NY IDRETTSPRESIDENT: Berit Kjøll etterfølger Tom Tvedt. Foto: Olsen, Geir
NY IDRETTSPRESIDENT: Berit Kjøll etterfølger Tom Tvedt. Foto: Olsen, Geir

Tvedt byttes ut etter fire år: Kjøll er ny idrettspresident

Berit Kjøll (63) ble valgt til ny idrettspresident søndag. Hun etterfølger Tom Tvedt.

Berit Kjøll slo valgkomiteens kandidat Sven Mollekleiv med 50,61 prosent av stemmene mot Mollekleivs 49,39 i et svært jevnt løp.

Det var to stemmer som ga Kjøll seieren.

– Det er helt sterkt. Jeg er utrolig takknemlig for den tilliten Norges idrettsforbund har vist meg, og jeg er ydmyk på oppgaven. Jeg er først og fremst utrolig lykkelig, for jeg har utrolig hardt med et fantastisk team ledet an av Norges Håndballforbund og andre særforbund og kretser, sier Kjøll til TV 2.

– Jeg er utrolig takknemlig og ydmyk på oppgaven. Det blir også veldig spennende og godt å ta over etter Tom Tvedt og sittende idrettsstyre. De leverer knallbra resultater på mange områder, fortsetter hun.

Hun var jublende glad og mottok applaus i tingsalen da valgresultat kom opp på storskjermene.

– Hvordan skal du sørge for åpenheten i idretten og sørge for tillit i folket?

– Det er bare ett svar på det: Min ryggrad er full av bare å være åpen og bygge tillit. Det har alltid vært min grunnleggende verdi i alt jeg har gjort i livet, og det skal det være nå også, sier hun.

Falt

Mollekleiv var klar favoritt før valget, men det har blitt bevegelse i stemmeprosessen de siste ukene.

Sittende president Tvedt falt ut i første runde av avstemmingen. Han fikk 14 prosent av stemmene der mot Mollekleivs 44 og Kjølls 40.

I den andre runden ble det altså 50,61 prosent til Kjøll.

– Jeg var helt rolig, for jeg visste at de to med flest stemmer ville gå videre. Jeg var egentlig ganske trygg, for ut ifra oppslutningen jeg føler jeg har hatt med full spinnaker, trodde jeg at jeg ville gå videre til siste finale. Da tenker jeg at det er godt å se at Toms tilhengere valgte meg som deres alternativ. Det gjorde at jeg gikk av med seieren, sier Kjøll.

Dermed blir det nok et lederskifte på toppen i norsk idrett etter bare fire år. Arne Myhrvold er den hittil siste gjenvalgte presidenten. Han satt i perioden 1989–1999.

Mollekleiv var innstilt til vervet fra valgkomiteen. Kjøll (63) kom inn i spill da hun ble lansert av Norges Håndballforbund.

Tvedt (51) virket ikke særlig aktuell før svømmeforbundet stilte seg bak ham. Det skjedde bare noen dager før idrettstinget. Tvedt fikk dermed fire år som idrettspresident.

Koss inn

Valget ble litt utsatt etter utfordringer med den elektroniske avstemmingsløsningen. En rekke tingdelegater slet med å få det til og fikk hjelp av oransjekledde datakjennere.

Johann Olav Koss og Vibecke Sørensen (mot valgkomiteens innstilling) ble valgt som visepresidenter, førstnevnte for to år og sistnevnte for fire.

Lørdag ble det besluttet at idrettstinget skal holdes annethvert år mot hvert fjerde som har vært praksis lenge.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2