Liverpools forrige finalehelt til TV 2: – Det endret alles liv

Jerzy Dudek reddet seg inn i historiebøkene for 14 år siden. Nå forklarer han hvordan - og hvorfor - overfor TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Champions League-finalen Tottenham-Liverpool på TV 2 og TV 2 Sumo lørdag fra 19.10!

Madrid (TV 2:)

– Det endret mye. Alles liv. Liverpool-supporterne ble lykkelige. Vi som spillere ble lykkelige.

Ordene tilhører Jerzy Dudek og kommer umiddelbart etter TV 2s spørsmål om hvor mye Champions League-triumfen han var sterkt delaktig til i 2005 endret hans liv.

Da stod polakken for en mirakuløs redning på stillingen 3-3 i sluttminuttene av 2. ekstraomgang i finalen i Istanbul. Dermed ble resultatet de røde hadde kjempet seg tilbake til etter håpløse 0-3 halvveis mot AC Milan stående, og med to nye redninger i straffekonkurransen sikret Dudek seg evig legendestatus i Liverpool.

GLEMMES ALDRI: Jerzy Dudek jubler etter den avgjørende strafferedningen fra Andrej Sjevtsjenko i Istanbul, 25. mai 2005.
GLEMMES ALDRI: Jerzy Dudek jubler etter den avgjørende strafferedningen fra Andrej Sjevtsjenko i Istanbul, 25. mai 2005. Foto: Murad Sezer/AP

– Vi var underdogs etter 45 minutter, men alt var opp til oss med tanke på hvordan vi kunne endre det. Vi responderte veldig bra. Vi viste ekte Liverpool-karakter, sier den nå 46 år gamle tidligere toppkeeperen til TV 2.

Se UEFAs egen sak med Dudek i videovinduet øverst!

Hold deg oppdatert i TV 2s Champions League-finale-livesenter

– Det er klubbens DNA. Vi gir aldri opp

Dudek er del av et kobbel av tidligere storspillere som i år deltar i den såkalte Ultimate Champions Tournament på Plaza Mayor i sentrum av Madrid dagen før Champions League-finalen mellom nettopp Liverpool og Premier League-rival Tottenham går av stabelen.

Der er også eks-stjerner som Roberto Carlos, Luis Figo, Alessandro del Piero og Henrik Larsson, for å nevne noen, og fellesnevneren for de fleste er at de på et tidspunkt i karrieren har vært med på å vinne Champions League. Dudek forklarer hovedgrunnene til at Liverpool maktet den utrolige snuoperasjonen på tyrkisk jord og sikret klubbens femte triumf i den gjeveste europacupen for nå drøyt 14 år siden.

– Det er klubbens DNA. Vi gir aldri opp. Hvis du kjemper sammen, motiverer hverandre og har den riktige støtten fra supporterne, kan du endre alt.

– På den siste redningen i ekstraomgangene: Traff ballen deg, eller reddet du den?

– Jeg reddet. Nei. Jeg var redd, jeg gjorde som dette, sier Dudek smilende, mens han holder hånden foran ansiktet som for å vise at han forsøkte å beskytte ansiktet.

Forklarer den utrolige redningen: – Intuisjon og refleks

Deretter fortsetter han med å forklare det utrolige øyeblikket der Andrej Sjevtsjenko, en av verdens beste fotballspillere på denne tiden, ikke maktet å overliste ham verken med sin opprinnelige avslutning eller da han bare skulle pirke returen i nettet fra kloss hold.

– I starten tenkte jeg at det var to forskjellige spillere som forsøkte å score, men det var Sheva. Da jeg reddet den første, sa jeg til meg selv at jeg var i trøbbel, for det kommer en retur og jeg må komme meg opp så raskt som mulig. Derfor var reaksjonen min bare intuisjon og refleks. For å være ærlig så jeg aldri at ballen gikk så høyt over mål, men jeg klarte det, forklarer Dudek.

Like etter blåste kampleder Manuel Mejuto González av oppgjøret, og dermed fikk Dudek en ny mulighet til å skaffe seg legendestatus da det hele skulle avgjøres via en konkurranse fra ellevemetersmerket. Det gjorde han også til gangs.

Milan bommet på tre av fem straffespark

Først imiterte Dudek Bruce Grobbelaars berømte «spaghetti-ben» fra tilsvarende triumf mot Roma i 1984, og distraherte med det Serginho til å blåse AC Milans første straffespark over. Deretter reddet han Andrea Pirlos forsøk på italienernes andre straffe, før han også tok seg av Sjevtsjenkos variant som var det femte straffesparket til storfavorittene fra Italia.

– Da straffene kom hadde jeg så mye selvtillit at det kun var ett lag som kunne vinne.

– Og i det øyeblikket ble du en legende?

– Jeg vet ikke. Jeg føler meg ikke som en legende. Jeg føler meg som en normal spiller. Jeg føler at drømmen gikk i oppfyllelse for meg. Vi spiller alltid for supporterne, og jeg håper vi kan gi dem litt fine ting i livet. For livet er ikke alltid godt for dem, avslutter Jerzy Dudek.

Legenden som altså bare føler seg som en normal mann.

Champions League-finalen 2005:

Milan-Liverpool 3-3 (3-0)

 • 1-0, Paolo Maldini, 1
 • 2-0, Hernan Crespo, 39
 • 3-0, Hernan Crespo, 44
 • 3-1, Steven Gerrard, 54
 • 3-2, Vladimir Smicer, 56
 • 3-3, Xabi Alonso, 60

Straffekonkurransen:

 • Serginho, Milan, bom
 • Hamann, Liverpool, 0-1
 • Pirlo, Milan, bom
 • Cisse, Liverpool, 0-2
 • Tomasson, Milan, 1-2
 • Riise, Liverpool, bom
 • Kaká, Milan, 2-2
 • Smicer, Liverpool, 2-3
 • Sjevtsjenko, Milan, bom
 • Slutt: 2-3

Les også: Slik lader du opp til Champions League-finalen på TV 2