sammen puslespillet og få dem til å fungere som et lag. Det har de slitt litt med. Det er ikke noe stabilitet i det de leverer, så jeg er litt usikker på dem, sier Gulbrandsen.

Italia, 3. plass - videre som treer:

 • Deltar for tredje gang. Kom til kvartfinalen i 1991.
 • Har ikke deltatt i VM siden 1999. Røk ut i gruppespillet i EM i 2017.
 • – Det satses veldig stort i Italia nå, og jeg har et inntrykk av at de er veldig uredde. Det har vært mye trøkk og et høyt press som har overrasket meg, for det var ikke så veldig gjennomgående i ligaen. De har ganske mange gode spillere, men de har ingen helt i verdensklasse. De fleste spiller i hjemlig liga, og det er ikke den aller beste ligaen, så de kan prestere veldig godt, men jeg tror også at de kan bli tatt på en del ting spesielt defensivt. Men de har en morsom gruppe, som vil veldig mye, og som har veldig stor tro på at de kan gjøre det veldig bra, sier Ingvild Isaksen, som selv forsøkte seg i Juventus i fjor.

Jamaica, 4. plass:

 • Debuterer i VM.
 • Kom på 3. plass i CONCACAF-mesterskapet etter å ha slått Panama på straffekonkurranse. Tapte blant annet 0-6 mot USA i semifinalen.
 • – Nok et av landene som kommer med på kvoten for hvor de er fra, og vi kan sette dem som jumbo i den gruppen. De kan fort ryke ut uten poeng, sier programlederne.

GRUPPE D:

England, 1. plass:

 • Deltar for femte gang. Tok bronse i 2015, etter å ha slått Tyskland i bronsefinalen.
 • Kom også til semifinalen i EM i 2017. Tapte da 0-3 for europamester og vertsnasjon Nederland.
 • Har turneringens mest profilerte trener i tidligere Manchester United- og Everton-profil Phil Neville
 • – De virker veldig solide. Det er en outsider til medalje. Treneren har overtatt en god kultur som var skapt og har lagt listen for dem. Jeg tror fysikken deres drar i land den gruppeseieren der, sier Riise.
 • – Jeg har ganske store forventninger til England. De har spilt mot god motstand i år, og vunnet mye, så de går inn i mesterskapet med stor selvtillit. Jeg tror faktisk de kan være ett av medaljelagene i VM. Det er mange store lag i England som satser hardt på kvinnefotballen nå, så jeg mener at de kan prestere veldig godt i dette mesterskapet her, sier Isaksen.
STOR SPILLER-KARRIERE: Phil Neville er ligamester seks ganger med Manchester United.
STOR SPILLER-KARRIERE: Phil Neville er ligamester seks ganger med Manchester United. Foto: Adam Holt/Reuters

Japan, 2. plass:

 • Har vært med hver gang, og deltar derfor også for åttende gang.
 • VM-gull i 2011 og VM-sølv i 2015.
 • Har en av mesterskapets største stjerner i Lyons Saki Kumagai.
 • – De har skapt en kultur. Før var det ikke noen vinnerkultur, men en kultur for ballbesittelse og fin fotball. Så skrudde de til og kombinerte det med litt mer kynisme og smartness rundt det å score mål og skape sjanser. De har erfaring gjennom mesterskap, så de kommer til å være der, sier Riise.
 • – I treningskampene før VM har de spilt uavgjort mot Tyskland og USA, tapt for Frankrike og England, slått Brasil og knust Norge, så de er kanskje ikke helt på det nivået som da de tok VM-gull, konkluderer Gulbrandsen.

Skottland, 3. plass - videre som treer:

 • Debuterer i VM.
 • Kan ikke sikre OL-plass, da England kjemper om den felles plassen på Storbritannias vegne.
 • Kom på 3. plass i gruppen sin EM i 2017. Tapte da 0-6 for England, men slo Spania.
 • – Som alle andre europeiske lag, har de en struktur og en kontroll på hva de driver med. Så har de kanskje ikke stjernespillerne nødvendigvis, men det er ikke noe «walk in the park». Det er ikke som å møte Thailand. Det blir en helt annen greie. De klarer å forsvare seg, og de kan være gode på dødballer. Jeg tror ikke det er enkel match, og spesielt ikke for England, der det blir et derby-oppgjør, sier Gulbrandsen.

England-Skottland ser du søndag 9. juni 18.00 på TV 2 Sport 1.

Argentina, 4. plass:

 • Deltar for tredje gang.
 • Kom på 3. plass i Copa America i 2018 og gikk til VM etter omspill mot Panama fra Mellom-Amerika.
 • Har tapt alle sine seks tidligere VM-kamper, og med målforskjellen 2-33 totalt. 1-15 i 2003 og 1-18 i 2007.
 • Tapte blant annet 0-11 for Tyskland sist de var med, et resultat som førte til debatt rundt antallet lag i mesterskapet.
 • – Vi må tro at det gjøres noen grep også i Argentina for å heve kvaliteten. Det ble mye snakk etter den kampen, med tanke på antall lag og slike ting. Men akkurat i et VM, må man se det større bildet på utviklingen innen kvinnefotballen, og så får vi håpe at det ikke blir slike resultater.

Se Argentina-Japan mandag 10. juni 18.00 på TV 2 Sport 1.

Gruppe E:

Nederland, 1. plass:

OSLO-NEDTUR: Shanice van de Sanden og Lineth Beerensteyn depper etter tap for Norge på Intility i september.
OSLO-NEDTUR: Shanice van de Sanden og Lineth Beerensteyn depper etter tap for Norge på Intility i september. Foto: Pedersen, Terje/NTB Scanpix
 • Deltar for andre gang. Kom til åttedelsfinalen i 2015. Tapte da 1-2 for Japan.
 • Vant EM på hjemmebane i 2017.
 • Ble nummer to bak Norge i kvalifiseringen, men vant playoff og sikret VM-plass der.
 • – Det var overraskende at de ikke vant kvalikgruppen sin, for de har egentlig vært veldig gode. Men det er ofte vanskelig å prestere etter at du har prestert veldig bra. Da de møtte Norge i den avgjørende kampen, var mange av deres beste spillere ikke i sesong og ikke i form, så jeg tror at Nederland kommer til å heve seg igjen. Hadde vi tatt utgangspunkt i den kampen, ville jeg sagt at det ikke går så veldig bra i VM, men jeg tipper at de skrur på. De har gode enkeltspillere som kan avgjøre kamper. Forsvaret har vært problemet deres, sier Gulbrandsen.
 • – De har en trio på topp med stjernespillere i Martens, van de Sanden og Miedema. De presterer på et ekstremt høyt nivå i store klubber i Europa. Det er en farlig trio, som er nødt til å være gode for at Nederland skal prestere. Presterer de godt, tror jeg Nederland presterer veldig godt. Jeg ville i utgangspunktet gjettet Nederland på topp, sier Isaksen.

Canada, 2. plass:

 • Deltar for sjuende gang. Ble nummer fire i 2003.
 • Kom til kvartfinalen på hjemmebane i 2015. Tapte da 1-2 for England.
 • Legendariske Christine Sinclair med 300 landskamper og 200 landslagsmål er «still going strong»
 • – Jeg spilte med Christine Sinclair i USA, og selv om hun begynner å bli eldre, så er hun en viktig brikke. Hun er del av en kultur, og jeg vet at hun er et bindeledd mellom trener-og spillergruppen. Hun har mye mer erfaring enn mange av trenerne som er inne, og hun er en spiller som kan levere. Hun leverer plutselig. Hun ser egentlig ikke supergod ut, men hun har avslutningsteknikk og noen dragninger som er på ekstremt høyt nivå hvis hun er skadefri, sier Gulbrandsen.
 • – De har en kultur og en fysikk, og nå har de bygget litt selvtillit gjennom gode mesterskap. De hadde mange folk på VM på hjemmebane. Jeg tror de og Nederland blir nummer en og to, sier Riise.

Kamerun, 3. plass:

 • Deltar for andre gang.
 • Kom til åttedelsfinalen i mesterskapsdebuten i 2015. Tapte da 0-1 mot Kina. Slo blant annet Sveits i gruppespillet.
 • Tok bronse i Afrikamesterskapet i 2018.
 • – De har spilt uavgjort mot Nigeria, men blitt knust av Spania i en treningskamp. De er ikke «der oppe», men du vet ikke hva som kommer. Det er det som gjør det litt spennende. Det er alltid noen outsidere som kan prestere, og det kan være Kamerun. Vi går for tredjeplass på Kamerun, sier Gulbrandsen.

New Zealand, 4. plass:

 • Deltar for femte gang, men har aldri vunnet en VM-kamp. Står med 0-3-9 på sine tolv kamper i mesterskapet.
 • Vant OFC Nations Cup, men der var ikke Australia med.
 • Møtte Norge i treningskamper i vår, som endte med 1-0-seier i en offisiell landskamp og 0-1-tap i en kamp bak lukkede dører
 • – Jeg så dem mot Norge, og ble ikke kjempeimponert. Jeg var ikke veldig imponert over Norge heller i den kampen, men jeg tror ikke New Zealand har sjanse til å kjempe mot Nederland og Canada om de to øverste plassene. Det handler om å klare å karre seg til en tredjeplass i gruppen, sier Isaksen.

Se New Zealand-Nederland tirsdag 11. juni 15.00 på TV 2 Sport Premium.

GRUPPE F:

USA, 1. plass:

 • Deltar for åttende gang. Har deltatt - og tatt medalje (!) - i alle VM
 • Vant gull i 1991, 1999 og 2015.
 • – Det kan selvfølgelig bli gull med den erfaringen og den kulturen de har. De er rå på mentalitet. Ikke nødvendigvis hver og en individuelt, men laget, gruppen og nasjonen er en enorm stolthet for dem. Den angreps-sekseren de har er sterk, og så spørs det hvordan de håndterer det defensive i et høyt, aggressivt 4-3-3-spill. De vinner gruppen, sier Riise.
 • – Det er en «attitude» der som er ganske annerledes enn den vi har i Norge. Den tar dem også til pokaler, sier Gulbrandsen.
 • – Folk har sånn respekt for USA, og går inn i kamper og tenker at de er verdens beste landslag. Når man går inn i en kamp med det, så blir de verdens beste landslag, selv om de ikke har de største stjernene i verden. De har et image og en kultur som man respekterer så høyt, sier Isaksen.

Sverige, 2. plass:

 • Deltar for åttende gang, og er med det det siste av dem som har vært med hver gang.
 • Tok sølv i 2003. Tapte åttedelsfinalen i 2015, da de røk 1-4 for Tyskland.
 • Sølvmedalje fra OL i 2016. Tapte kvartfinalen i EM i 2017, da de røk 0-2 for Nederland.
 • – De er ikke helt der oppe lenger, selv om de hadde et bra mesterskap i OL. Det var også litt flaks. USA og Sverige er stort sett alltid i gruppe, føler jeg. De er vant til å møte hverandre, så det er en «typisk kamp» i VM. De har også vært gjennom et slags generasjonsskifte. Lotta Schelin er ute, Seger har vært skadet og har ikke vært der hun har pleid å være og Fischer blir ikke raskere med årene. Så jeg er mer usikker på dem nå enn jeg har vært på en stund. Men Sverige er som Norge. Det året de presterte, var de et lag som jobbet knallhardt for hverandre. Det er jo muligheten deres, hvis de klarer å skape noe av det samme. Laget blir det viktigste for Sverige, sier Gulbrandsen.

Thailand, 3. plass:

 • Deltar i VM for andre gang.
 • Kom på 4. plass i Asian Cup i 2018.
 • Røk ut i gruppespillet i 2015. Tapte blant annet 0-4 for Norge, men slo Elfenbenskysten 3-2.
 • – Vi slo dem 4-0 i gruppespillet i VM for fire år siden, og det var ikke så veldig mye motstand. Det er ikke så veldig ofte vi vinner 4-0 i VM, og det sier litt. De er ikke spesielt fysiske, og mot norske jenter ble det vanskelig for dem da. Nå har de matchet seg mot blant annet Frankrike (0-3) og Nigeria. De virker mer rutinerte enn Chile. Et mesterskap fra før hjelper også, sier ekspertene.

Chile, 4 plass:

 • Debuterer i VM.
 • Tok sølv på hjemmebane i Copa America i 2018.
 • – Det kan være at de er vant til å møte bedre motstand enn Thailand, også i treningskamper. De tapte 0-7 for Nederland, men spilte 0-0 mot Skottland, sier Gulbrandsen.

Åttedelsfinaler:

 • Toer A-Toer C: Norge-Brasil (kamp 37)
 • Vinner D - 3er B/E/F England-Kina (kamp 39)
 • Vinner A - 3er C/D/E Frankrike-Italia (kamp 40)
 • Toer B – Vinner F Tyskland-USA (kamp 41)
 • Vinner C – 3er A/B/F Australia-Nigeria (kamp 43)
 • Vinner E – Toer D Nederland-Japan (kamp 44)
 • Vinner B – 3er A/C/D Spania-Skottland (kamp 38)
 • Toer F – Toer E Sverige-Canada (kamp 42)

Kvartfinaler:

 • Vinner 37 – Vinner 39 Norge-England (kamp 45)
 • Vinner 40 – Vinner 41 Frankrike-USA (kamp 46)
 • Vinner 43 – Vinner 44 Australia-Japan (kamp 47)
 • Vinner 38 – Vinner 42 Spania-Canada (kamp 48)

Semifinaler:

 • Vinner 45 – Vinner 46 England-Frankrike (kamp 49)
 • Vinner 47 – Vinner 48 Australia-Spania (kamp 50)

Finale:

Frankrike-Australia

Verdensmester:

Frankrike

Hør TV 2 Sportens VM-podcast her. Tre episoder ute allerede!

Lik TV 2 Sporten på Facebook