UTE I KULDEN: Nicklas Bendtner har ikke vært en del av Rosenborg-troppen siden han startet på benken mot Sarpsborg 5. mai. Mot Lillestrøm, Haugsund, Mjøndalen og Tiller har ikke dansken vært med i troppen.
UTE I KULDEN: Nicklas Bendtner har ikke vært en del av Rosenborg-troppen siden han startet på benken mot Sarpsborg 5. mai. Mot Lillestrøm, Haugsund, Mjøndalen og Tiller har ikke dansken vært med i troppen. Foto: Ole Martin Wold / NTB scanpix

Hevder lagkamerater forlot treningsfeltet i Bendtner-protest

Det som ble oppfattet som en særbehandling av Nicklas Bendtner skal ha sørget for dårlig stemning i Rosenborgs spillergruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Adresseavisen forteller kilder i og rundt Rosenborg-miljøet at det lenge har murret i spillergruppen på grunn av det som oppfattes som en særbehandling av Nicklas Bendtner (31).

Dansken tjener klart best på Lerkendal. Med lønn, sign-on-fee og bonuser har han ifølge Adressa en årslønn på 10-15 millioner kroner i året.

Ifølge avisen skal spillerne allerede i 2017 stilt seg undrende til en ulik praksis både når det gjaldt tilpasninger i spillestil og utstyrsavtaler, noe som forsterket seg i 2018 da Bendtner bare scoret fem mål i Eliteserien, mot 17 året før.

Avisen skriver at alle kilder er tydelige på at Bendtner oppfattes som en fin person i garderoben, og at han har vært det hele veien. Men når prestasjonene på banen ble svakere, ble det også stilt større spørsmål ved holdningene hans i treningshverdagen, spilletiden, endringer i presspillet på grunn av danskens spillestil og hans reisevirksomhet i sesongen.

Gikk av banen i protest

Det som skal ha skapt den sterkeste reaksjonen i spillergruppen, var at Bendtner ikke møtte opp under en fotballskole på Lerkendal høsten 2018, noen uker etter den famøse voldsepisoden i København.

Dagen før Rosenborg møtte IFK Norrköping i slutten av mars, ble det virkelig opphetet på trening. En intensiv økt på små flate, endte i en høylytt diskusjon med Bendtner og medspillerne der temaet var danskens manglende løping.

I ren frustrasjon skal spiller etter spiller på laget ha gått av banen i protest, og til slutt sto keeperen igjen alene ute på feltet.

– Finner dem misvisende

Kort tid etter skal Bendtner ha vært i et møte med trener Eirik Horneland, der han fikk beskjed om at han ikke lenger hadde en fremtid i klubben. Treneren har ifølge Adresseavisen Rosenborg-styret i ryggen, og hevder det jobbes med å få fristilt 31-åringen fra sin kontrakt.

– Enkelte ting er riktig gjengitt, men det er dessverre vanskelig for meg å gjenkjenne flere av de anonymt plantede ryktene i saken. Det gjør meg lei, fordi jeg finner dem misvisende. Jeg har ikke fått inntrykk av at jeg skulle ha verken en hel eller halv spillergruppe imot meg, absolutt ikke, skriver Bendtner i en mail til Adresseavisen.

Dansken mener det er lettere å legge skylden på en spiller med hans historie og status når det ikke fungerer for kollektivet.

– Angående min generelle treningsinnsats føler jeg at jeg hver dag beviser at jeg er god nok til å spille, og kan hjelpe laget fra min favorittposisjon når og om muligheten skulle by seg. Det var ikke alltid tilfellet i 2018, hvor jeg ofte spilte på uvante plasser, og vel ikke akkurat nøt særbehandling i verken europaligakvalifiseringen eller cupfinalen, der jeg gladelig tok ansvaret for suksess (og dermed også risikoen for fiasko) på mine skuldre, sier Bendtner, som avslutter med at det ikke er noen tvil om at han har laget og fansen i sitt hjerte.

TV 2 har gjentatte ganger denne uken forsøkt å komme i kontakt med Stig Inge Bjørnebye og Nicklas Bendtners agent Ivan Marko Benes. Fredag kveld sier han følgende til Dagbladet om hva som er sannheten rundt vrakingen:

– Helt fra Nicklas kom til Rosenborg har det vært en felles forståelse mellom klubben og Nicklas. Intensjonen var å hente ham til Rosenborg, få ham til å bli toppscorer, få ham tilbake på det danske landslaget og spille fotball-VM. Det var veldig kort unna at dette skjedde, men så fikk han en strekkskade rett før uttaket, sier Bjørnebye.

– Den andre deler av intensjonen var at han skulle komme seg videre. I hvert overgangsvindu har det vært stor interesse for Nicklas. Han kunne gått i første overgangsvindu i 2018, men han ønsket å bli. Det samme gjorde vi. Men han går i sommer, som en del av det som var prosjektet og intensjonen. Dette står vi ved som klubb, fortsetter Rosenborgs sportslige leder.

Vraket fra troppen

Bendtner har vært vraket fra Rosenborg-troppen de fire siste kampene, og er neppe med når trønderne møter Brann i Bergen søndag.

– Det er som vi er sagt før, et bevis på at Bendtner er ferdig på Lerkendal. Eirik Horneland vil bygge et solid kollektiv, og da trenger han spillertyper som legger ned den jobben som må gjøres, sa TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen før søndagens kamp mot Mjøndalen.

– Jeg tror ikke Bendtner hadde utgjort noen forskjell slik RBK-laget fremstår nå. Det er kollektivt de ikke fungerer, og da er ikke løsningen å hive innpå Bendtner. Men stemningen i RBK-laget er god, selv om de har tapt mange kamper. Derfor blir det veldig interessant å se om de klarer å slå Mjøndalen. For det har nesten vært uvirkelig å se så mange gode fotballspillere fungere så dårlig sammen, fortsatte han.

– Har hørt litt murring

I fjor høst sa Rosenborg-keeper André Hansen til TV 2 at han mente at Rosenborgs kommende trener måtte unngå å forskjellsbehandle spillere.

– Jeg tror det er viktig å få inn en leder. En leder som setter en standard og kultur. Der alle behandles likt uansett hva man heter og hva man har prestert tidligere, hvor mye en tjener og hvilken kontrakt en har, sa Hansen til TV 2.

Den gang mente tidligere Rosenborg-spiller Steffen Iversen at det var liten tvil om hvem Hansen siktet til.

– For meg er det ganske enkelt hva han sier. Han mener Nicklas Bendtner forskjellsbehandles. Jeg har hørt litt murring fra folk rundt på Lerkendal. Når ikke Bendtner presterer som i fjor, kan man ikke få frie tøyler, sa Iversen.