Finlands overrasker dermed mot en ny ishockeystorhet. Russland, som innledet VM med 5-2-seier over Norge, har imponert i gruppespillet og slo ut USA i en jevn kvartfinale.

Russerne har i gjennomsnitt scoret fem mål per kamp så langt i VM, men lørdag stengte finnenes målvakt Kevin Lankinen målet fullstendig.

24 år gamle Lankinen har for øvrig voktet målet for Rockford IceHogs i amerikanske AHL denne sesongen. Der har han vært lagkamerat Andreas Martinsen.

Fikk skryt

– Vår målvakt var bare helt utrolig, sa matchvinner Anttila til Viasat etter kampen.

Målet var han ikke spesielt snakkesalig om:

– En heldig stuss som gikk inn, sa den finske kapteinen.

Det var finnene som var friskest innledningsvis og hadde 15 avslutninger mot russernes elleve i den målløse åpningsperioden. Også annen periode endte uten at noen av lagene klarte å score.

Finnene fikk flere muligheter på noen giftige spillevendinger og var nærmest scoring med en puck i stolpen. Russerne hadde elleve skudd på mål, mens finnene hadde åtte.

Den finske kapteinen Marko Anttila scoret seiersmålet 9.42 før slutt. Det var den samme spilleren som reddet 4-4 og forlegning i kvartfinalen mot Sverige torsdag.

Revansj

Den finske landslagssjefen Jukka Jalonen overtok laget foran fjorårets VM. Den gang endte mesterskapet i en liten fiasko. Nå er det stikk motsatt utfall.

Sist gang finnene tok hjem VM-tittelen i 2011 gikk også mesterskapet i Bratislava.

Canada møter Tsjekkia i den andre semifinalen senere lørdag.

Canada er det eneste av de fire semifinalistene som spilte semifinale i Danmark-VM i fjor. Da ble det exit etter tap for Sveits.

(©NTB)