Latvia straffet Norge i ishockey-VM

De norske ishockeygutta avsluttet et grått VM med 1-4-tap for Latvia tirsdag. Det var det femte nederlaget på sju kamper i mesterskapet.

SKUFFET: Det ble lite å juble for mot Latvia også. Foto: Vasily Fedosenko

Det sto 1-1 etter to perioder. Så sprakk den norske defensiven mot slutten av kampen.

– Vi spilte en bra første periode, noe svakere i den andre og så tar de over i den tredje, sa Alexander Bonsaksen til Viasat 4.

– Alt i alt er det ikke helt godkjent. Det er ikke bra nok med seks poeng. Til tider er vi ikke gode nok i egen sone.

– Vi er per i dag langt unna de beste nasjonene, sa tidligere landslagstrener Roy Johansen i TV-sendingen.

Tapet gjør at Norge kommer til å møte blant andre vriene Danmark i OL-kvalifiseringen i august.

Tobias Lindström ga Norge ledelsen etter spill i overtall. Den kom langt ut i første periode. Det løste det norske laget bra. Latvia hadde mange avslutninger i de første 20 minuttene, men det ble sjelden kritisk.

Latvierne brukte samme oppskrift som de norske gutta da de utlignet til 1-1 i andreperioden. Med en mann mer på isen la Latvia et solid trykk mot Norges mål. En genial pasning åpnet så opp for Miks Indrasis. Han sendte pucken inn.

Latvia hadde et klart spille- og sjansemessig grep om midtperioden. Målvakt Henrik Haukeland kom opp med flere flotte redninger etter at latvierne vant skuddstatistikken hele 14-2.

– Vi må fortsette å jobbe foran Haukeland. Han er heit i dag, sa landslagstrener Petter Thoresen til Viasat 4 før de siste 20 minuttene.

Slutt

Den planen holdt ikke så lenge. Latvia presset og presset. Skuddet fra Janis Jaks gikk via Bonsaksen, og pucken fløy i en bue inn i det norske målet.

Det tok ikke mange sekundene før latvierne kontret inn 3-1. Norge var nær ved å utligne like før, men pucken gled utenfor. På få trekk var Latvia klar for mer mål ved Rihards Marenis.

Ronalds Kenins la på til 4-1 snaut seks minutter før slutt.

Norge lå foran Latvia på forrige verdensranking, men det er så jevnt at nasjonene bytter plass etter VM.

– En seier til Latvia og Norge gjør at nordmennene faller ned én plass. Dermed vil Norge bli en av motstanderne i OL-kvalifiseringen i stedet for Latvia, sier generalsekretær i det danske ishockeyforbundet Kim Pedersen.

De åtte beste nasjonene på Det internasjonale ishockeyforbundets ranking etter VM er direktekvalifisert for OL. Nummer ni, ti og elleve blir toppseedet i kvalifiseringen og blir verter for hver sin firenasjonersturnering. Kun vinneren går til OL.

Danmark er nummer 12, hvilket betyr at laget skal møte den «dårligste» av de tre vertene. Det blir Norge.