Paris, Frankrike 20190531.
Tennisspillerne Casper Ruud (t.h.) og Roger Federer takker hverandre for kampen under Roland-Garros French Open 2019 turneringen i Paris. Federer vant 3-0 i sett.
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Paris, Frankrike 20190531. Tennisspillerne Casper Ruud (t.h.) og Roger Federer takker hverandre for kampen under Roland-Garros French Open 2019 turneringen i Paris. Federer vant 3-0 i sett. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit

Casper Ruud yppet seg, men Federer ble for sterk

Casper Ruud åpnet bra, men klarte ikke å hamle opp med Roger Federer i tredje runde i French Open. Federer vant som han ville i tre sett (6-3, 6-1 og 7-6), men 20-åringen fra Norge yppet seg i perioder mot verdensstjernen.

Casper Ruud fikk drømmen i oppfyllelse om å møte Roger Federer etter å ha slått Matteo Berrettini i andre runde i French Open.

Men 20-åringen fra Snarøya maktet ikke å hamle opp med stjernen mange mener er tidenes beste tennisspiller. Roger Federer vant etter tre strake sett (6-3, 6-1 og 7-6).

– Det var vanskelig å finne svakheter i spillet hans, så jeg er lettet over å ha vunnet. Det var en fin kamp. Nå gleder jeg meg til en god dusj, sa Federer etter kampen, ifølge NTB.

Ruud yppet seg imidlertid både i første og tredje sett og viste hva som bor i unggutten. I første sett fulgte han Federer til 3-3, og ledet i det tredje 6-5 før Federer slo tilbake og til slutt avgjorde i tiebreak.

Ruud hadde settball på 7-6 i tiebreak, etter å ha avverget to matchballer, men til sist vant Federer 10-8 og er klar for åttedelsfinale.

– Det var bra på slutten der, og synd det ikke ble sett-seier på Casper. Det var moro å se på. Det var nære der, men det holdt ikke helt, sa pappa og trener Christian Ruud til TVNorge etter kampen.

Federer spilte sin 400. kamp i Grand Slam-turneringer, et tall ingen annen har oppnådd, og 37-åringen er eldste åttedelsfinalist i en av de fire største turneringene på 28 år. Ruud bidro til å gjøre kampen minneverdig.

– Casper Ruud er nok ikke helt fornøyd med de to første settene, for da gjør Casper det rett og slett litt dårlig. Men han må være fornøyd med det tredje settet, og hele turneringen sett under ett så har Casper sett usedvanlig bra ut. Så dette lover bra for neste års turnering, mente tennisanalytiker Øivind Sørvald til TVNorge.

Fulgte hverandre til 3-3 - så våknet Federer
Ruud tok første stikk og vant første game. Men Federer slo tilbake, før Ruud gikk opp i 2-1, og etterhvert også 3-2-ledelse. Sveitseren snudde imidlertid til 5-3-ledelse. Federer var nådeløs og vant til slutt første sett 6-3.

– Det var jevnt opp til 3-3, så kom bruddet etter at Ruud gjorde noen småfeil. Men det var et bra første sett. Ruud har mer inne, oppsummerte tennisanalytiker Øivind Sørvald til TVNorge etter første sett.

I andre sett vant Federer fire strake game. 37-åringen ledet 4-0 etter 17 minutter av andre sett. Storfavoritten vant også det femte før Ruud klarte å vinne sitt første game. Men Federer viste sin styrke og vant til slutt andre sett 6-1.

Avgjorde i tie break
Ruud fikk en god start på det tredje settet og vant både første og andre game. Federer slo tilbake og vant de to neste, før Ruud gikk opp til 3-2 og senere 4-3. Federer maktet å komme tilbake til 4-4, men Ruud klarte å komme seg opp i 6-5-ledelse. Federer utlignet til 6-6, og dermed måtte det avgjøres i tiebreak.

Ruud hadde settball på 7-6 i tiebreak, etter å ha avverget to matchballer, men til sist vant Federer 10-8 og er klar for åttedelsfinale. Verdensstjernen avgjorde kampen med en smash etter to timer og 11 minutter.

Rundt 10.000 tilskuere hadde inntatt Arena Suzanne-Lenglen i Paris da Norges beste tennisspiller målte krefter med det 37 år gamle sveitsiske tennisikonet fredag.

Roger Federer har vunnet hele 20 Grand Slam-titler og har toppet verdensrankingen i til sammen 310 uker. 37-åringen var naturligvis storfavoritt mot Ruud, som er rangert som nummer 63 i verden, 60 plasser bak fredagens motstander.

Federer jakter sin 21. Grand Slam-tittel i den tradisjonsrike grusturneringen i Paris.

Han fikk sin Grand Slam-debut i Paris for 20 år siden, da Casper Ruuds far Christian deltok og tok seg til 3. runde.

Økonomisk eventyr
På toppen av fredagens minnerike opplevelse kan Ruud glede seg over at Roland-Garros-turneringen ble et lite økonomisk eventyr. For å spilt seg fram til 16-delsfinale fikk Snarøya-gutten 143.000 euro, tilsvarende rundt halvannen million kroner.

Hadde han spilt seg fram til 4. runde ved å slå Federer, ville han vært garantert ytterligere 100.000 euro eller en drøy million kroner.

Paris-inntektene kommer på toppen av det som har vært en lukrativ start på 2019 for 20-åringen. Totalt har han spilt inn snaut fire millioner kroner siden årsskiftet, skriver NTB.

Karrieren sett under ett har inntektene fra premiepenger passert ti millioner kroner.

Ruud: – En kamp jeg har sett frem til i mange, mange år
Casper Ruud fikk en tøff trekning i andre runde av French Open i italienske Matteo Berrettini. 23-åringen fra Roma var rangert som verdens 31. beste spiller, og den nesten to meter høye spilleren ble sett på som en svært tøff motstander.

I potten lå en kamp mot tidenes beste tennisspiller Roger Federer.

Men Ruud slo Berrettini i tre sett (6-4, 7-5 og 6-3), og siket seg et drømmemøte med Roger Federer, stjernen som har 20 Grand Slam-titler – mer enn noen andre tennisspillere på herresiden.

– Det blir min største kamp og største utfordring i karrieren så langt. Jeg blir nok som en liten unge på julaften. Jeg gleder meg veldig, og har ingenting å tape og kan spille med senkede skuldre og mye energi, sa Ruud til TV 2 Sporten før møtet med Federer, og slo fast:

– Det blir en utrolig følelse å møte en av de største gjennom tidene. Det er en slik kamp jeg har sett frem til i mange, mange år, mente han.